Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Darinki Kozinc nagrada mira in nagrada za Onino zgodbo 2022

DATUM OBJAVE 17. oktober 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Darinka Kozinc je letošnja prejemnica nagrade mira, ki jo podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN. Prejela jo je za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja kot predana zbiralka in ohranjevalka kulturne dediščine aleksandrink. Obenem je tudi zmagovalka natečaja Onina zgodba 2022. Danes jo je na novogoriški mestni občini sprejel novogoriški župan dr. Klemen Miklavič in ji čestital za minulo delo ter prejeti nagradi.

Darinka Kozinc je po sprejemu povedala: »»Nagrada mira je izjemnega pomena, saj je to najvišja nagrada za ženske ustvarjalke v Sloveniji. Njen pomen je večplasten. Po eni strani smo na nek način zaznane tudi ustvarjalke z obrobja, ker je treba nekoliko več delati, da postajaš bolj opazen, kot če se mogoče nahajaš v centru. Po drugi strani je to nagrada in priznanje ženskemu delu in poznavanju našega spola, pisanja o ženskah, zlasti o tej tako razmeroma še vedno boleči, občutljivi temi kot so aleksandrinke, ki so v zavesti in spominih ljudi zelo različno zapisane. Zdelo se mi je pošteno, da spregovorim kot ženska, ker tudi poznam zgodbo tako iz osebnih izkušenj kot iz pogleda Egipta oziroma Aleksandrije in Kaira, iz pripovedovanj, osebnih srečanj in srečanj z vaško skupnostjo, ki je imela mogoče včasih nekoliko drugačne poglede na samo žensko izseljenstvo oziroma na samo žensko delo v tujini. Problem je bil tudi v tem, da je bil čas, v katerem se je to odvijalo, izrazito patriarhalni čas, zato lahko govorimo o aleksandrinkah kot prvih emancipirankah, ki so dobile tudi priložnost svojega lastnega razvoja. Po eni strani so bile zavezane družini, imele so veliko odgovornost do družine, ker so delale za svoje družine. Po drugi strani pa se jim je odpiral nov svet,  srečanje z visoko družbo tistega časa in so se razvijale kot osebnosti. Že po videzu so bile tako zelo drugačne, ko so se vrnile nazaj, kot tudi seveda v tem njihovem duhovnem razvoju.«

Darinka Kozinc in župan med pogovorom pri mizi.