Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Za vse otroke prostor v vrtcih in šolah

DATUM OBJAVE 30. avgust 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V septembru v novogoriški mestni občini v vrtce vstopa 1.089 otrok, in sicer 20 otrok več kot lani. V osnovne šole pa 2.960 učencev oziroma  1 otrok več kot lani. Vsi vpisani otroci so dobili prosto mesto v vrtcu. Organiziran bo tudi prevoz učencev za tiste, ki ga potrebujejo oziroma so do prevoza upravičeni. Čez poletje je bilo izvedenih veliko investicijsko-vzdrževalnih del, v vseh vrtcih in šolah, kot je nakup opreme, vozil, oprema učilnic ipd. Sicer pa novogoriška mestna občina za investicije v šole in vrtce letos namenja 4, 5 milijona evrov. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič poudarja, da si bomo to leto zapomnili kot leto, v katerem smo veliko investirali v prenovo šol in tudi potrojili sredstva za materialne stroške. Ob začetku novega šolskega leta bo poskrbljeno tudi za varnost v prometu, posebna pozornost bo namenjena najmlajšim udeležencem v prometu.

Prvega septembra bo v vrtcih na območju Mestne občine Nova Gorica organiziranih 64 oddelkov, v katerih bo vključenih 1.089 otrok. Predvideno skupno število otok v vrtcih se v primerjavi z lanskim letom povečuje za  20 otrok, skupno število oddelkov pa se zmanjšuje za 1 oddelek. V okviru OŠ Kozara Nova Gorica se bo z novim šolskim letom organiziral dodatni razvojni oddelek v prostorih enote Kekec, kar pomeni, da se bo program predšolske vzgoje izvajal v šestih vrtcih v okviru osnovnih šol ter v samostojnem javnem zavodu Vrtec Nova Gorica.

Načrtovana investicijsko - vzdrževalna dela in nakupi opreme v vrtcih so bili v poletnih mesecih izvedeni po planu. Vsa ostala predvidena vzdrževalna dela bodo zaključena v mesecu septembru 2022. Mestna občina bo za investicijsko vzdrževanje vrtcev v letu 2022 namenila 121.700,00 EUR.

Z začetkom novega šolskega leta bo v osem osnovnih šol, kolikor jih deluje v občini, v 149 oddelkov vključenih 2.960 učencev. Predvideno skupno število oddelkov v osnovnih šolah se v primerjavi z lanskim letom povečuje za 4 oddelke, skupno število učencev pa se povečuje za enega učenca. En oddelek več bo organiziran na OŠ Frana Erjavca Nova Gorica in na matični šoli OŠ Solkan. Na matični šoli OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica bodo organizirani trije oddelki več, ker se tja selita dva oddelka četrtega razreda iz POŠ Ledine. Posledično bodo na POŠ Ledine organizirali en oddelek manj v primerjavi s preteklim letom.

V Osnovni šoli Kozara Nova Gorica bo poleg oddelkov osnovne šole organiziranih še 7 oddelkov posebnega programa in mobilna služba. V 1. razred osnovne šole se bo vključilo 287 prvošolcev, kar pomeni, da se število v primerjavi z lanskim šolskim letom povečuje za 6 učencev. Te otroke bodo na prvi šolski dan posebej pozdravili predstavniki mestne občine. V mestni občini deluje tudi Glasbena šola Nova Gorica, ki ima  podružnico v Šempetru pri Gorici. V Glasbeno šolo bo vključenih 640 učencev v 34 oddelkih.

Načrtovana investicijsko - vzdrževalna dela v šolah so bila v poletnih mesecih izvedena po planu. Preostala vzdrževalna dela ter nakupi opreme bodo zaključeni predvidoma do konca oktobra 2022. Mestna občina bo v letu 2022 za investicijsko vzdrževanje in nakup opreme v osnovnih šol skupno namenila 183.121,58 EUR.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je na novinarski konferenci pred začetkom novega šolskega leta izpostavil: »Občina  poleg tega, da investira v gradnje, v prenove šol in daje denar za materialne stroške, lahko veliko naredi tudi za obštudijski del. Z raznimi akcijami in projekti dopolni tisto, kar šola nudi našim otrokom. Tako bo septembra dan tehniške kulture, predstavila se bodo podjetja in društva, otrokom bodo vzbujala zanimanje za tehniko, naravoslovje in morda tudi koga motivirala, da se bo potem odločil za ta področja. Letos je posebnost ta, da imamo goste iz Nemčije, predstavilo se bo pet nemških podjetij. Otroci lahko poleg formalnega kurikuluma dobijo pri nas na Goriškem nekaj več z namenom, da odraščajo v kreativno odraslost.«

Župan je posebej izpostavil tudi prenovo OŠ Milojke Štrukelj, ki je skoraj zaključena: »To je bila rekordno velika investicija v šole. Ta šola od svojega nastanka še ni bila tako temeljito prenovljena.« Omenil je tudi  reševanje težav pri materialnih stroških: »Model, ki je bil uveljavljen v naši občini, ne ustreza ne zakonom v polni meri, pa tudi povzroča velike težave, ki so prišle na dan zlasti v času Covida, ko šole, ki so pred tem sicer imele neke zunanje prihodke (npr. kuhinja, najemnina telovadnice..), teh prihodkov v času epidemije niso imele. V letu 2021 smo izdatke s 250.000 evrov letno povečali na pol milijona evrov. V letu 2022 smo dodali še 250.000 EUR. V dveh letih so se tako izdatki za materialne stroške potrojili. S tem zagotavljamo, da šole funkcionirajo normalno.»

Za varno pot v šolo bodo tudi letos poskrbeli v Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu novogoriške mestne občine v tesnem sodelovanju s policijo, medobčinskim redarstvom, Zvezo šoferjev in avtoprevoznikov, dijaki  Šolskega centra Nova Gorica, gasilci PGD Nova Gorica in PGD Dornberk. Določene so točke na katerih bodo v pomoč policisti, mestni redarji, gasilci, Člani ZŠAM Nova Gorica in dijaki TŠC iz Nove Gorice. Njihovi predstavniki bodo na najbolj izpostavljenih točkah prisotni vsak dan med 1. in 2. septembrom ter v prihodnjem tednu, in sicer od 07.30  do 8.30,  ter med 11.30 in 13. uro. V bližini šol, sploh na predvidenih mestih kjer šolska pot prečka vozišče, bodo postavljani opozorilni troznaki ki opozarjajo na bližino šole ter na prisotnosti otrok ob vozišču. Kot je poudaril mag. Bojan Bizjak, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu novogoriške mestne občine, bo v prvih tednih šolskega leta otrokom in staršem predstavljena varna pot v šolo, kjer bodo opozorjeni na kritične točke, kjer je potrebna posebna pazljivost. 

Simon Mlekuž, vodja Službe za investicije
Simon Mlekuž, vodja Službe za investicije
mag. Bojan Bizjak, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu novogoriške mestne občine
mag. Bojan Bizjak, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu novogoriške mestne občine

 

Na naslovni fotografiji sta mag. Marinka Saksida, vodja Oddelka za družbene dejavnosti in novogoriški župan dr. Klemen Miklavič

Foto: Mateja Pelikan