Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odprtje zidne poslikave v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 09. oktober 2019
VIR

V začetku oktobra smo v  Novi Gorici slovesno odprli zidno poslikavo nad krožiščem v neposredni bližini nakupovalnega središča Qlandia. Zidna poslikava je nastajala v za naše mesto prazničnem mesecu septembru v okviru mednarodnega projekta CULPEER4CHANGE, katerega partnerja sta Društvo Humanitas iz Ljubljane ter Mestna občina Nova Gorica. Avtorji zidne poslikave sta dva tuja umetnika, Jaime Rodriguez Inungaray iz Mehike, ki pa že 14 let živi in ustvarja v Nemčiji, in Luis Alejandro Vasquez Aliaga, znan kot Tin Tin iz Bolivije, ter mlada lokalna umetnica Veronika Hozjan iz Kneže pri Mostu na Soči. V projektu so sodelovali tudi šolarji goriških osnovnih šol, približno 35 učencev se je odzvalo pozivu MONG-a ter se dvakrat tedensko udeleževalo umetniških delavnic, najprej na Mladinskem centru, nato pa na lokaciji sami. V tem procesu so sodelujoči velikokrat opazili, da ni potrebno obvladati jezika drugega, saj je umetnost univerzalni jezik, dostopen vsem ljudem. Ustvarjanje zidne poslikave je nemalokrat pritegnilo pozornost mimoidočih, ki so navdušeno fotografirali nastajajočo kompozicijo. Zidna poslikava bo v bodoče pozdravljala tako meščane kot tudi obiskovalce Nove Gorice ter jih nagovarjala k razmisleku o skrbi za okolje, v katerem živimo. Trije umetniki pa so imeli umetniške delavnice ter eno jezikovno delavnico na kar nekaj šolah po Sloveniji, na katerih so v zgolj nekaj urah ustvarili manjše zidne poslikave.

Pred odprtjem zidnem poslikave je v mestnem parku »Borov gozdiček« nastopila bolivijska gledališka skupina »Teatro Trono«. Mladi Bolivijci so predstavili izjemno izvirno in navdihujočo predstavo »Vrnitev h koreninam«, ki seže onkraj jezikovnega sporazumevanja. Sporočilo je več kot jasno in odseva aktualno dogajanje tako na lokalni kot na globalni ravni, kjer gonilno silo predstavljajo predvsem mladi. Poskrbeti moramo za naš svet in ga čim boljšega predati mlajšim generacijam. Bolivijska skupina je v enem tednu nastopila na kar petih slovenskih šolah, tudi na OŠ Branik, ki se je zopet izkazala kot izjemno odprta šola, ki vedno želi ponuditi nekaj več svojim učencem, med drugim tudi vpogled v drugačno kulturo in gledališko umetnost. V naslednjem letu bo MONG v juniju gostila umetniško skupino iz Južnoafriške republike, v septembru pa še umetniško skupino iz Peruja.