Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predstavljen predlog strategije za starejše

DATUM OBJAVE 01. junij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Danes je na novogoriški mestni občini potekala javna predstavitev predloga Strategije za starejše v Mestni občini Nova Gorica. Starejšim občankam in občanom namenjamo v mestni občini posebno pozornost. Statistike nam kažejo, da se delež starejše populacije povečuje. Zato moramo že danes poskrbeti, da bomo uvedli ukrepe in ustanovili institucije, vzpostavili mehanizme, ki bodo na razpolago starejši populaciji z vidika bivanjske problematike, z vidika socialne pomoči in integracije starejših v aktivno javno življenje. Starejši ljudje potrebujejo pomoč, zato v mestni občini zanje ustvarjamo programe za varnejšo starost in omogočamo aktivnosti, ki bodo naredile to obdobje varno in srečno. V Novi Gorici se trudimo, da imajo starostniki kar najboljše možnosti za zdravje, zato spodbujamo aktivno staranje. To je bil tudi razlog, da smo pristopili k pripravi Strategije za starejše v Mestni občini Nova Gorica, na katero so lahko občanke in občani podali svoje predloge in pripombe.

Udeležence javne predstavitve je nagovoril novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, ki je povedal: »Lokalna skupnost mora biti prijazna vsem generacijam, zato smo se lotili temeljite in celovite strategije ukrepov, ki bodo naslavljali starejšo populacijo. Omogočiti jim moramo dejavnosti in aktivnosti, ki prispevajo k temu, da se starejši tudi v svojem tretjem življenjskem obdobju počutijo enakopravni člani naše skupnosti. Hočemo biti občina, ki je prijazna starejšim. Zato je delovna skupina tudi pripravila osnutek, ki ga zdaj dopolnjujemo tako z vključevanjem organizacij starejših kot ostalih strokovnih institucij, ki se ukvarjajo s starejšimi. Posebej sem zadovoljen z opravljenim delom naše delovne skupine, ki je sestavljena iz različnih strokovnjakov oziroma oseb, ki se ukvarjajo s starejšimi ter imajo na tem področju veliko izkušenj. Ta strategija bo podlaga za porabo javnih sredstev, za investicije in za financiranje projektov.«

Strategija za starejše je nastala na pobudo Odbora za socialno varstvo in zdravstvo mestnega sveta. Sama priprava strategije je temeljila predvsem na opravljeni analizi ankete o stanju in potrebah starejših v Mestni občini Nova Gorica, v kateri je sodelovalo več kot 500 starejših od 65 let iz Mestne občine Nova Gorica, sodelovanju z izvajalci zdravstvenih in socialnovarstvenih programov in storitev ter nevladnimi organizacijami.

»Strategija odgovarja na zahteve, pobude in predloge, ki so jih starejše osebe izrazile v anketi, ki je bila izvedena konec lanskega leta, prinaša pa tudi niz ukrepov, ki so predlagani s strani delovne skupine potem, ko so bili usklajeni z javnimi zavodi in civilno družbo, ki na tem področju delujejo. Vsi predlogi ukrepov so bili tako preverjeni na strani izvajalcev, ki so v postopku izdelave strategije sodelovali in podajali koristne predloge in rešitve,« je povedala predsednica delovne skupine in predsednica Odbora za zdravstvo in socialno varstvo Mestne občine Nova Gorica Vida Škrlj.