Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izjemno vzdušje na startu dirke Po Sloveniji

DATUM OBJAVE 15. junij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Nova Gorica je danes živela v zelenem. Na njene ulice se je že uro pred startom dirke po Sloveniji zgrnilo veliko število navijačev, prebivalcev mesta in obiskovalcev, ki so se opremljeni z navijaškimi rekviziti razporedili ob progo. Vzdušja in navijaškega zagona ni preprečila niti zelo visoka temperatura 30 stopinj celzija. Še posebej zagnani pa so bili nastopajoči v številnih točkah ob progi, od plesalcev, športnikov, otrok iz vrtca in šolarjev do starejših občanov. Izkazali so se tudi v številnih novogoriških podjetjih, ki so za čas dirke svojim zaposlenim omogočila ogled starta. Nova Gorica je z izjemnim vzdušjem počastila start te vse bolj prepoznavne dirke.

 

Dogajanje je bilo sicer osredotočeno na središče mesta, kjer se je zbrala tudi največja množica. Pred startom so se na odru zvrstile sodelujoče ekipe, največji aplavz pa so si prislužili slovenski kolesarji s kolesarskima zvezdnikoma Tadejem Pogačarjem in Matejem Mohoričem na čelu. Na startu dirke, na katerem sta z startnima zastavicama zamahnila novogoriški župan dr. Klemen Miklavič in predsednik uprave družbe HIT Tomaž Repinc, se je trlo kolesarskih navdušencev, poseben pozdrav pa so kolesarjem pripravili tudi stanovalci Doma upokojencev Nova Gorica ter članice Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina. Na travniku pred novogoriško mestno hišo so mladi iz Košarkarskega društva Nova Gorica, plesalci Plesne skupine Dolls, Kotalkarski klub Kristal,  plesalci plesne šole Pro Dance Company, Društvo za zdravje srca in ožilja Nova Gorica, Društvo UNITRI Nova Gorica, Šola zdravja Nova Gorica, Humanitarno drutšvo KID in ukrajinske begunke na Goriškem oblikovali napis GO! 2025. Vzdolž Erjavčeve ulice so nastopili Navijaška skupina Terror Boys, plesalci iz MN plesne šole, člani Gimnastičnega društva Nova Gorica, člani društva Element in Goriški pihalni orkester. Na strehi nekdanjega mejnega prehoda z Italijo na Erjavčevi ulici so člani Namiznoteniškega kluba Gorica igrali namizni tenis, na Trgu Evrope so kolesarje pozdravili člani teniškega in kolesarskega kluba iz sosednje Gorice (I), akrobati Športnega kluba Twist Nova Gorica (Cheerleading) in konjeniki Konjeniškega kluba Mandrija ter DS camping. Na nekdanjem solkanskem mejnem prehodu pa so kolesarjem v pozdrav pomahali kajakaši iz Kajak kluba Soške elektrarne. Mimo Trga Evrope pa so se zapeljali tudi starodobniki. 

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je pred startom dirke takole komentiral dogajanje: »Novogoričanke in Novogoričani smo počaščeni, da gostimo start tako pomembne dirke. Ker smo lani dobili naslov najboljšega organizatorja, smo letos želeli ta naslov še posebej upravičiti in tukaj v Novi Gorici res prirediti velik športni spektakel. S pomočjo organizatorjev in izjemnih navijačev nam je to tudi uspelo. Že dan pred začetkom dirke smo gostili dva vrhunska kolesarja, Tadeja Pogačarja in Mateja Mohoriča, zato smo danes deležni prav največjih športnih emocij, kar nam jih lahko podari šport. Obenem v Evropo, dirko si je moč v neposrednem prenosu ogledati v kar 130 državah po svetu, sporočamo, da Goričani ne poznamo meja – lani smo Giro d'Italia pripeljali v Slovenijo, letos pa dirko Po Sloveniji v Italijo. Združeni smo boljši, to dokazujejo športniki, to dokazujemo Novogoričani!«

V našem mestu vrtnic, ki bo leta 2025 skupaj s sosednjo Gorico Evropska prestolnica kulture 2025 (zato tudi napis GO! 2025 na travniku), smo za čim uspešnejšo organizacijo starta dirke skupaj z glavnim organizatorjem, Kolesarskim klubom Adria Mobil, združili moči Mestna občina Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Javni zavod za šport Nova Gorica, Športna zveza Nova Gorica, družba HIT in številna  društva, klubi in posamezniki, ki so želeli prispevati k čim lepšemu vzdušju pred dirko in med njo. Že od minulega petka pa so se kot uvod v dirko v Novi Gorici zvrstile številne spremljajoče prireditve. Vrhunec so dosegle z včerajšnjo novinarsko konferenco pred dirko na Bevkovem trgu, ki  so jo spremljali številni obiskovalci, ter večernim koncertom skupine Joker Out, ki je dodobra napolnil središče Nove Gorice. Koncert je mestu ob tej priložnosti podarila družba HIT.

Nasmejani Tadej Pogačar   Ekipa UAE 

Ekipa Bahrain Victorious   Nasmejani Matej Mohorič s člani svoje ekipe

Članice Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina na starinskih kolesih in starinskih odpravah  Nasmejani navijači

Nasmejani organizatorji  Nasmejani organizatorji

Starejša navijačica z zastavo I feel Slovenija   Navijači

Tik pred štartom    Zastavica Tour Slovenija Nova Gorica

Štart Tadeja Pogačarja   Kolesarji zapuščajo Bevkov trg

Foto: Mateja Pelikan