Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Hit Open 2023: več kot 1900 lesenih figur čaka na igralce šaha iz 12 držav sveta

DATUM OBJAVE 14. marec 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

V četrtek, 16. marca, se v igralniško-zabaviščnem centru Perla pričenja 27. Hit Open 2023, mednarodni turnir v šahu z najdaljšo tradicijo in hkrati najbolj množično udeležbo v Sloveniji. Organizator, Šahovski klub Nova Gorica, v sodelovanju z družbo Hit na njem pričakuje več kot 120 udeležencev iz 12 različnih držav sveta. Turnir, ki je uvrščen v koledar Mednarodne šahovske zveze FIDE, bo potekal do četrtka, 23. marca 2023, spremljati pa ga bo mogoče v živo ali preko spletnega prenosa. 

Šahovnice s figurami, šahovske ure, premišljene odločitve in poteze. Mednarodni šahovski turnir Hit Open v Novi Gorici poteka vse od leta 1996. Zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, je iz koledarja izpadel le v letu 2021. »Mednarodni šahovski turnir Hit Open 2023 je eden redkih preživelih odprtih večdnevnih tradicionalnih šahovskih festivalov v Sloveniji. Tovrstni turnirji so zelo pomembni, predvsem pri razvoju mladih šahistov, saj jim omogočajo pridobivanje šahovskih izkušenj v klasičnem šahu, osvajanje šahovskih norm in naslovov ter mednarodno konkurenčnost. ŠZS izreka organizatorjem pohvale za ohranitev dolgoletne uspešne turnirske tradicije na Primorskem in v Sloveniji, obenem pa jim čestita, da je turnir izveden na vrhunskem nivoju z odličnimi pogoji za igranje šaha,« je na današnji napovedni novinarski konferenci izpostavila Darja Kapš, podpredsednica upravnega odbora Šahovske Zveze Slovenije (UO ŠZS). Na to so organizatorji upravičeno ponosni, prav tako pa tudi lokalna skupnost.

Marko Tribušon, podžupan Mestne občine Nova Gorica, je poudaril: »Nova Gorica je mlado mesto, ki se ponaša z živahnim utripom na vseh področjih. Poleg kulturnega pridiha, ki ga dodatno krepi prihajajoča Evropska prestolnica kulture 2025, je prizorišče številnih odmevnih športnih prireditev. Mednje zagotovo sodi mednarodni šahovski turnir Hit Open, ki se bo letos odvijal že 27. zapovrstjo. To priča o dolgi tradiciji in uspešni izvedbi, ki v Novo Gorico vedno privabi številne tekmovalce in šahovske navdušence. Zanimiv je za vse, z njim živi tudi domača, lokalna publika, ki z zanimanjem spremlja turnir. Želim si, da bi se vsi obiskovalci in tekmovalci na turnirju pri nas odlično počutili in da bi si obenem ogledali tudi številne kulturne, zgodovinske in naravne lepote naših krajev ter okusili našo izvrstno enogastronomsko ponudbo. Prepričan sem, da se bosta v vlogi gostitelja odlično izkazala tudi družba Hit in Šahovski klub Nova Gorica. Vsem želim uspešno izvedbo turnirja in obilo uspehov.»  

»Turnir ostaja največji v Sloveniji, kar pa je najboljše, je to, da ima neprekinjeno tradicijo. Spomnim se, da sem pred več kot 20 leti takrat kot mladinec igral na odprtih turnirjih na Bledu, v Ljubljani in drugje,« pravi Matjaž Lovišček, predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica in direktor turnirja Hit Open 2023. 

Tudi letos je udeležba na turnirju zelo pestra in mednarodno obarvana: prijavljenih je 122 igralk in igralcev iz dvanajstih držav sveta. Novogoriški turnir je že vrsto let trdno zasidran na evropskem šahovskem zemljevidu in vedno bolj tudi izven meja Evrope, na njem bo nastopilo 10 velemojstrov, med njimi je najvišje rangiran Leon Luke Mendonca iz Indije, ki ima pri 17-ih letih rating 2558. Najboljši slovenski šahist je Aleksander Beljavski, ki je tretji po ratingu na A turnirju. Med mladimi je na 10. mestu najboljši Vid Dobrovoljc, ki se bori za naziv mednarodnega mojstra. Na B turnirju je prvo postavljeni italijanski šahist Marco Fonda. Na tem turnirju bo nastopilo tudi kar nekaj otrok, ki bodo letos dopolnili 10 let, najstarejši igralec na turnirju Hit Open 2023 pa bo Mirko Čokan (letnik 1947) iz ŠD Domžale. Turnirja se bo tudi letos udeležilo veliko šahistov iz sosednje Italije. Zaenkrat jih je na A turnir prijavljenih 23, najvišje med njimi je postavljen velemojster Sabino Brunello.

»Družba Hit vrsto let ohranja odgovorno vlogo zaveznika športa na Goriškem, predvsem tam, kjer se razvoj športnih veščin omogoča mladim. Šahovski turnir Hit Open je še več kot to, je priložnost za medgeneracijsko povezovanje in prenos znanj, možnost, da mladim v tem lokalnem prostoru omogočimo pomembno mednarodno tekmovalno izkušnjo, ki jih nedvomno bogati. Igralniško-zabaviščni center Perla se je doslej izkazal za ugledno prizorišče, kjer smo in bomo tudi letos pod eno streho z vsemi našimi storitvami pomagali soustvarjati dobro vzdušje ob številnih šahovskih dvobojih – tako slovenskih kot priznanih tujih šahistov,« je povedala Lavra Peršolja Jakončič, predstavnica za odnose z javnostmi v družbi Hit.

Turnir bo potekal v skladu z najvišjimi organizacijskimi standardi na svetovnem nivoju. Organizator vse šahovske navdušence vabi, da se udeležijo mednarodnega šahovskega dogodka v Perlinem konferenčnem centru. Turnir se pričenja v četrtek, 16. marca, ko bo ob 17. uri na vrsti prvi krog. Dnevno se bodo ob isti uri zvrstili ostali krogi, na nedeljo bosta odigrana dva kroga (ob 10. in 17. uri), zadnji 9. krog pa bo na vrsti v četrtek, 23. marca, ob 15. uri. Še isti večer, predvidoma okoli 20. ure, pa je napovedana tudi razglasitev najboljših in podelitev nagrad. Igralci in ljubitelji šaha po vsem svetu si bodo partije lahko ogledali preko direktnega prenosa na spletu (chess.com, chess24.com, liechess.org, followchess.com).

Perlini slaščičarji so za to priložnost pripravili posebno sladico »chess cake«, ki jo bo v času trajanja turnirja Hit Open 2023 mogoče pokusiti v Perlini kavarni Dolce Vita. 

Šahovski klub Nova Gorica 28. izvedbo turnirja Hit Open načrtuje v januarju 2024.

Z leve Darja Kapš, podžupan Marko Tribušon, Lavra Peršolja Jakončič in Matjaž Lovišček

Novinarska konferenca, na kateri so prisotni podžupan mestne občine Marko Tribušon, predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica Matjaž Lovišček ter dve sodelavki podjetja HitMladi šahisti na šahovski partijiDva udeleženca novinarske konference režeta torto, ostalih sedem udeležencev pa ju opazujejo