Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zbornik in slavnostna akademija ob 70-letnici Turističnega društva Nova Gorica

DATUM OBJAVE 16. september 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Turističnem društvu Nova Gorica letos praznujejo 70 let delovanja. Pod imenom Turistično olepševalno društvo Gorica je bilo društvo ustanovljeno v Kino dvorani v Solkanu 24. avgusta 1952. Ob jubileju pripravljajo slavnostno akademijo, ki bo v sredo, 21. septembra 2022, ob 18.30 v Kulturnem domu v Novi Gorici. Prav danes pa so na novinarski konferenci predstavili tudi zbornik ob jubileju z naslovom »S ciljem olepševati mesto…«. Zbornik je uredila dr. Petra Kolenc iz ZRC SAZU Raziskovalne postaje Nova Gorica, kot sourednik pa se podpisuje dr. Blaž Kosovel iz Društva humanistov Goriške. Ponosni na sedem desetletij delovanja, ki so ga v zadnjem desetletju nadgradili še z ustanovitvijo Aktiva mestnih žena in deklet Goričanke, v društvu že snujejo načrte za prihodnost in poudarjajo pomen prenašanja znanja in vedenja o Novi Gorici na mlajše rodove.  

Na današnji novinarski konferenci je vodstvo društva skupaj z uredniki zbornika predstavilo zbornik in slavnostno akademijo, na kateri bodo v režiji Radoša Bolčine nastopili goriški umetniki in mladina. Predsednik turističnega društva Nova Gorica Slavko Šuligoj je o pripravah na obeležitev jubileja povedal: »Že lansko leto je upravi odbor sprejel sklep, da organiziramo praznovanje naše 70-letnice. Na slavnostni akademiji bomo nagradili naše zaslužne člane ter nekaj ustanov, s katerimi sodelujemo že več let. Zbornik, ki smo ga danes predstavili, bomo podarili vsem, ki bodo prišli na slavnostno akademijo. Ob jubileju smo izdali tudi nov logotip, ki vsebuje znak vrtnice v modernejši obliki. Predstavlja tudi reko Sočo. To je delo našega dolgoletnega člana, aranžerja Mira Lazarja. Logotip deluje lepo, prijetno, pomirjevalno. Z njim bomo laže prepoznavni.»

Glavna urednica zbornika dr. Petra Kolenc iz ZRC SAZU Raziskovalne postaje Nova Gorica je izpostavila: »Naslov zbornika »S ciljem olepševati mesto…« ni naključen, kajti bistvena naloga od časov nastajanja mesta je prisotnost društva pri hortikulturnih ureditvah. V mesto so prihajali ljudje, ki so imeli korenine v okoliških krajih, to je vplivalo tudi na mentaliteto, način delovanja. Hortikulturni pečat z označitvijo starih dreves, opominjanjem, željo, da se nasadi vrtnic širijo. Že pred desetimi leti v okviru njihovega društva nastane ženski kolektiv »Goričanke«. Tudi »Goričanke« so se identificirale z mestom in poskušajo nekaj doprinesti k bolj urbanim vsebinam. Pri ustvarjanju zbornika smo črpali iz zanimivega obdobja Nove Gorice 80-ih let. Takrat je mesto doživelo urbanistični in prebivalstveni vrhunec. Zbornik tudi zgleda, kot da bi takrat nastal. Nekakšen hommage/ čaščenje 80-ih smo prenesli v leto 2022, 40 let po tej estetiki, ki nas je navdihovala. Pri zborniku so sodelovali številni fotografi, prispevali so fotografski material in na nek način je to fotomonografija. Inspiracija besedilu so bile prav fotografije.«

Novogoriški podžupan Simon Rosič pa je izpostavil izjemno dobro dolgoletno sodelovanje med mestno občino in društvom ter njihovo vpetost v družbeno življenje mesta: »Turistično društvo Nova Gorica organizira številne prireditve ali pri njih sodeluje. Mednje sodijo zagotovo Ogledalo mojega okolja, Gregorjevo, praznik vrtnic, kolesarska dirka Po Sloveniji, kolesarska dirka Giro d'Italia, otvoritve raznih spomenikov ipd. Posebej je društvo dejavno pri pobudah za hortikulturno ureditev mesta. Društvo z izdajo zbornika podarja mestu časovnico nastanja in razvoja mesta ter zapis delovanja društva, ki ima v našem okolju zelo pomembno vlogo. Za to se društvu v imenu novogoriške mestne občine najlepše zahvaljujem. Obenem bi poudaril tudi njihovo mestotvorno vlogo, saj z mestno občino in ZRC SAZU sodeluje pri oblikovanju knjigotrškega središča na Delpinovi ulici v Novi Gorici.«

Tiskovna konferenca v Stekleni dvorani na Mestni občini Nova Gorica