Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odkrita še ena letalska bomba

DATUM OBJAVE 29. februar 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na delovišču ob novogoriški železniški postaji so člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) okrog 10. ure dopoldne odkrili še eno neeksplodirano letalsko bombo iz II. svetovne vojne. Ležala je na razdalji 50 m od prvotno najdene bombe v smeri proti Kostanjevici pod masivnim kovinskim drogom. Gre za ameriško letalsko bombo z enim mehanskim vžigalnikom, ki je v dobrem stanju. Bomba je zelo podobna prvi najdeni bombi in je pod nadzorom.

Po identifikaciji bombe so jo pirotehniki ponovno zakrili z zemljo in jo zavarovali, da bo lahko varno počakala do onesposobitve. Dela na območju železniške postaje in železniški promet se tako lahko nemoteno odvijajo dalje.

Kot je pojasnil Aljaž Leban, vodja Oddelka Severno primorske regije za varstvo pred NUS, nadaljujejo s pregledom terena na južni strani novogoriške železniške postaje z globinskimi detektorji kovin in geo radarjem.  Ker pa je v zemlji ogromno različnih kovinskih predmetov, je njihovo delo zamudno in zelo zahtevno. Mora namreč biti izjemno natančno, da so gradbinci izpostavljeni čim manjšim tveganjem ob strojnih izkopih.

Datum evakuacije zaradi onesposobitve NUS bo znan v prihodnjem tednu, ko bodo člani Državne enote za varstvo pred NUS končali s svojim delom, predvidoma v četrtek.

Foto: Ervin Čurlič, Civilna zaščita za severno Primorsko

Pirotehnik Aljaž Leban ob najdeni letalski bombiZaprto širše območje ob najdbi bombePirotehniki pregledujejo terenZaprto širše območje ob najdbi bombe