Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Preventivna akcija »Alkohol ubija – največkrat nedolžne«

DATUM OBJAVE 02. november 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V  okviru preventivne akcije »Alkohol ubija – največkrat nedolžne«, ki v mesecu novembru poteka na območju vse Slovenije, bodo v torek, 8. novembra 2022, med 11.30 in 12.30  na ploščadi na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici (med Kidričevo ulico in občinsko stavbo) na predlog Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem  prometu Mestne občine Nova Gorica in v sodelovanju Policijsko  upravo Nova Gorica potekale preventivne aktivnosti, katerih cilj je osveščanje voznikov  glede problematike vožnje pod vplivom alkohola in njenih posledic v cestnem prometu.

Policijska  uprava  Nova  Gorica  skupaj  s  Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica in drugimi subjekti tovrstne aktivnosti pripravlja že vrsto let. Policisti želijo  tudi  simbolično  opozoriti na čas, ko je potrebno  problematiki vožnje pod vplivom alkohola nameniti precejšnjo pozornost, še posebej  v času prihajajočega t .i. Martinovega vikenda. V času martinovanja in v prazničnem decembru se  število  voženj  pod  vplivom  alkohola poveča,  saj si marsikateri voznik v tem obdobju privošči uživanje alkohola in veselo druženje zaključi z vožnjo domov pod vplivom alkohola. Zato velja posebej  opozoriti,  da se morajo posamezniki v primeru zaužitja alkoholnih pijač odločiti  za  drugačno obliko prevoza (prevozi s svojci, prijatelji, organizirani  prevozi  z  avtobusi  oz.  drugimi  oblikami javnega prevoza, uporaba taxi službe…) in varno pripotovati domov. Policisti želijo poleg  več načrtovanih  represivnih  aktivnosti (intenziven  nadzor  psihofizičnega stanja voznikov) preventivno osveščati javnost  in  udeležence  v  prometu  tudi  glede vpliva alkohola na varnost cestnega prometa.

Vsi soorganizatorji preventivnih aktivnosti stremimo k cilju, da zaradi prisotnosti alkohola ne bi prihajalo do  tragičnih  posledic v cestnem prometu, s smrtnim izidom oziroma najhujšimi posledicami.

 

Vsebina letošnjih preventivnih aktivnosti:

V  sklopu preventivnih aktivnostih bo tudi letos izobešen večji transparent  s sloganom »Alkohol ubija – največkrat nedolžne« na  Kidričevi  ulici v Novi Gorici.

Postavljene bodo informacijske točke, kjer bodo policisti obiskovalce seznanili s  postopki  policije  v  cestnem  prometu,  posameznikom  bo omogočen tudi praktičen preizkus alkoholiziranosti z alkotestom  (indikator alkoholiziranosti). 

Prav  tako  si  bodo  lahko ogledali tudi drugo opremo policije  in  si  ogledali  službeno  vozilo  z vgrajenim sistemom  PROVIDA (video  sistem  za nadzor in urejanje cestnega prometa). Obiskovalcem bo na razpolago tudi različno preventivno in drugo promocijsko gradivo policije.

Poleg  policistov  PU  Nova Gorica bodo na informacijskih točkah sodelovali tudi gasilci Poklicne gasilske enote Nova Gorica in reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Nova Gorica, ki  bodo  javnost  seznanjali z njihovimi postopki z udeleženci v prometnih nesrečah  in  jim predstavili nujno opremo, ki jo potrebujejo pri reševanju prometnih nesreč.

Navzoči   bodo   tudi   predstavniki  Mladinskega  centra  Nova  Gorica  in obiskovalcem  nudili  informacije  o njihovih aktivnostih v mesecu novembru (november,  mesec  preprečevanja zasvojenosti). Prav tako bodo na omenjenem dogodku  sodelovali tudi dijaki Strojne, prometne in lesarske šole – Šolski center  Nova  Gorica  skupaj  s  profesorji, ki bodo obiskovalcem predstavili  delovanje  posebnih  očal, ki prikazujejo vid glede na stopnjo alkohola  oz.  ponazarjajo  simulacijo  uživanja alkohola. Sodelovala bosta tudi  kuharska  mojstra  (med  njima tudi nosilec Michelinove zvezdice), ki bosta  prisotnim  svetovala, kako se lahko zabavamo tudi brez uživanja alkohola oziroma povedala, da alkohol ne sodi na ceste in za volan.

 

Vljudno vabljeni na ogled preventivnih aktivnosti.