Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Začela so se dela za prenovo Trga Evrope

DATUM OBJAVE 12. februar 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

V ponedeljek, 12. februarja 2024, so se začela dela v sklopu investicije “Ureditev trga Evrope ter Trizoba v Mestni občini Nova Gorica in Občini Gorica”. Slednja predstavlja eno pomembnejših investicij vzdolž t.i. EPK Distrikta, ki bo osrednje prizorišče Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica-Gorica. 

Investicija predvideva prenovo Trga Evrope in dela ulic Trizoba Maxa Fabianija na Italijanski strani. Glavni izvajalec del je italijansko gradbeno podjetje ICI COOP. Celotna pogodbena vrednost za izvedbo del je 2.835.259,91 EUR, od tega 2.191.967,03 EUR za prenovo Trga Evropa in € 643.292,88 EUR za prenovo Fabianijevega Trizoba na italijanski strani.

Gre za čezmejno investicijo, za katero je združenje EZTS GO, zahvaljujoč konstruktivnemu sodelovanju obeh občin, Republike Slovenije in dežele FJK pridobilo EU sredstva iz naslova regionalnega operativnega programa FVG (POR FESR 2021-2027) -  Programa Evropa 27,  in slovenskega nacionalnega operativnega programa (OP 2021-2027) za finančno perspektivo 2021-2027. Projekt prenove Trga Evrope je namreč v obeh programskih dokumentih prepoznan kot strateški projekt. Iz tega naslova so zagotovljena sredstva za projektiranje, nadzor in druge tehnične storitve ter seveda izvedbo del.  Dela bodo zaključena do konca leta.

Nekaj osrednjih točk novega izgleda Trga Evrope in podaljšek v Fabijanijev trizob predstavlja ozelenitev trga z več kot 20 novimi drevesi, vodnim elementom in ohranitvijo mozaika v središču trga.   

Celoten poseg poleg prenove trga predvideva tudi novo enotno tlakovanje tako imenovanega Trizoba Maksa Fabianija, ki ga sestavljajo ulice Caprin, Luzzato in Foscolo ter tudi dela Kolodvorske ulice med trgom in železniško postajo.  

Vir: Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO

Render bodočega izgleda Trga Evrope z ozelenitvijo in novim tlakovanjem