Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novogoriška občina povečuje sredstva za participacijo občanov

DATUM OBJAVE 05. marec 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Začenjamo nov cikel participativnega proračuna novogoriške mestne občine, za obdobje 2024 – 2026. Zanj tokrat namenjamo največ sredstev doslej, in sicer 600.000 evrov. Poudarek tokratnega participativnega proračuna je na razvoju podeželja, idejah mladih in trajnostnih vsebinah. Za razliko od prejšnjih participativnih proračunov občani ne bodo mogli predlagati izgradnje in sanacije cestne in komunalne infrastrukture ter ureditve javne razsvetljave. Bo pa poseben sklop namenjen predlogom mladih, saj želimo mlade spodbuditi k večji participaciji. Letošnji participativni proračun več sredstev namenja podeželju kot mestu, kajti razvoj v mestu je omogočen že preko projektov Celostnih teritorialnih naložb (CTN), ki sredstva namenja za urbana središča.

Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi soodločajo občanke in občani, ki določijo, kateri projekti so v skupnosti najnujnejši in kako prispevati k izboljšanju kakovosti bivanja v skupnosti. Vsaka občanka in občan ima priložnost, ne le soodločati o tem, kateri projekti se bodo v ožji lokalni skupnosti, v kateri živi, izvajali, temveč lahko tudi sam predlaga projekte, ki bodo izboljšali življenjsko okolje.

Projekte lahko predlaga vsak občan ali občanka Mestne občine Nova Gorica s stalnim ali začasnim prebivališčem v Mestni občini Nova Gorica, ki je na dan oddaje predloga projekta dopolnil/-a 15 let. Projekte MLADIH lahko predlagajo zgolj občani in občanke med 15. in dopolnjenim 29. letom starosti s stalnim ali začasnim prebivališčem na območju celotne Mestne občine Nova Gorica.

Sredstva iz participativnega proračuna se bodo delila med posamezna območja mestne občine, kot je razvidno v tabeli:

Območje

Višina sredstev v letih 2024 - 2026

Projekti mladih za mlade

(se nanašajo na celotno območje občine)

1. Nova Gorica, Rožna dolina, Solkan, Kromberk-Loke

100.000,00 €

 

12.000 €

2. Čepovan, Lokve-Lazna, Ravnica, Trnovo

110.000,00 €

 

12.000 €

3. Banjšice, Grgar, Grgarske Ravne-Bate, Lokovec

110.000,00 €

 

12.000 €

4. Branik, Dornberk, Gradišče nad Prvačino, Prvačina

110.000,00 €

 

12.000 €

5. Osek-Vitovlje, Ozeljan-Šmihel, Šempas

110.000,00 €

 

12.000 €

SKUPAJ

540.000,00 €

 

60.000 €

 

Novogoriški župan Samo Turel je na današnji novinarski konferenci, na kateri smo predstavili projekt, poudaril: «Želimo si, da bi bili projekti trajnostno usmerjeni. Razporeditev projektov je letos nekoliko drugačna, in sicer urbanemu središču namenjamo nekoliko manj sredstev, to pa zaradi tega, ker smo ocenili, da že skozi mehanizme CTN urbano središče pridobi več sredstev, zato ga več namenjamo krajevnim skupnostim. Tako da bodo na teh štirih območjih, ki zajemajo podeželje, imeli na razpolago 110.000 EUR za splošne projekte in 12.000 EUR za projekte mladih.«

V prvi fazi, ki bo potekala med 15. marcem in 15. aprilom 2024, bodo lahko občani oddali svoje projektne predloge, in sicer v elektronski ali fizični obliki.

Projektni predlog bo upravičen za uvrstitev na glasovanje, če izpolnjuje naslednje kriterije: prispeva k uresničevanju javnega interesa in se izvaja na območju Mestne občine Nova Gorica; v zadnjih petih letih še ni bil (so)financiran s strani MONG; ni že uvrščen v načrt občinskih vlaganj po krajevnih skupnostih in v proračun Mestne občine Nova Gorica; je finančno ovrednoten od 2.000 do 20.000 EUR z vključenim DDV; je umeščen v enega od 5 območij občine, opredeljenih za participativni proračun; je oddan na predvidenem obrazcu in v celoti izpolnjenem obrazcu (elektronsko ali fizično); bo izveden na zemljiščih v občinski lasti; je izvedljiv v proračunskem obdobju 2024 – 2026 in je skladen z zakonodajo in veljavnimi občinskimi akti. Kriteriji za oddajo projektnih predlogov so zastavljeni tako, da dopuščajo čim več svobode in kreativnosti občanov, hkrati pa zagotavljajo, da so projektni predlogi zakoniti, izvedljivi, finančno vzdržni in zasledujejo širši javni interes.

Predloge bo med 15. 4. 2024 in 30. 5. 2024 strokovno pregledala in ocenila strokovna komisija za izbor projektov ter pripravila predloge za glasovanje. Vsi predlogi, ki bodo ustrezali kriterijem, bodo uvrščeni na glasovanje in bodo javno objavljeni. Glasovanje bo potekalo med 1. in 15. junijem 2024. Svoj glas bodo lahko občani in občanke, za projekte v izbranem, ne nujno svojem območju do zapolnitve splošne kvote, ki je določena za posamezno območje, oddali preko spletne platforme na spletni strani Mestne občine Nova Gorica, osebno na predčasnem glasovanju na sedežu Mestne občine Nova Gorica ali na sedežih krajevnih skupnosti.

Po končanem glasovanju bo komisija za izbor projektov preverila rezultate in razglasila izglasovane projekte, predvidoma med 20. in 24. junijem, ki bodo prešli v postopek izvedbe. Vsi izglasovani projekti bodo izvedeni v obdobju od novembra 2024 do novembra 2026.

Kot je poudarila Nika Testen, koordinatorka projekta na novogoriški mestni občini, z namenom, da bi se občani še bolje seznanili s projektom, organiziramo tudi predstavitve po posameznih območjih, in sicer:

 

Datuma in ura

Lokacija

Četrtek, 14. 3. 2024, ob 18. uri

Kulturni dom Čepovan

Petek, 15. 3. 2024, ob 18. uri

Zeliščni center v Grgarskih Ravnah

Sreda, 20. 3. 2024, ob 18. uri

Kulturni dom Šempas

Četrtek, 21. 3. 2024, ob 18. uri

Velika dvorana Občinske palače

Ponedeljek, 25. 3. 2024, ob 18. uri

Avla Osnovne šole Dornberk

Letak s predstavitvijo participativnega proračuna novogoriške mestne občine bodo v prihodnjih dneh prejela vsa gospodinjstva v mestni občini. Podrobnejša predstavitev bo v prihodnjem tednu objavljena tudi na spletni strani mestne občine: www.nova-gorica.si

Nika Testen, koordinatorka projekta na novogoriški mestni občiniŽupan in občinski sodelavki sedijo za mizo v Zeleni dvorani novogoriške Občinske palače