Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V novogoriškem Borovem gozdičku odslej učilnica na prostem

DATUM OBJAVE 14. november 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Učiteljica fizike, tehnike in tehnologije ter astronomije na Osnovni šoli Solkan Mojca Milone je skupaj s prijateljem, profesorjem fizike dr. Milanom Ambrožičem, podala predlog v okviru participativnega proračuna novogoriške mestne občine za vzpostavitev učilnice na prostem v Borovem gozdičku v središču Nove Gorice. Projekt je na glasovanju prejel podporo in danes smo učilnico na prostem v družbi učencev in predlagateljev predali svojemu namenu. V sodelovanju s predlagateljico in OŠ Solkan je bila vzpostavljena spletna stran in oblikovan logotip. Preko spleta je mogoče učilnico rezervirati, prevzeti učne liste, dodati vsebine, deliti izkušnje. Za izvajanje pouka v tej učilnici, ki bo na voljo tudi ostalim šolam, so učencem in učiteljem na razpolago tudi učni pripomočki, ki si jih bodo otroci lahko izposodili, kot na primer lupe, kompasi, daljnogled, merilci ph vrednosti vode in zemlje, ipd.

Zapiranje šol zaradi epidemije Covida-19 je spodbudilo idejo o vzpostavitvi učilnice v gozdičku, učilnice, ki bi omogočala izvajanje pouka na prostem. Program je Osnovna šola Solkan v preteklosti že izvedla in otroci so z navdušenjem in veseljem uporabljali lokacijo na prostem. Pogrešali so le površine za posedanje.  Učilnica bo odslej učencem omogočala opazovanje narave in naravnih pojavov, izkoristila danosti lokacije za izkustveno učenje, opazovanje rastlin in živali ter izvajanje različnih poizkusov. Učilnico je umeščena na plato v Borovem gozdičku, ki se nahaja za Goriško knjižnico Franceta Bevka v Novi Gorici. Leži v senci visokih dreves, nekoliko je odmaknjena od mimoidočih sprehajalcev in obiskovalcev parka. Cilj izvedbe učilnice na prostem je otroke povezati z naravo. Učenci bodo pri izvajanju pouka imeli več motivacije. Izkusili bodo razne oblike učenja v naravnem okolju, pri tem pa  izboljševali ročne spretnosti, iznajdljivost, koordinacijo in ravnotežje, skrb in spoštovanje do narave, si pri tem pomagali in na tak način izboljšali medsebojne odnose. Pri pouku v naravi bodo mladi razvijali tudi pomembne kompetence, kot so: organizirano sodelovanje, strpnost, iskanje drugačnih rešitev, razvijanje delovnih navad in vztrajnosti. Učilnica je sestavljena iz površin za sedenje in pisanje, ki so oblikovane tako, da niso vpadljive in se z naravnim okoljem zlijejo. Elementi učilnice so narejeni iz lokalnega lesa (akacija), kot preplet sedišč, narejenih iz drevesnih hlodov, ki se jim doda nekaj elementov iz ravninsko obdelanega lesa in ustrezno pritrdi v tla.  Dela je izvedlo podjetje Goriška hiška, Marko Pajnik s.p.

Vodja projekta Mojca Milone je ob odprtju učilnice povedala: »Prostor v Borovem gozdičku v Novi Gorici je krasen, ima vse, kar bi morala imeti učilnica, ne samo naravoslovna, tudi splošna. V projekt smo vključili tudi otroke, kar se mi zdi zelo pomembno.  Otroci so podajali predloge, kaj potrebujejo v takšni učilnici in kako naj bi taka učilnica izgledala. Učilnica bo na voljo tudi ostalim šolam. Otroci imajo zelo radi tovrsten pouk. Že v šoli, karkoli je drugačnega, je to za otroke pozitivna sprememba in tako tudi z veseljem pridejo v tako učilnico na prostem. Izkustveno učenje in opazovanje narave je zelo koristno. Učilnica je sicer zanimiva za vse generacije in mislim, da bo pritegnila tudi mimoidoče.«

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je izpostavil: »Preden sem postal župan, sem se veliko ukvarjal z učnimi sistemi in zavedam se velikega pomena učilnice na prostem za vzgojni proces. To omogoča drugo izkustvo, stik z naravo in bolj poglobljeno učenje. Učencem sem obenem pojasnil tudi pomen participativnega proračuna, na katerem lahko občani, starejši od 16 let,  predlagajo projekte in o njih glasujejo. Na ta način lahko pridobimo tako dobre projekte v občini, kot je učilnica na prostem v Borovem gozdičku.«

Učenci pri pouku ob odprtju učilnice.

Nagovor župana na odprtju učilnice.Nagovor učiteljice Mojce Milone na odprtju učilnice.