Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

S povezovanjem do boljših rešitev za čezmejna mesta

DATUM OBJAVE 30. september 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Novi in Gorici in Gorici (I) se je danes v organizaciji Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO, novogoriške in goriške občine ter Združenja Mitteleuropa odvijala konferenca z naslovom EVROPSKA KULTURNA DIPLOMACIJA – Izkušnje Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO, čezmejnih mest in Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Namenjena je bila somestju Nove Gorice in Gorice z željo, da bi to postalo vsakoletno srečanje za vsa evropska obmejna mesta, zato da bi lahko skupaj načrtovala evropsko usodo in imela priložnost za razpravo o evropskih projektih, ciljih in sredstvih. Predstavniki čezmejnih mest so se na konferenci pogovarjali o izkušnjah in dobrih praksah čezmejnega povezovanja, kar seveda predstavlja osnovo za rast in razvoj takih mest z ustvarjanjem skupnih razvojnih politik in prave evropske kohezije.

 

Po konferenci so župani oziroma predstavniki sodelujočih mest predstavili Skupno izjavo za javnost šestih predstavnikov mest, ki so se udeležili konference. To so: Mariusz Olejniczak, župan poljskega mesta Slubice, Milena Manns, podžupanja nemškega mesta Frankfurt na Odri, Lauri Drubins, predsednik občinskega sveta estonskega mesta Valga, Unda Ozolina, predstavnica občinskega sveta latvijske Občine Valka, dr. Klemen Miklavič, novogoriški župan in Rodolfo Ziberna, goriški župan.

Vsi so si bili enotni v prepričanju, da si lahko čezmejna mesta z izmenjavo dobrih praks in izkušenj medsebojno pomagajo pri premagovanju ovir, s katerimi se soočajo v vsakdanjem življenje zaradi dejstva, da so obmejna mesta in da med posameznim mestom in njegovim sosedom teče državna meja. S povezovanjem, so prepričani, bodo lahko dosegli bistveno več v odnosu do prestolnice posamezne države ter v odnosu do Bruslja. Dogovorili so se, da bo srečanje čezmejnih mest postalo tradicionalno ter da bodo k sodelovanju privabili še druga čezmejna mesta.

 

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je po srečanju povedal: »Na konferenci smo predstavili naš primer čezmejne integracije, zlasti Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO, mehanizem ki ga uporabljata obe mesti za skupne projekte. Predstavili smo tudi princip integracije, ki ne poteka na simbolni ravni, ampak so projekti zelo praktične narave. Delamo skupne kolesarske steze, zdravstvene storitve, mostove, čezmejno infrastrukturo, projekte ki združujejo ljudi v naših krajih. Hkrati pa združujemo vire, ki so pomembni za dolgoročni razvoj naših krajev, v prometu, logistiki, na univerzah, v raziskovalnih projektih, kar bo bistvenega pomena za našo prihodnosti. V naših krajih vzbujamo zanimanje gostov, ker smo uspeli kot čezmejno urbano območje dobiti naziv Evropske prestolnice kulture 2025. Zato smo jim predstavili, kako to vpliva na prihodnost našega projekta združevanja urbanega območja obeh Goric.«

 

Župan Miklavič je posebej izpostavil pomen združevanja čezmejnih mest: »Gre za eno od prvih srečanj čezmejnih mest. Ugotovili smo, da imamo veliko podobnih težav, ki jih želimo reševati skupaj. Če skupaj izrazimo potrebe v naših državah in v Bruslju, bomo prej prišli do rezultatov. Rešitve so potrebne zlasti pri upravljanju teritorija, meja je postala železna ovira. Evropska unija mora pripraviti poseben status čezmejnih mest. Evropa mora spoznati, da so čezmejna mesta pomemben projekt za vlivanje optimizma za bodoče faze Evropske unije.«

________________________________

Mednarodna konferenca

EVROPSKA KULTURNA STIČIŠČA

Čezmejna mesta kot evropska stična območja

Gorica - Nova Gorica, 30. september 2022

 

Skupna izjava za javnost šestih predstavnikov mest, ki so se udeležili konference.

 

Predstavniki šestih mest:

  • Frankfurt an der Oder in Slubice
  • Nova Gorica in Gorica
  • Valga in Valka

 

so se sestali v Gorici in Novi Gorici, da bi delili vizijo prihodnosti Evrope: Verjamemo, da je moč Evrope v njenih stičiščih in križiščih, kjer se srečujejo ljudje, jeziki in kulture ter bogatijo kulturno pokrajino. Tako imajo čezmejna mesta strateško vlogo pri prihodnosti Evrope in ponujajo optimizem v obdobju negotovosti, ki ga doživlja evropska celina v zadnjih nekaj mesecih, zlasti ozemlja na njenem skrajnem vzhodu. Čeprav se nahajamo na obrobjih naših držav, smo našli priložnosti, da združimo svoje vire in tako ustvarimo temelje za boljše življenje svojih prebivalcev. Čezmejna mesta so postala prvaki raznovrstne integracije EU: integracije na mikro ravni, daleč stran od nacionalnih vlad in institucij EU.

 

Tri čezmejna evropska urbana območja, katerih predstavniki so se srečali danes, predstavljajo več kot le prijateljstvo in sožitje. Skozi proces integracije gremo s ciljem, da bi izboljšali dobrobit naših državljanov in zagotovili dolgotrajen mir ter bogastvo na naših ozemljih, ki so bila nekoč ločena z žicami in zidovi. Naši ljudje uživajo v sadovih idej o združeni Evropi iz druge svetovne vojne – Evrope, ki ceni mir in gradi skupno gospodarsko, družbeno in kulturno Evropo za vse svoje državljane.«

 

Napredek pri evropski integraciji je čezmejnim mestom ponudil priložnost krepiti skupne projekte, ki so v številnih primerih prispevali k dejanski združitvi različnih storitev, kulturnega življenja, infrastrukture, gospodarstva, ipd. Na konferenci je bil predstavljen primer EZTS GO, potekala pa je tudi razprava o prvi in edinstveni čezmejni evropski prestolnici kulture Nove Gorice in Gorice. 

 

Prisotni so tudi ugotavljali, da se čezmejna mesta soočajo z vsakodnevnimi izzivi, ki jih narekujejo administrativne, zakonske in druge ovire, ki se še vedno ponavljajo kljub odstranitvi mej. Odprtje razprave v zvezi s tem ter deljenje izkušenj in dobrih praks pri soočanju z našimi realnostmi predstavljajo dragocen doprinos k izvajanju naših strategij in ciljev. Eno izmed pogostih vprašanj v razpravi je bilo, kako lahko EU in njene države članice prispevajo k poenostavitvi procesa ustanavljanja čezmejnih mest in njegove vključitve v ospredje prihodnje integracijske strategije EU.

 

Udeleženci konference so bili enotni v sklepu, da bi morala konferenca čezmejnih mest postati vsakoletni dogodek in da bi morali preko neformalne mreže povezati svoja prizadevanja pri prepričevanju naše vlade, EU in drugih držav članic EU, da:  

  • prepoznajo čezmejna mesta kot priložnost za prikaz evropske integracije;
  • upoštevajo in naslovijo izzive, s katerimi se soočajo čezmejna mesta pri izvajanju svojih strategij za skupni razvoj in izboljšanje kakovosti življenja na čezmejnih urbanih območjih;

razvijejo mehanizme, ki bi omogočali večjo avtonomijo čezmejnih mest pri premagovanju administrativnih zahtev za skupne investicije, dogodke in druge skupne projekte.

________________  

 

 

Foto: Mateja Pelikan, Glauco Comoretto