Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nadgradnja ukrepov za osveščanje o nevarnostih kopanja v Soči

DATUM OBJAVE 12. maj 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Informatorji bodo opozarjali na nevarnost kopanja v Soči tudi v letu 2022

MONG in SENG in KKSE nadgrajujejo sodelovanje pri izvedbi ukrepov varstva pred utopitvami na lokaciji Stari jez na Soči pri Solkanu za leto 2022. Župan Mestna občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič, direktor Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) mag. Radovan Jereb in predsednik Kajak kluba Soške elektrarne Nova Gorica (KKSE) mag. Ivan Zagožen ocenjujejo, da lahko zgolj s sodelovanjem lokalne skupnosti, gospodarstva in civilne družbe povečamo varnost obiskovalcev priljubljene lokacije. Absolutne varnosti pred utopitvami ni, zlasti ne na divjih rekah, kot je Soča. Pomembno je, da so obiskovalci in širša javnost dobro seznanjeni z dejstvom, da je Soča hudourniška alpska reka, lokacija Stari jez na Soči pa ni uradno kopališče in obiskovalci v reko vstopajo na lastno odgovornost.

»Varnostnih ukrepov najbrž ni nikoli dovolj, zato je potrebno stalno opazovanje razmer, evalvacija učinka že izvedenih ukrepov in dodajanje novih. Po koncu lanske sezone smo analizirali učinek prisotnosti »informatorjev«. Zelo pomembno je bilo njihovo poročanje o odzivu obiskovalcev in povratna informacija o ustreznosti opozorilnih tabel. Na podlagi analize smo sklenili nadgraditi nekatere ukrepe. Že lani smo dodali količke in namestili jeklenico, ki označuje začetek zelo nevarnega območja. Uredili smo tudi dostop za reševalni čoln. Dodali bomo še table, ki bodo še posebej opozarjale na bližino objekta HE Solkan, kar je pomembno zlasti za goste iz drugih krajev, ki tega območja ne poznajo. Odločili smo se tudi za proaktivno izobraževalno dejavnost. Prosti koncu šolskega leta bomo šolam ponudili predstavitev nevarnosti divjih rek in možnosti za varnejše kopanje. V Novi Gorici imamo tako poletni kot zimski bazen, kjer so stalno prisotni reševalci. Veseli nas, da sta k partnerstvu za javni interes pristopila tudi oba sopodpisnika: Skupaj s KKSE in SENG bomo tudi letos ponovili prisotnost posebnih informatorjev ob Soči, ki bodo goste ob prihodu na območje opozarjali na table, ki jasno predstavljajo nevarnosti na tem območju reke. Ta ukrep se je v minuli sezoni izkazal kot dober in koristen, posebej dobro so ga sprejeli obiskovalci in turisti, ki ne poznajo značilnosti tega območja,« je po podpisu pojasnil župan dr. Klemen Miklavič.

Letos podpisani sporazum je že drugi, lanskoletni je bil v celoti izveden. Direktor SENG mag. Radovan Jereb je povedal: »Družba SENG, ki deluje v okviru skupine HSE, bo v času poletne sezone na prostovoljni osnovi, upoštevaje specifike lokacije Starega jezu, podobno kot smo po sporazumu izvedli že v lanski poletni sezoni, prilagodila obratovalni režim HE Solkan. Sprememba obratovanja se bo praviloma odražala v zmanjšanju dnevnih sprememb gladine vode na Starem jezu. Prav tako se bo obiskovalcem omogočalo več časa za umik na brežino reke, preden se reka prične prelivati preko Starega jezu. Poleg tega smo Mestni občini Nova Gorica v letu 2021 na podlagi sporazuma za leto 2021 povrnili vse stroške za postavitev dodatnih opozorilnih tabel in vse stroške, povezane z informatorji, v letu 2020 je SENG financiral postavitev barvnih oznak v strugi Soče.«

Soške elektrarne so del skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), največje proizvajalke električne energije v Sloveniji. Podpisa sporazuma se je udeležil tudi predsednik nadzornega sveta SENG in član poslovodstva HSE Uroš Podobnik, ki je poudaril, da v skupini HSE skrbno negujejo sodelovanje z lokalnimi okolji, v katerih delujejo proizvodne enote, in v odgovorno sodelovanje v korist lokalnim prebivalcem vlagajo tudi znatna sredstva. Dokaz dobrega sodelovanja z Mestno občino Nova Gorica so skupni napori za večjo varnost na Soči in dogovor, ki je bil danes podpisan.

Predsednik Kajak kluba Soške elektrarne mag. Ivan Zagožen je član strokovne skupine, ki je evalvirala lani sprejete ukrepe in sklenila, da zaradi netipičnosti lanskega poletja na Soči, ko je skoraj ves avgust na lokaciji potekalo kajakaško prvenstvo, ukrepe tudi letos izvaja testno. Kajakaški klub bo kot pooblaščenec po sporazumu tudi letos vsak dan med 10. in 19. uro zagotovil prisotnost informatorjev. Zagožen vlogo informatorjev opisuje: »Informatorji kot dobri poznavalci lokacije »Stari jez« in Soče bodo pomembno pripomogli k ozaveščenosti obiskovalcev o nevarnostih Soče na tej lokaciji,  nimajo pa nikakršnih pooblastil in odgovornosti v smislu vzdrževanja reda in miru, urejanja prometa, usmerjanja obiskovalcev in/ali reševanja iz vode na lokaciji »Stari jez«.«

Od leta 2021 so na lokaciji Stari jez pri Solkanu v vodi postavljeni opozorilni stebri, ki nakazujejo višino gladine vode, napisi izobešeni na jeklenici (op.) opozarjajo, da je kopanje lahko smrtno nevarno, na brežini pa so nove, večje opozorilne table, ki opozarjajo na nevarnost utopitve v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. Izgrajeni sta bili tudi reševalna ploščad in spustna klančina za reševalne čolne gasilcev.

(op.) Jeklenica z opozorilnimi napisi bo ponovno izobešena konec maja, ko mine nevarnost poplav in visoke vode zaradi obilnega deževja.

 

Za mizo direktor SENG-a mag. Radovan Jereb, župan MONG dr. Klemen Miklavič in predsednik Kajak kluba Soške elektrarne mag. Ivan Zagožen  Za mizo direktor SENG-a mag. Radovan Jereb, župan MONG dr. Klemen Miklavič, predsednik Kajak kluba Soške elektrarne mag. Ivan Zagožen in član poslovodstva HSE Uroš Podobnik  Soča s kajakaško progo  Opozorilni steber v reki  Opozorilna tabla  Napisi izobešeni na jeklenici nad reko Sočo

Foto: Marko Mladovan, Mateja Pelikan