Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Kotiček za ponovno uporabo delujočih elektronskih aparatov

DATUM OBJAVE 20. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Zbirnem centru CERO Nova Gorica je danes Družba ZEOS skupaj s Komunalo Nova Gorica predala v uporabo kotiček za ponovno uporabo, v katerem se bo zbiralo še delujoče električne in elektronske aparate. Po raziskavah se namreč med zbranimi e-odpadki nahaja 2 odstotka še delujočih aparatov. Z organiziranim zbiranjem jim lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo.

 

Družba ZEOS je po državi do sedaj postavila že 40 kotičkov za ponovno uporabo. Vanje lahko občani prinesejo aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

Zbrane aparate bo družba ZEOS predala izvajalcu, ki jih bo pripravil za ponovno uporabo: jih pregledal in zamenjal morebitne nedelujoče dele. Aparati bodo šli nato v prodajo, kjer jih bodo lahko občani kupili po simbolični ceni. Seznam aparatov, ki so na voljo za nakup, najdete na spletni strani www.zeos.si/nakup-aparatov/.

Kot je povedal novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, je postavitev kotička za ponovno uporabo korak v pravo smer. »Ponovna uporaba gre v slogu velikih sprememb, ki jih doživlja naša civilizacija, in sicer gremo v smeri prijaznejšega življenja do planeta. Ponovna uporaba nam omogoča, da varujemo planet, da virov ne izkoriščamo s tako hitrostjo. Aparati, ki so sicer dragi in za nekoga neuporabni, lahko pridejo prav komu drugemu, tudi socialnim skupinam, ki si težje privoščijo drage elektronske aparate, na primer upokojenci. Ponovna uporaba v mestni občini se je že obnesla. Ta način smo uporabili ob prvem valu Covida-19, ko smo zbirali odsluženo računalniško opremo, jo zasilno prenovili in naredili ponovno uporabno ter razdeljevali otrokom, ki so kar iznenada prešli na pouk na daljavo in so za to potrebovali ustrezne računalnike. Občina je organizirala zbiranje, prispevala so podjetja, javne ustanove, na primer sodišče. Računalnike smo popravili in prostovoljci so po domovih raznašali računalnike ter otroke in njihove starše tudi podučili, kako se računalnike uporablja za pouk na daljavo.«

V družbi ZEOS želijo s postavitvami kotičkov gospodinjstva informirati o tem, da je potrebno tovrstne aparate uporabljati dlje, izpostavlja direktor družbe ZEOS Emil Šehić: »Opažamo namreč, da se ti aparati prepogosto izločijo iz uporabe, se nadomestijo z novimi aparati in generirajo odpadke. Podaljšujemo dobo uporabe tovrstnih izdelkov. Ta informacija je bila zelo dobro sprejeta s strani gospodinjstev. Tudi oni sami se zavedajo, da je potrebno imeti pozitiven odnos do okolja, naravnih virov in da je potrebno skrbno delati, da ne ustvarjamo preveč odpada. V nadaljevanju pa je potrebno spremeniti navade občanov v tej smeri, da tudi sami dejansko to potem počnejo in da izločajo aparate, ki jih je možno ponovno uporabiti. Naš cilj je, da v sklopu projekta dosežemo ponovno uporabo vsaj enega aparata na dan v enem od teh kotičkov. To bi za Slovenijo pomenilo 18.000 aparatov letno.«

Direktor Komunale Nova Gorica Darko Ličen: »Komunala Nova Gorica se kot izvajalec javne službe zbiranja komunalnih odpadkov zaveda, da se količina odpadne električne in elektronske opreme hitro povečuje. Na letni ravni zberemo na območju petih občin (Brda, Kanal ob Soči, Miren - Kostanjevica, Mestna občina Nova Gorica, Renče - Vogrsko) nekaj manj kot 300 ton. Največkrat je razlog za zamenjavo še uporabne elektronske opreme le njena posodobitev oziroma zamenjava z novejšo, ki je zmogljivejša, ki dosega določene kriterije, ki si jih je zadal kupec. Že doslej je bilo med zbrano odpadno elektronsko opremo precej še uporabnih artiklov, zato zelo podpiramo projekt družbe ZEOS iz okoljskega in ekonomsko-socialnega vidika za določeno število uporabnikov. Namen sodelovanja s strani podjetja Komunala je spodbujanje uporabnikov, da odsluženo in še uporabno elektronsko opremo ne uničujejo, ampak jo prinesejo na CERO in s tem prispevajo k  ponovni uporabi.«

 

Direktor Družbe ZEOS Emil Šehić je danes z in direktorjem Komunale Nova Gorica Darkom Ličnom in župani občin Nova Gorica, Renče - Vogrsko, Miren - Kostanjevica ter podžupanoma občin Kanal in Brda podpisal tudi listino, v kateri so se zavezali k skupnem cilju – zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo.

 

Vsi občanke in občani vabljeni, da obiščete CERO Nova Gorica in oddate vaš še delujoči aparat v rumeni kotiček ter poskrbite, da bo dobil novega lastnika.

 

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo

 

Kotiček za ponovno uporabo - oprema  Kotiček za ponovno uporabo - zabojnik  Kotiček za ponovno uporabo - zabojnik  Kotiček za ponovno uporabo - govor  Kotiček za ponovno uporabo - govor  Kotiček za ponovno uporabo - podpis  Kotiček za ponovno uporabo - oprema  Kotiček za ponovno uporabo - oprema

Foto: Mateja Pelikan

 

 

Kotiček se izvaja v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. ter lokalnim partnerjem Komunala Nova Gorica, d.d.. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.