Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

S projektom Vadba za starejše že uresničujemo strategijo za starejše

DATUM OBJAVE 17. junij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Starejši ljudje potrebujejo pomoč, zato v mestni občini zanje ustvarjamo programe za varnejšo starost in omogočamo aktivnosti, ki bodo naredile to obdobje varno in srečno. Tudi zaradi povečevanja deleža starejših v družbi moramo že danes poskrbeti, da bomo uvedli ukrepe in vzpostavili mehanizme, ki bodo na razpolago starejši populaciji z vidika bivanjske problematike, z vidika socialne pomoči in integracije starejših v aktivno javno življenje. Novogoriški mestni svetniki so na včerajšnji seji mestnega sveta sprejeli Strategijo za starejše v Mestni občini Nova Gorica, ki je nastala na pobudo Odbora za socialno varstvo in zdravstvo mestnega sveta. V mestni občini že izvajamo projekte, ki pomenijo uresničevanje strategije v praksi, med njimi Erasmusov projekt »Vadba za starejše«.

Prav slednje je izpostavil novogoriški župan dr. Klemen Miklavič na današnji novinarski konferenci: »Strategije nismo pripravljali zato, da bi obležala v predalu, ampak da bi njeni zaključki in usmeritve zaživele v praksi. Eden od zglednih projektov uresničevanja novogoriške strategije za starejše je Erasmusov evropski projekt »Vadba za starejše«, ki prispeva k ohranjanju zdravja starejših in k boljši socialni vključenosti. Izkazalo se je, da si starejši v naši občini tega želijo, kar je bilo zaznati tudi v procesu priprave strategije za starejše.«

Tamara Simčič, ki je v upravi novogoriške mestne občine aktivno sodelovala pri pripravi strategije za starejše, je o projektu »Vadba za starejše« povedala: »Projekt sodi med cilje izboljšanja zdravstvenega stanja starejših oseb. Obstajajo tudi drugi projekti, s katerimi se prav tako izvaja namen strategije za starejše. To so programi Centra za krepitev zdravja, ki jih center v okviru svojih rednih dejavnosti že izvaja v Novi Gorici in tudi na podeželju. Veliko nevladnih organizacij v okviru svojih programov izvaja vadbe za zdrav življenjski slog. Prav tako je med starejšimi zelo dobro sprejeta storitev GO šofer, ker omogoča starejšim, da so aktivni, mobilni in neodvisni od pomoči svojcev ali drugih.»

Zadostna telesna dejavnost skozi celotno življenjsko obdobje zmanjšuje možnost pojava krhkosti ter posledične odvisnosti pri starejših – telesna neaktivnost namreč lahko še hitreje vodi v izgubo mišične mase, slabšanje ravnotežja in koordinacije ter s tem povečano možnost padcev. Pomankanje gibanja in fizične aktivnosti predstavlja dejavnik za razvoj nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, diabetes tipa 2 in različne oblike srčno-žilnih obolenj. Prav tako telesna neaktivnost vpliva na pospešen upad kognitivnih sposobnosti, povezana je celo s pojavom in razvojem Alzheimerjeve bolezni. Javni zavod za šport Nova Gorica izvaja Erasmusov projekt »Vadba za starejše«, znotraj katerega spodbuja h aktivnemu življenju seniorjev. V sklopu projekta izvajajo različne vadbe za starejše, od različnih ekipnih športov pa do gibalnih vaj. Trenutno potekata dve obliki vadbe za starejše nad 60 let: vadba za ravnotežje, moč in gibljivost enkrat tedensko po eno uro v Športnem parku Nova Gorica in vodna vadba v notranjem novogoriškem bazenu, prav tako enkrat tedensko po eno uro. Vsi, ki bi se želeli prijaviti, lahko pokličejo vodjo športnih programov Javnega zavoda za šport Nova Gorica Darja Trobca na tel. št. 041 502 984 oziroma mu pišejo na elek. naslov darjo.trobec@sz-ng.si.

Vodja športnih programov in projekta Vadba za starejše Javnega zavoda za šport Nova Gorica Darjo Trobec je povedal da je bilo med starejšimi sprva nekaj zadržanosti, po prvi izvedeni vadbi pa so zadovoljno širili informacijo o možnosti vadbe: »Trenutno imamo že preko 60 prijavljenih oseb, ki bodo v okviru projekta telovadili do zaključka v decembru 2023. Vadbe potekajo v novogoriškem športnem parku pod vodstvom usposobljenih trenerjev, študentov s Fakultete za šport v Ljubljani. Vključijo se lahko tudi osebe z različnimi oviranostmi, saj je vadba prilagojena starosti in gibalni sposobnosti.« Zanimanje za vadbo v okviru projekta se iz novogoriške širi tudi v sosednje občine, kjer se prav tako lahko vključijo vsi, ki to želijo.

Aleksandra Fortin, direktorica Javnega zavoda za šport Nova Gorica, pa je napovedala, da bodo po zaključku projekta decembra 2023, če se bo izkazal kot uspešen, naredili vse, da bi z njim nadaljevali. Ob tem je poudarila, da ima novogoriški zavod za šport vso potrebno infrastrukturo, da lahko izvaja tovrsten projekt in izboljša življenjski slog starejše populacije: »Letos smo pridobili še notranji bazen. Tako sta trenutno odprta oba bazena, tako zunanji kot notranji. Zunanji je namenjen širši javnosti, notranji pa vadbi društev, saj imajo slednja tako na razpolago več prostora in miru za vadbo. Če se bo izkazalo, da je ta način uspešen, bomo z njim nadaljevali tudi  v prihodnje.«

Vadeči v bazenu   Vaditelj in vadeči v bazenu

direktorica Javnega zavoda za šport Nova Gorica Aleksandra Fortin, župan dr. Klemen Miklavič in  višja svetovalka za družbene zadeve Simčič Tamara na novinarski konferenci    Vodja športnih programov in projekta Vadba za starejše Javnega zavoda za šport Nova Gorica Darjo Trobec, direktorica Javnega zavoda za šport Nova Gorica Aleksandra Fortin, in župan dr. Klemen Miklavič

Foto novinarske konference: Mateja Pelikan