Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Grad Rihemberk odslej odprt tudi med tednom

DATUM OBJAVE 06. julij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Potem ko je grad Rihemberk spomladi ponovno odprl svoja vrata obiskovalcem in je v prvih prenovljenih sobanah zaživel sprejemno-interpretacijski center za obiskovalce Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk, se ponudba na gradu bogati. Tako je minuli konec tedna grad podaljšal svoj urnik, da bi ga lahko obiskalo čim več radovednih obiskovalcev od blizu in daleč. Rihemberški grad bo v juliju in avgustu tako odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih med 10. in 19. uro ter ob lepem vremenu tudi od ponedeljka do petka med 10. in 13. uro.

 

Mogočni grajski zidovi in krošnje visokih dreves v teh vročih poletnih dneh nudijo prijetno zavetje in priložnost za oddih od vsakodnevnih obveznosti. Tisti bolj radovedni in organizirane skupine lahko izbirajo med zanimivo ponudbo vodenih ogledov, ki jih pripravlja zavod Svitar, ki na gradu skrbi za programe za obiskovalce. S skrivnim zemljevidom se lahko podate na samostojno odkrivanje presenetljive 800-letne grajske dediščine. Ob uspešno opravljeni nalogi boste s seboj odnesli zemljevid in kovanec Alberta II. Goriškega, ki si ga boste sami skovali na posebnem kovaškem orodju.

Za kulinarične in druge petičneže ter vse željne spoznavanja širšega prostora, v katerega je umeščen grad, je nastal butični turistični produkt gRAJskost. Z grajsko gospo Eleonoro Rihemberško se lahko podate na enodnevno odkrivanje grajske zgodovine, naravnih lepot Vipavske doline in doline Branice ter lokalnih vinskih kleti in kulinaričnih dobrot. Po odzivih dosedanjih obiskovalcev pa je nepozabno doživetje tudi igran voden ogled gradu v družbi grajske gospe Eleonore in grajskega gospoda Ferdinanda, ki vas že ob prihodu vključita v zgodbo, da postanete aktivni soigralci na preizkusih, odkrivanju zgodovine ter razreševanju sporov in simpatij med protagonistoma.

Ob praznovanju dneva državnosti je grad obiskalo tudi okrog dvajset konjenikov Valvasorjeve konjenice, ki so v družbi grajske gospe odkrivali skrivnosti gradu Rihemberk in se preizkusili v spretnostnih izzivih. Prenovljene sobane gradu ali grajski vrt pa lahko postanejo tudi pravljična kulisa za praznovanja, življenjske jubileje in poroke ter poslovne dogodke, saj je rihemberški grad na voljo tudi za najem.

Dodatne informacije o gradu in njegovi ponudbi najdete na spletnih straneh www.rihemberk.com in www.vipavskadolina.si

 

Obiskovalci razstave v prostorih gradu  Razstava v prostorih gradu  konjeniki Valvasorjeve konjenice  Grad Rihemberk, v ozadju pobeljeni hribi

Foto: Mateja Pelikan