Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ureditev vegetacije ob cesti

DATUM OBJAVE 08. september 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Kako obrezati rastlinje?

S ciljem zagotovitve čim večje varnosti vseh udeležencev v prometu, posebej najbolj ranljivih otrok, starejših in funkcionalno oviranih oseb, želimo občane in občanke opozoriti na obveznost obrezovanja in vzdrževanja vegetacije (živih meja, grmičevja, dreves …) na površinah ob cestišču.

Vegetacija mora biti obrezana tako, da ne posega v območje ceste, to pomeni, da deli rastlin, kot npr. veje, ne segajo na pločnik ali vozišče ali kolesarsko pot in s tem ovirajo promet in hojo na teh površinah.

V območju nivojskega križišča občinskih cest ali v območju cestnih priključkov na občinsko cesto ter na notranjih straneh cestnih krivin ni dovoljeno vzpostaviti kakršnekoli vegetacije ali postaviti objekte, naprave in druge predmete ter storiti karkoli drugega, kar bi oviralo preglednost cest, križišča ali priključka.

Zaradi preglednosti cestišča rastline ne smejo presegati višine 75 cm od nivoja vozišča. Drevesa ali grmičevje, ki rastejo ob omenjenih cestah, morajo biti obrezani tako, da je prosta višina nad cesto najmanj 4,5 m (prosti profil ceste), grmičevje ali drevje pa mora biti po širini obrezano najmanj do zunanjega roba bankine.

Na površinah, ki so namenjene pešcem ne postavljamo ovir, kot na primer korita, stoli, mize, stojala za kolesa, nepravilno odložena kolesa ob fasadah, psi, ki jih lastniki pustijo pred vhodi, saj predstavljajo oviro za vse, predvsem za slepe in slabovidne ljudi.

Občane zatorej opozarjamo na nujnost obrezovanje živih mej, grmovnic in dreves, še posebej ob cestah in pločnikih tako, da ti ne segajo na javno površino in ne ovirajo hoje ter preglednosti v križiščih, ne zakrivajo prometne signalizacije in svetilnosti javne razsvetljave.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za urejeno in varno okolje ter dostopen prostor.

Živa meja ob Vojkovi ulici v SolkanuŽiva meja ob cesti v SolkanuGrmovje ob vozišču v Novi Gorici