Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Brezmejno leto 2024

DATUM OBJAVE 06. februar 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novogoriška mestna občina letošnje leto posveča vsebinam čezmejnega sodelovanja in evropskega povezovanja ter pobudam, ki bodo še dodatno osvetlile naše sožitje v Evropi tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025. Program Brezmejnega leta pripravljamo skupaj s številnimi snovalci, javnimi zavodi, društvi in posamezniki ter seveda ekipo Javnega zavoda GO! 2025, ki se v program vključuje z dogodki pod njihovim okriljem.  

Nova Gorica in Gorica sta 30. aprila 2004 skupaj pozdravili vstop Slovenije v Evropsko unijo. Simbolični vrhunec praznovanja pod sloganom "Skupaj v Evropi" in ob prisotnosti takratnega predsednika Evropske komisije Romana Prodija je bilo odprtje mozaika tržaškega umetnika slovenskega rodu Franca Vecchieta na prenovljenem trgu, ki je povezal obe mesti. Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo smo se na novogoriški mestni občini odločili, da leto 2024 posvetimo vsebinam čezmejnega sodelovanja in evropskega povezovanja ter pobudam, ki bodo še dodatno osvetlile naše sožitje v Evropi tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025. Leta, ki jih posvetimo določeni temi ali osebnosti, so namreč vedno priložnost za aktualizacijo vsebin in načrte za prihodnost.

Nova Gorica in Gorica sta s čezmejnim povezovanjem in ustanovitvijo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO postali zgled čezmejnega sodelovanja v Evropi. Osvojitev naslova Evropske prestolnice kulture pa je pravzaprav kronala naša dolgoletna prizadevanja po preseganju meje in ustvarjanju skupne prihodnosti, v kateri nas različnost kultur ter medsebojno sprejemanje in razumevanje bogatijo, kar je še posebej sporočilno v današnjih časih mednarodnih konfliktov.

V letu brezmejnosti širši javnosti predstavljamo različne vsebine čezmejnega in mednarodnega sodelovanja, ki spodbujajo in utrjujejo medkulturno sobivanje v našem prostoru ter ponujajo priložnosti tako za uspešen razvoj kot za razmah ustvarjalnosti. Prav to želimo sporočiti tudi skozi številne dogodke, ki sestavljajo program Brezmejnega leta 2024. Na naše povabilo po sodelovanju smo prejeli zelo lep odziv različnih organizatorjev z obeh strani meje. Tako je nastal program, ki odraža živahno čezmejno dejavnost v našem prostoru.

Med skoraj 80 dogodki, ki doslej oblikujejo program Brezmejnega leta, lahko naštejemo nekaj vidnejših: program Brezmejnega leta se je začel z odmevno razstavo Silva lapidea, Čezmejno sodobno kiparstvo. Kulturni dom Nova Gorica čez leto pripravlja odmevne čezmejne glasbene dogodke. Med vidnejše dogodke se uvršča slovesnost mestne občine ob kulturnem prazniku, katere program so pripravili Slovenci iz zamejstva. Sem uvrščamo tudi Mednarodno konferenco mreže Evropske gledališke konvencije v Novi Gorici v aprilu; Festival zdravja, ki bo letos prvič čezmejno obarvan; Praznovanje 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo 9. maja v Novi Gorici, Dvojno razstavo Nova Gorica – novo mesto na meji; Deželo prijateljev 2024,  ki bo tudi letos prvič čezmejna; dobili bomo Mobilno interaktivno igro Mesto in mesto/Città e città; 1. septembra bo potekal letalski dogodek Brezmejno letalstvo bratov Rusjan; Festival R.o.R. bo tudi letos potekal v čezmejni različici, Čezmejni plesni festival Vis-a-vì, dogodek jadralnih padalcev »Hodi in odleti s Sabotina«; 24. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint; razstavo Predstavitev projektov Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica – Gorica na razstavnem prostoru med Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica; Odprtje razstave o pobratenih krajih oziroma občinah Pokrajinskega arhiva Nova Gorica; Čezmejno razstavo rezbarjev na Sveti Gori; Javni pogovori Dialogi_čez_Kavarne in knjigarne na Delpinovi ulici; Izid in predstavitev publikacije Monografija o arhitekturi in urbanizmu širšega goriškega prostora v 20. stoletju ter seveda dogodki v okviru priprav na EPK 2025. Prvi sklop dogodkov se nam obeta že ta četrtek v počastitev slovenskega kulturnega praznika.

Na današnji novinarski konferenci, na kateri smo predstavili program Brezmejnega leta, je župan Samo Turel poudaril: »Naša prizadevanja za čezmejno sodelovanje in skupno kulturno sožitje imajo na Goriškem že dolgo zgodovino. Skupaj z Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje EZTS GO smo v Evropski uniji postali zgled čezmejnega sodelovanja, še dodatno potrjen z osvojitvijo naslova Evropske prestolnice kulture 2025 s ciljem predstaviti različnost kultur in medsebojno sprejemanje ter razumevanje. Letošnji program je še posebej bogat, saj se je na naš poziv odzvalo veliko število zavodov, društev in posameznikov s te in one strani meje, ki so čezmejno povezani in delujejo na zelo različnih področjih. Res je pohvalno, kako ljudje v našem prostoru sodelujejo in pripravljajo skupne aktivnosti. Pri naših prizadevanjih izpostavljam tudi podporo države. Rezultat te podpore je začetek del na območju novogoriške železniške postaje, ki ga želimo iz nekoliko degradiranega preurediti v prostor srečevanja, združevanje in ponovno brezmejnega povezovanja prebivalcev somestja. Nenazadnje je tudi umestitev državne proslave ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU za Novo Gorico eden od dokazov, kako z državo tesno sodelujemo oziroma kako predstavlja Nova Gorica enega od svetilnikov ideje o evropskih vrednotah. Tako smo prepoznani in to nam je v posebno čast. »

Prav vsem dogodkom je skupno bodisi čezmejno sodelovanje in povezovanje, bodisi brezmejna sporočilnost, ki povezuje različne narode in kulture. Program se bo skozi leto še vedno dopolnjeval, saj pobude še vedno prihajajo. Dostopen je na spletni strani novogoriške mestne občine v zavihku Brezmejno leto: https://rb.gy/y9ohd1

V program Brezmejnega leta so vključeni tudi vsi dogodki v okviru Evropske prestolnice kulture GO! 2025, ki jih najdete na naslednji povezavi https://www.go2025.eu/sl/whats-up/dogodki.

Foto: Ana Rojc

Novogoriški župan s sodelavkama sedi za mizo v zeleni dvorani in podaja govor na tiskovni konferenci.