Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Društvo za podvodne dejavnosti Soča Nova Gorica prejemnik plakete Civilne zaščite za leto 2021

DATUM OBJAVE 03. marec 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

V Sloveniji vsak 1. marec praznujemo dan Civilne zaščite. Dan je namenjen vsem silam zaščite, reševanja in pomoči, ki poklicno in prostovoljno izkazujejo solidarnost, pomoč soljudem in so vselej pripravljeni, da se odzovejo, ko je njihova pomoč potrebna.

V zadnjih dveh letih se je vsakodnevno življenje dramatično spremenilo. V okviru Civilne zaščite je v tem času aktivno sodelovalo 282.188 pripadnikov, ki so zagotavljali podporo zdravstvenemu sistemu pri oskrbi bolnikov in logistično podporo z razdeljevanjem različnih materialnih sredstev in osebne zaščitne opreme v boju proti epidemiji Covid-19.

V torek, na dan Civilne zaščite, je na Brdu pri Kranju potekala slavnostna podelitev nagrad in priznanj Civilne zaščite za leto 2021. Med prejemniki je tudi Društvo za podvodne dejavnosti Soča Nova Gorica, ki deluje v sistemu Zaščite reševanja in pomoči MONG. Za svoje delovanje je prejelo plaketo Civilne zaščite. 

 

Kot je Komisija za nagrade in priznanja Civilne zaščite zapisala v obrazložitvi, je DPD Soča je najaktivnejše športno društvo na Goriškem in edino potapljaško društvo z več kot 40-letno tradicijo.

»Društvo za podvodne dejavnosti »Soča« Nova Gorica (v nadaljevanju: DPD Soča) je bilo ustanovljeno 3. oktobra 1980 na pobudo takratne Civilne zaščite Občine Nova Gorica, zaradi potrebe po reševanju iz vode in na vodi.

Od ustanovitve dalje je najpomembnejša dejavnost društva sodelovanje s Civilno zaščito na vseh področjih, predvsem pa pri reševanju iz vode in na vodi. Društvo je v letu 1997 prejelo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Pomembna skrb društva je tudi šolanje in usposabljanje potapljačev reševalcev, ki jih je v vseh letih bilo usposobljenih preko 200. DPD Soča nenehno posodablja in opremlja reševalce, tako, da so pripravljeni posredovati v vsakem trenutku.

Društvo je sodelovalo na več kot 150 reševanjih, več kot 300 usposabljanjih in vajah in drugih aktivnosti Civilne zaščite.

Poleg reševanja iz vode in na vodi so člani društva v zadnjih letih nesebično pomagali tudi pri naravnih nesrečah kot so žled, poplave itd.  DPD Soča se je takoj po razglasitvi epidemije Covid-19 odzvalo in po razporedu poveljnika CZ MONG napotilo svoje člane na mejne prehode z Italijo. Njihovi člani so usmerjali prebivalce na obeh straneh meja ter jim dajali napotke. Izvajali so obhode po MONG in osveščali občane o prepovedi zbiranja na javnih mestih.«

Društvu DPD Soča iskreno čestitamo za prejeto plaketo.

Najvišje priznanje, kipec Civilne zaščite, je prejel Rdeči križ Slovenije.

 

Podelitev nagrad  

Podelitev nagrad

  Podelitev nagrad  Prejemniki nagrad stojijo s svojimi nagradami v rokah