Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Mednarodni simpozij FARO o »sporni« dediščini

DATUM OBJAVE 23. januar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica bo 25. in 26. januarja 2023 gostila mednarodni dogodek v okviru projekta FARO, osredotočenega na boljše poznavanje in vrednotenje t. i. disonantne dediščine – na nek način sporne kulturne dediščine, nastale kot neposredna posledica bolj ali manj totalitarnih režimov 20. stoletja. Gre za dediščino, na primer stavbe, na katere ljudje različnih nazorov ali narodnosti ponekod še danes gledajo na različne načine. To je dediščina, ki lahko še danes razdvaja.

V Novi Gorici bodo predstavljene zgodbe mest Forli in Carbonia (Italija), Dimitrovgrad (Bolgarija), Piotrkow Trybunaski (Poljska), Lousada (Portugalska), Skhoder (Albaniji) in Stei (Romunija). Predstavljena bo tudi zgodba nastanka Nove Gorice, novega mesta, nastalega zaradi novo postavljene meje med Italijo in Slovenijo (Jugoslavijo) leta 1947. Meje, ki jo mesti Nova Gorica in Gorica (Gorizia) skušata preseči tudi s programom Evropske prestolnice kulture 2025.

V okviru programa 2-dnevnega mednarodnega dogodka projekta FARO ste vabljeni tudi na ogled dokumentarnega filma o nastanku Nove Gorice »MESTO NA TRAVNIKU«, avtoric Nadje Velušček in Anje Medved, z uvodnim pogovorom, v sredo, 25. januarja 2023, ob 18.00 v Veliki dvorani novogoriške mestne hiše (Trg E. Kardelja 1). 

Dogodek sta pripravili Mestna občina Nova Gorica in ZRC SAZU - Raziskovalna postaja Nova Gorica, s sodelovanjem Xcentra in Zavoda GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica.

 

Program v priponki: Agenda FARO Nova Gorica INVITATION Event (2) 

(Simpozij je namenjen pretežno strokovni javnosti.)

Vabilo na ogled filma o nastanku Nove GoriceČrno-bela panoramska slika Nove Gorice iz 50. let 20. stoletjaLogotip projekta FARO

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti