Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prejeli dovoljenje za Hišo aleksandrink v Prvačini

DATUM OBJAVE 11. avgust 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Danes smo na novogoriški mestni občini za hišo aleksandrink v Prvačini prejeli dovoljenje Upravne enote Nova Gorica za objekt daljšega obstoja, ki predstavlja podlago za legalna vlaganja v hišo in za njeno upravljanje.

Za obnovo hiše si že več let prizadevata novogoriška občina kot lastnica hiše in Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink. Lokalna akcijska skupina LAS V objemu sonca je za izvedbo projekta Hiša aleksandrink upravičencem dodelila 61.380,71 EUR nepovratnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Kot je povedala podžupanja Damjana Pavlica, bo mestna občina v sodelovanju z nosilcem projekta LAS V objemu sonca, ki ga upravlja RRA Severne Primorske d.o.o. Nova Gorica, in partnerjem Društvom za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink začela z izvedbo projekta takoj po dokončni odobritvi  s strani resornega ministrstva.

Sicer pa je pred nedavnim Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink od predsednika države Boruta Pahorja prejelo Zahvalo predsednika Republike Slovenije za prispevek k dokumentiranju življenja in dela aleksandrink, slovenskih žensk v Egiptu, in ohranjanje njihove zapuščine za prihodnje rodove, za kar društvu iskreno čestitamo.

Sprejema pri predsedniku se je ob tej priložnosti udeležila tudi podžupanja Damjana Pavlica, na katerem se je srečala tudi z egiptovskim veleposlanikom v Sloveniji Redo Habibom Ibrahimom Zakijem. Povabila ga je na obisk v našo občino, kjer mu bomo poleg hiše Aleksandrink pokazali tudi Laščakovo vilo. Sicer pa je podžupanja skupaj z društvom obiskala tudi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer jih je sprejela državna sekretarka Vesna Humar. 

 

Članice društva aleksandrink stoječe na stopnišču oblečene v starinske obleke Proslava v počastitev Aleksandrink

Egiptovski veleposlanik v Sloveniji Redo Habib Ibrahimom Zaki, državna sekretarka Vesna Humar, podžupanja Damjana Pavlica ter članice društva aleksandrink Egiptovski veleposlanik v Sloveniji Redo Habib Ibrahimom Zaki, državna sekretarka Vesna Humar, podžupanja Damjana Pavlica