Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Občani lahko podajo pripombe na predlog Strategije za starejše

DATUM OBJAVE 17. maj 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Starejšim občankam in občanom namenjamo v Mestni občini Nova Gorica posebno pozornost, saj se zavedamo, da se je treba na to obdobje pripraviti. Starejši ljudje potrebujejo pomoč, zato v mestni občini zanje ustvarjamo programe za varnejšo starost in omogočamo aktivnosti, ki bodo naredile to obdobje varno in srečno. V Novi Gorici se trudimo, da imajo starostniki kar najboljše možnosti za zdravje, zato spodbujamo aktivno staranje. To je bil tudi razlog, da smo pristopili k pripravi Strategije za starejše v Mestni občini Nova Gorica, na katero lahko od danes naprej občanke in občani podajo svoje predloge in pripombe.

 

Strategija za starejše nastaja na pobudo Odbora za socialno varstvo in zdravstvo mestnega sveta. Nastaja v obdobju epidemije z vsemi težavami, ki jih je epidemija prinesla.

Sama priprava strategije je temeljila predvsem na opravljeni analizi ankete o stanju in potrebah starejših v Mestni občini Nova Gorica, v kateri je sodelovalo več kot 500 starejših od 65 let iz Mestne občine Nova Gorica, sodelovanju z izvajalci zdravstvenih in socialnovarstvenih programov in storitev ter nevladnimi organizacijami.

»Strategija odgovarja na zahteve, pobude in predloge, ki so jih starejše osebe izrazile v anketi, ki je bila izvedena konec lanskega leta, prinaša pa tudi niz ukrepov, ki so predlagani s strani delovne skupine potem, ko so bili usklajeni z javnimi zavodi in civilno družbo, ki na tem področju delujejo. Vsi predlogi ukrepov so bili tako preverjeni na strani izvajalcev, ki so v postopku izdelave strategije sodelovali in podajali koristne predloge in rešitve,« je povedala predsednica delovne skupine in predsednica Odbora za zdravstvo in socialno varstvo Mestne občine Nova Gorica Vida Škrlj.

Strategija prinaša tudi pobude mestni občini za ureditev bivalnega okolja starejših občanov v mestu in na podeželju s posebnim poudarkom na problematiki gibalno oviranih in socialno ogroženih oseb ter predlaga ukrepe v pomoč starejšim pri gospodarjenju s stanovanji. Vida Škrlj dodaja: »Predlagamo ukrepe za izboljšanje in krepitev zdravja ter pridobivanje osnovnih digitalnih veščin, potrebnih za nujno elektronsko poslovanje starejših oseb. Strategija odgovarja na pobudo javnih zavodov, ki sporočajo pomanjkanje zdravstvenega in negovalnega kadra tako, da predlaga vrnitev študija za vede o zdravju v Novo Gorico. Navajamo niz ukrepov za vključevanje starejše populacije v socialno in kulturno življenje mesta in podeželja z ustanovitvijo dnevnih in večgeneracijski centrov ter predlagamo bolj intenzivno promocijo in krepitev prostovoljstva kot družbene vrednote. V strategiji sledimo evropski usmeritvi po deinstitucionalizaciji, starejšim želimo zagotoviti čim daljše bivanje v domačem okolju z vsemi potrebnimi storitvami, predlagamo zagotovitev prostorov za skupnostna stanovanja, pomoč na domu in center za krepitev zdravja ter pri tem poudarjamo nujnost uskladitve prostorskih aktov z izraženimi potrebami starejših. Opozorili smo tudi na pomen spoštovanja pravic starejših in boj proti nasilju vseh vrst.«

Na predlog Strategije za starejše v Mestni občini Nova Gorica lahko občani in občanke do 30. maja 2022 podajo tudi svoje predloge in pripombe. Pošljejo jih lahko na elektronski naslov: mestna.obcina@nova-gorica.si.

 

Strategija za starejše v Mestni občini Nova Gorica

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti