Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predlog rebalansa proračuna z možnostjo nakupa prostorov NKBM

DATUM OBJAVE 05. maj 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Rebalans proračuna novogoriške mestne občine je, kot je na danaąnji novinarski konferenci izpostavil župan dr. Klemen Miklavič, odraz obdobja negotovosti. Začelo se je z epidemijo koronavirusa v letu 2020, v letošnjem letu pa je potreben odziv na razmere na trgu energentov in materialov. Na pripravo rebalansa proračuna je dodatno vplivala še ponujena priložnost uveljavljanja predkupne pravice za nakup nekdanjih prostorov NKBM od Kidričevi ulici v Novi Gorici z izjemo pritličja oziroma prostorov bančne poslovalnice, ter pripadajočega parkirišča za bančno stavbo in dostopne ceste. Družba ALOS RE je podala ponudbo za 1.920.000 evrov. Nakup bi večinoma pokrili iz presežkov Zdravstvenega doma Nova Gorica in Zdravstvenega doma zobozdravstveno varstvo Nova Gorica, ki sta tudi zainteresirana za večino prostorov.

 

Pritisk na proračun je po županovih besedah zlasti zaradi dviga cen energentov ter dviga cen materialov tako velik, da je potreben rebalans. Ob tem je izpostavil, da je novogoriška mestna občina trenutno v fazi rekordnega števila investicij. Direktor občinske uprave Marko Mikulin je dodal, da so dodatna sredstva, ki so jih poiskali znotraj obstoječih proračunskih postavk, potrebna zlasti na področju ogrevanja, javne razsvetljave in šolstva. Pri slednjem sredstva za prostore, investicije in materialna stroške zagotavlja občina. Materialni stroški za šolstvo v glavnini predstavljajo stroške dobave električne energije, ogrevanja, vodarine, komunalnih storitev. Sem sodijo še sredstva za vozila, zavarovalne premije in druge storitve za vzdrževanje stavbe in opreme. Z rebalansom proračuna so na postavki izdatki za blago in storitve, zaradi pokrivanja negativnega poslovanja iz leta 2021 (izpad tržnih prihodkov zaradi epidemija koronavirusa) in višjih materialnih stroškov, ki so posledica dviga cen energentov, potrebna dodana sredstva v višini 286.500 evrov. Letos je tako samo za materialne stroške potrebno zagotoviti slabih 800.000 evrov. Kot je poudarila vodja Oddelka za družbene dejavnosti mag. Marinka Saksida, so poleg šol pregledali tudi potrebe ostalih javnih zavodov. Dodatna sredstva bo tako potrebno zagotoviti za Goriško knjižnico Franceta Bevka in Kulturni dom Nova Gorica. Sicer pa mestna občina letno zgolj za delovanje vseh javnih zavodov v občini, ki vključuje materialne stroške in plače, namenja preko 9 milijonov evrov.

 

Glede možnosti nakupa dela nekdanje stavbe NKBM na Kidričevi ulici v Novi Gorici in pripadajočega parkirišča za njo je župan poudaril, da smo analizirali potrebe javnih zavodov in v nakupu teh prostorov videli rešitev njihovih prostorskih potreb. Namenili bi jih zlasti potrebam Zdravstvenega doma Nova Gorica in Zdravstvenega doma zobozdravstveno varstvo Nova Gorica. Vanj bi lahko umestili tudi Pomoč na domu in še nekatere druge vsebine. Župan je izpostavil pomen lokacije v središču mesta ter status parkirišča: »Glede na to, da je parkirišče v zasebni lasti, brezplačno parkiranje na njem ni samoumevno. Ključnega pomena je, da to občina odkupi in da ima nad njim sama nadzor. Tam je predvidena tudi podzemna garaža z več nadstropji, ki bo razbremenila pritisk na parkirne površine v mestu. V Novi Gorici so težave s parkiranjem in na dolgi rok je potrebno to težavo rešiti.«

 

Možnosti pridobitve ustreznih prostorov v središču mesta so veseli tako v zdravstvu kot zobozdravstvu. Prostori so v dobrem stanju in zelo primerni za izvajanje njihove dejavnosti. Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je pojasnila razloge za pridobitev novih prostorov: »V Zdravstvenem domu Nova Gorica se že ves čas soočamo s prostorsko stisko. Za določene vsebine ni predvidenega prostora niti v bodočem prizidku zdravstvenega doma. Gre za vsebine, ki so bile v zdravstvenem domu pridobljene leta 2019 oziroma kasneje. Nekatere smo uspeli umestiti v sedanje prostore z reorganizacijo. Nekatere prostore pa najemamo na različnih lokacijah v Novi Gorici. Gre za dejavnosti Centra za krepitev zdravja, Centra za duševno zdravje otrok in mladine in Centra za duševno zdravje odraslih.  Z županom sva zadnji dve leti že intenzivno iskala možnosti rešitve. Zato sem bila predloga za nakup prostorov v bivši stavbi NKBM vesela. Dogovori smo se, da bo zdravstveni dom tako pridobil dve nadstropji in s tem bomo trajno rešili delovanje teh služb in nam ne bo več potrebno prostorov najemati. Poleg tega je dodatna prednost, da so te  dejavnosti umeščene v  center mesta in zelo dostopne občanom.«

Direktor Zdravstvenega doma zobozdravstveno varstvo Nova Gorica mag. Darko Tomšič pa je dodal: »Razloga za naš interes po novih prostorih sta dva, in sicer prostorska stiska in dejstvo, da imamo od marca lani prostore za upravo v najemu v industrijski coni v Kromberku. Menimo, da sodi uprava takšnega zavoda v center Nove Gorice. Ta predlog mestne občine je absolutno dobrodošel. Sredstva imamo zagotovljena. Nakup novih poslovnih prostorov smo namreč že imeli v planu. V novi zgradbi bi zasedli eno nadstropje, kar bi zadostovalo za dolgoročno delovanje našega zavoda.»

 

Udeleženci novinarske konference   direktor zobozdravstvenega doma, direktorica zdravstvenega doma, župan občine

Udeleženci novinarske konference