Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dan vrnitve Primorske k matični domovini

DATUM OBJAVE 14. september 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Drage Primorke in Primorci,

čestitamo vam ob državnem prazniku, dnevu vrnitve Primorske k matični domovini.

Z njim obeležujemo 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske.

Ob tej priložnosti novogoriški župan dr. Klemen Miklavič izpostavlja: »Danes Goriška, Istra, Kras in Posočje praznujejo dogodek, ki je ljudem zagotovil, da so živeli v državi, kjer ni nihče prepovedal uporabe svojega jezika, se v njem izražati v javnem prostoru in v njem tudi kulturno ustvarjati. Želimo si, da bi tako ostalo za vedno in da bi iz lekcij 20. stoletja Evropa postala boljša in gojila vrednoto varovanja manjšin, pluralnost jezikov in kultur ter sodelovanja in skupnega življenja.«