Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V gradu Rihemberk odslej na ogled tudi notranji prostori

DATUM OBJAVE 22. april 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Logotip projekta Interreg Italia - Slovenija

S pomladjo in toplejšimi meseci so se na gradu Rihemberk za obiskovalce znova odprla grajska vrata. Včeraj pa so se po skoraj 80 letih zapuščenosti odprla tudi vrata prvih grajskih soban, ki smo jim na Mestni občini Nova Gorica namenili funkcijo sprejemno-interpretacijskega središča gradu, imenovanega Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk.

 

Grad Rihemberk, mogočni branik med Vipavsko dolino in Krasom, je po več desetletjih zapuščenosti grajska vrata za obiskovalce odprl poleti 2017. Istega leta je bila določena tudi smer prenove in oživljanja tega obsežnega grajskega kompleksa. Zadnje pridobitve so bile realizirane v letošnji zimi.

V začetku letošnjega leta je bila dokončana obnova prvih grajskih soban, notranjih prostorov, ki so na gradu samevali skoraj 80 let. V prvem nadstropju vhodnega poslopja s stolpom je tako nastal sprejemno-interpretacijski center za obiskovalce gradu, nadgrajen s sodobno predstavitvijo grajske zgodbe ter naravovarstvenega pomena gradu in njegove okolice.

Center, imenovan Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk, je urejen v dveh večjih prostorih tik nad glavnim vhodom v grajski kompleks. Prvi prostor je zasnovan kot manjša večnamenska sprejemna dvorana, ki bo služila tudi kot prostor za srečanja, delavnice in podobne dogodke, ki jih na Rihemberku do sedaj ni bilo mogoče organizirati. V tem prostoru obiskovalce pričaka tudi zadnji rihemberški graščak Karel Levetzow Lantieri.

Sosednji prostor v okroglem stolpu je namenjen predstavitvi naravnega okolja, ki obkroža grad; poudarek je na obvodnih habitatih v dolini Branice in Vipavske doline. Na različne načine, z digitalnimi in povsem otipljivimi pripomočki, je obiskovalcem približana tematika varovanja narave v okviru območij evropskih Natura 2000, katerih del tudi grad Rihemberk. Predstavljene so pogosto ogrožene živali in rastline območja Natura 2000 Vipavska dolina in bližnjih območij.

Posebno mesto so v novo urejenih grajskih sobanah dobili rihemberški netopirji, vseh 12 vrst, ki so bile do sedaj opažene na gradu. Do nedavnega so netopirji naseljevali tudi prostore, ki so zdaj namenjeni obiskovalcem, zato so bili zanje urejeni ločeni prostori na podstrešju iste stavbe. Selitev so dobro izkoristili, ob zadnjem štetju je bila prav tu opažena do sedaj največja rihemberška porodniška kolonija vejicatih netopirjev.

Obnova notranjih prostorov je potekala pod vodstvom Nataše Kolenc iz Razvojne pisarne Mestne občine Nova Gorica: »Vsebine Infoteke Grad Rihemberk so bile zasnovane tako, da so privlačne tako za odrasle kot za otroke različnih starosti, s prepletom interpretacijskih elementov, prilagojenih različnim starostnim skupinam. Vsi prostori so opremljeni tako, da obiskovalca povabijo tudi k postanku, počitku ali samo uživanju v grajskih ambientih. Njihova ureditev je bila zasnovana kot preplet ohranjanja kulturne dediščine in spominjanja za naravovarstveni pomen gradu. Prostori so bili urejeni na način, da je bila v čim večji meri ohranjena in nepotvorjena struktura gradu iz različnih obdobij, kakršno smo podedovali od predhodnikov. Posebna skrb je bila posvečena konservatorskim in trajnostnim vidikom. Ohranjena je bila glavnina obstoječih materialov, vnos novih materialov in novih gradbenih elementov je bil zelo omejen. Dodani so bili samo najnujnejši funkcionalni elementi, potrebni za normalno uporabo. Prostori so tako na nek način ostali podobni, kakršne smo prejeli pred prenovo, ko so predstavljali del 'naravnega' okolja grajskih netopirjev.«

Grad Rihemberk je pomemben tako za Branik kot za celotno regijo, saj je del pomembne in fantastične kulturne dediščine, hkrati bo tudi pomembno prizorišče evropske prestolnice kulture leta 2025, je izpostavil novogoriški župan dr. Klemen Miklavič: »Vlada je leta 2013 prenesla grad Rihemberk na občino. Danes z odprtjem centra za obiskovalce in sanitarij v vhodnem objektu smo dokazali, da je bila to prava poteza. Lokalci čutimo ta grad kot svoj, smo bližje, imamo skupno identiteto, zato tudi za objekt bolje skrbimo. Grad Rihemberk je tudi biser turistične destinacije Vipavska dolina, v katero je vključena tudi Mestna občina Nova Gorica. S tem smo prispevali k boljši prepoznavnosti, k atraktivnosti celotne Vipavske doline in celotne Goriške regije. Grad Rihemberk je poseben tudi zato, ker so v vse, kar se v njem dogaja in v obnovo vključeni tudi domačini iz Branika, pa tudi širše. Pobude za vsebino grada Rihemberk prihajajo iz konzorcija mladih vinarjev Spodnje Vipavske doline, ki so predlagali, da bi v kletnih prostorih namestili zorilnico vipavskega vinjaka in s tem še dodatno popestrili ponudbo in vsebino gradu. Grad je zanimiv tudi za otroke, saj v njem prebiva redka vrta netopirjev. Otroci imajo priložnost, da se s to zelo nenavadno živaljo spoznajo od blizu in tako tudi širijo svoje znanje o naši naravni dediščini, o naši naravi, živalih, ki živijo okrog nas.«

Nad prenovo so zadovoljni tudi v Krajevni skupnosti Branik. Predsednik krajevne skupnosti Bruno Vidmar: »Vrsto let smo opazovali, kako grad izgublja na vrednosti zaradi vandalizma in zaradi investicij, ki se niso nikoli izpeljale do konca. Odkar pa je prišel grad v roke Mestne občine Nova Gorica, je dobil čisto novo podobo, srce mu je začelo spet biti. Na pravem mestu so pravi ljudje, ki skrbijo, da se na gradu odvija program, ki skrbijo, da gre prenova naprej. Izpostavil bi Natašo Kolenc in zavod Svitar ter seveda mestno občino, ki je prisluhnila krajevni skupnosti in želji, da se ta grad obdrži in da ga obnovimo. Verjamem, da je tukaj veliko sredstev in veliko vlaganja. Ampak tako, kot gre zdaj, verjamem, da je na grad pravi poti s pravimi ljudmi. Mislim, da se bo na tak način še veliko naredilo.«

Poleg novih prostorov je grad Rihemberk v zadnjih letih dobil tudi nove programe vodenih ogledov in aktivnega raziskovanja gradu, z interpretacijskimi tablicami opremljeno pot ogleda za individualne obiskovalce ter točke z digitalno predstavitvijo nekdanjega izgleda in obsega gradu na konkretnih lokacijah na gradu. S pomočjo razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina je bil grad vključen v enega od štirih petzvezdičnih doživetij te destinacije skupaj z drugimi izbranimi lokalnimi ponudniki.

Za življenje gradu in njegovo nadaljnje oživljanje so neprecenljive nove pridobitve tudi čistilna naprava, kanalizacija in sanitarije, ki bodo na voljo tako uporabnikom Infoteke kot tudi vsem ostalim obiskovalcem gradu.

 

Projekt Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk je bil del strateškega projekta GREVISLIN – Zelena infrastruktura, ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekah, sofinanciranega iz programa Interreg Slovenija – Italija. V projektu je sodelovalo več partnerjev iz obeh držav, vodilni partner projekta je bila RRA SEVERNE PRIMORSKE, Regijska razvojna agencija d.o.o. Nova Gorica.

Nova ureditev na gradu Rihemberk je nastala v sodelovanju različnih strokovnjakov, projektantov, oblikovalcev, drugih ustvarjalcev in izvajalcev, katerih dobro sodelovanje je bilo ključno za realizacijo dobrega rezultata. V oživitev novih prostorov so bili vključeni tudi zavod Svitar, Krajevna skupnost Branik, braniško turistično društvo, Kulturno društvo Franc Zgonik iz Branika ter učenci Osnovne šole Branik, katerih vključevanje je bilo neprecenljivo že v predhodnih grajskih projektih in dogodkih.

 

Srednjeveško dogajanje  Srednjeveški koncert  Nagovor predsednika krajevne skupnosti  Nagovor župana  Grajski stolp in nastopajoči  Razstavni prostor v notranjosti gradu  Razstava o netopirjih  Razstavni prostor  Razstavni prostor in obiskovalci  Župan si ogleduje razstavo  Srednjeveški nastop  Srednjeveški nastop z ognjem  Nastopajoč in organizatorji v prostorih gradu  Srednjeveško dogajanje za najmlajše

 

Foto: Mateja Pelikan