Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V soboto v Novi Gorici dan tehnične kulture

DATUM OBJAVE 15. september 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

To soboto bo v novogoriškem Xcentru med 8. in 16. uro potekal dan tehnične kulture v skupni organizaciji novogoriške mestne občine, društev s področja tehnične kulture, Xcentra in Zavoda GO! 2025. Na njem se bodo predstavila društva s področja tehnične kulture na Goriškem in različne organizacije za formalno in neformalno izobraževanje na področju tehnike. Ob tej priložnosti bodo na obisku podjetniki iz nemškega mesta Chemnitz, ki se bodo predstavili z zabavnimi praktičnimi prikazi tehničnih procesov obrti in industrij v partnerstvu med evropskima prestolnicama kulture 2025 Chemnitzom in Novo Gorico. Dogodek je namenjen zlasti mladim, pa tudi vsem ostalim, ki jih zanima tehnična kultura.

Na današnji novinarski konferenci, na kateri smo napovedali sobotno dogajanje, je podžupan novogoriške mestne občine Sašo Kogovšek povedal: »V novogoriški mestni občini smo zelo veseli tovrstnih prireditev v občini in jih tudi podpiramo. Podpiramo pa jih zato, ker na ta način seznanjamo z možnostmi mlajšo generacijo, ki se lahko vključuje v društva s področja tehnične kulture. V kasnejših letih se tako nekateri od njih odločajo za tehnične poklice in smeri.«

Dan tehnične kulture ponuja tudi programe, ki se ukvarjajo s tem, kako na inovativen, tehničen način podajati informacije svojim obiskovalcem »Vizija Xcentra, ki je s septembrom predan v upravljanje Zavodu GO! 2025,  je razvijati vsebine s sodobno tehnologijo in vizijo napredka ter digitalizacije,« poudarja vodja novogoriškega Xcentra dr. Mojca Stubelj Ars. V okviru povezav z nemškim mestom Chemnitz, ki bo prav tako kot Nova Gorica Evropska prestolnica kulture 2025, Xcenter gosti tri nemške podjetniške skupine, ki bodo v soboto izvedle praktični prikaz tehničnih procesov obrti in industrij. Jutri pa bodo v dopoldanskem času izvedli delavnice izkustvenega učenja za osnovno šolske otroke iz novogoriške mestne občine in dijake šolskega centra. Spoznali bodo livarno v malem (), lesarsko delavnico in orodjarnico ter računalniško podjetje za optimizacijo proizvodnih procesov (na primeru uporabe CNC stroja za izdelavo kosa za kitaro). Dr. Mojca Stubelj Ars dodaja: »Fokus letošnjega dneva tehnične kulture je na mladih in na mladih po duši. Skušali bomo pokazati, da je lahko tehnika zelo zabavna in preprosta in predvsem, da vsak od nas lahko postane spreten v uporabi tehnike. »

Črtomir Pavlin, predsednik Aerokluba »Edvard Rusjan« Nova Gorica pa je izpostavil: »Tovrstne prireditve so pomembne zato, da se ljudje seznanijo z dejavnostmi, ki se odvijajo na njihovem območju, in da morda dobijo tudi idejo, da bi se tudi sami priključili katerih od teh dejavnosti, saj društva na področju tehnične kulture pokrivajo bogat spekter športno – tehničnih dejavnosti.«

Na dnevu tehnične kulture se bodo predstavili: podjetniki iz Chemnitza (zabavni praktični prikazi tehničnih procesov obrti in industrij v partnerstvu med Evropsko prestolnico kulture Chemnitz 2025 in GO!2025), lokalna podjetja s področja tehnike (prikaz produktov z razlago tehnične plati), Univerza v Novi Gorici (postopek animacije in ustvarjanja videofilmov ter interaktivni poskusi s fizikalnimi igračami), Strojna, prometna in lesarska šola iz Šolskega centra Nova Gorica (predstavitev programov strojništvo, mehatronika, lesarstvo in logistika s prikazom izdelkov in projektov, ki so jih ustvarili dijaki pod mentorstvom profesorjev), Učno izdelovalni laboratorij, Medpodjetniški izobraževalni center (kako in kje dobre ideje preleviti v delujoče prototipe in izdelke), BridA (zabavno in raziskovalno učenje na presečišču tehnike in umetnosti), Zavod ID20 (interaktivna predstavitev inovativnih pristopov promocije kulturne dediščine Idrije), e-hiša, hiša poskusov Nova Gorica (preizkus v sestavljanju in programiranju LEGO robotov in predstavitev drugih dejavnosti e-hiše), predstavitev robotske avdio/video inštalacije SOMNIUM (razstava v Xcentru).

Sobotno dogajanje se bo odvijalo v Xcentru, stičišču izobraževanja, raziskovanja in sodobnih umetnostnih praks v Novi Gorici. Zaradi neugodne vremenske napovedi je dogajanje, ki je bilo predvideno na Bevkovem trgu in na ploščadi Edvarda Rusjana, trenutno še pod vprašajem, dokončna odločitev glede izvedbe dela dogajanja na prostem bo sprejeta jutri.

 

Foto: David Verlič