Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pripravljen je osnutek Trajnostne urbane strategije Mestne občine Nova Gorica do leta 2030

DATUM OBJAVE 03. junij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V finančni perspektivi 2021–2027 Evropska unija posebej podpira celostni teritorialni razvoj za učinkovitejše spopadanje z gospodarskimi, okoljskimi, podnebnimi, demografskimi in socialnimi izzivi, s katerimi se srečujejo mestna območja, vključno s funkcionalnimi urbanimi območji. Pri tem spodbuja povezave med mestnimi in ruralnimi območji. Predvidoma se bo v Sloveniji celostni teritorialni razvoj izvajal na področjih urbanega razvoja v okviru funkcionalnih območij mestnih občin, za katerega bodo namenjena sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v skladu z evropskimi uredbami in podprta v obliki celotnih teritorialnih naložb (CTN), katerih temeljna strateška podlaga je trajnostna urbana strategija.

V letu 2021 je Mestna občina Nova Gorica pristopila k prenovi dokumenta Trajnostne urbane strategije z namenom prilagoditve razvojnih vsebin novi politično-gospodarski situaciji in dopolnitve dokumenta v skladu s pravili ter dokumenti nove evropske finančne perspektive 2021–2027. V prenovo dokumenta je bilo vključeno vodstvo in strokovno osebje Mestne občine Nova Gorica ter strokovna posvetovalna telesa.

Mestna občina Nova Gorica je pripravila osnutek Trajnostne urbane strategije z opredelitvijo potreb in ukrepov do leta 2030, s čimer v celoti pokriva obdobje finančne perspektive 2021–2027. Pri pripravi dokumenta so bile upoštevane ključne prioritete te finančne perspektive, v okviru katere lahko EU doseže najboljše rezultate. Z enako težo so bile integrirane in upoštevane lokalno-regionalne značilnosti, v okviru katerih mestna občina Nova Gorica načrtuje razvojno trajnostno strategijo do leta 2030. Poudarek je na razvoju v okviru prednostnih področij bolj zelene, nizkoogljične Nove Gorice, kjer je bilo obravnavano področje energetskega prehoda, krožnega gospodarstva in prilagajanja podnebnim spremembam v kontekstu obvladovanja tveganj.

V okviru prednostnih področij zelenega mesta in bolje upravljane mestne občine sta bili obravnavani področji mobilnosti in povezljivosti informacijske tehnologije. Z vidika bolj socialnega oziroma uporabnikom prijaznega mesta so bili obravnavani programi za različne socialne skupine, prav tako za ranljive skupine. V okviru obravnave Nove Gorice kot mestne občine po meri dobro obveščenih, aktivnih državljanov pa je bil obravnavan trajnostni razvoj mestnih in podeželskih območij ter sodelovanje med deležniki v okviru razvoja lokalnih pobud.

Gre za osnutek dokumenta in v upravi Mestne občine Nova Gorica si želimo, da vsi občani prispevate k oblikovanju končnih vsebin. Zato vas vabimo, da nam svoje predloge, pripombe in mnenja sporočite na elektronski naslov tus2030@nova-gorica.si do 30. junija 2022.

TUS MONG 2030 - osnutek.pdf

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti