Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Partnerji projekta »Evropska prihodnost je naša prihodnost« obiskali Novo Gorico

DATUM OBJAVE 10. december 2021
VIR

European future is our future

 

Mestna občina Nova Gorica je med 11. in 13. oktobrom gostila partnerje projekta »Evropska prihodnost je naša prihodnost« v okviru programa Evropa za državljane. Osrednja dogodka srečanja sta bili konferenci na temo spodbujanja zlasti mladih prebivalcev k aktivnemu državljanstvu, ki sta potekali v torek in sredo.

Dobre prakse iz lokalnega okolja, katerih odmev seže tudi preko meja, sta predstavili profesorica na Gimnaziji Nova Gorica in vodja projekta Šola ambasadorka EP Suzana Černe ter dijakinja Gimnazije Nova Gorica Nastja Orel. Pestrost in zanimivost vsebin EU k projektu Šola ambasadorka EP vsako leto privabljata veliko število mladih, kar novogoriško gimnazijo uvršča na sam vrh.     

Dobre prakse iz Slovenije so poleg Gimnazije Nova Gorica predstavile še organizacije:

  • Mreža Mama, s poudarkom na področju aktivnega državljanstva in spodbujanja aktivne participacije med mladimi v sklopu mladinskega dialoga (Vsi smo EU in Mladokracija-mladi za aktivno državljanstvo) ter EUYou (pravice EU državljanov),
  • Inštitut za mladinske politike Ajdovščina, s projekti Mladim prijazna občina ter Mladost na burji,
  • Xcenter, s poudarkom na opisu centra kreativnih praks, ki nastaja skozi združevanje kreativnosti, inovativnosti, podjetništva, umetnosti, izobraževanja in raziskovanja,
  • Mladinski svet Slovenije, s svojimi projekti na temo aktivnega državljanstva, kot je REaktiviraj skupnost!,
  • Društvo Lojtra, s solidarnostnimi projekti in aktivnostmi v lokalnem okolju na temo trajnostnega razvoja in skrbi za zemljo.

Za pogled čez mejo so poskrbeli predstavniki organizacije Kulturhaus GO s predstavitvijo projekta EUHistory.

Svoje prispevke na temo mladih in njihovega vključevanja so imeli tudi projektni partnerji iz Bolgarije (občini Dalgopol in Aksakovo), Italije (Občina Osilo) in Portugalske (Občina Villa Nova de Cerveira).

Skozi predstavitve smo spoznali, da se partnerji soočamo s podobnimi izzivi glede vprašanja mladih in njihove vključenosti v družbo (starajoča se družba, nizka raven participacije mladih, problematika brezposelnosti mladih, pomanjkanje dolgotrajnejših in zanesljivih služb, finančna nestabilnost mladih, pozna osamosvojitev mladih, stanovanjski problemi mladih, …). Partnerji so predstavili kar nekaj dobrih praks naslavljanja teh izzivov, od izvajanja delavnic za mlade, izvajanja mladim prijaznih politik,  natečajev, odprtih diskusij, info pisarn, …, kar vzbuja upanje za izboljšanje situacije mladih v teh časih.

Poseben program so pod mentorstvom Suzane Černe in Tine Kogoj pripravili gimnazijci novogoriške gimnazije, ki so s svojo debato na temo uvajanja mladinskih kvot v EP (Debatna trditev se je glasila: THIS HOUSE WOULD INTRODUCE YOUTH QUOTAS IN THE EUROPEAN PARLIAMENT) navdušili goste iz tujine in ostalo občinstvo.

 

Glavni cilj

Glavni cilj programa Evropa za državljane je prispevati k razumevanju EU, njene zgodovine in raznolikosti, spodbujati evropsko državljanstvo ter izboljšati pogoje za državljansko in demokratično udeležbo na ravni Unije. Projekt »Evropska prihodnost je naša prihodnost«, ki se je začel v letu 2019 in se bo zaključil prihodnje leto z zaključno konferenco v Bolgariji, sodi v Sklop 2 omenjenega programa (Demokratično delovanje in državljanska udeležba) ter zajema ukrep “Mreže mest”. Evropska komisija podpira razvoj mrež, ki so pomembne za zagotavljanje strukturiranega, intenzivnega in večstranskega sodelovanja in težijo k čim večjemu učinku programa. Mrežno povezovanje med občinami pa je ključnega pomena za omogočanje izmenjave dobrih praks, ki se vežejo na vprašanja skupnega interesa.

 

Glavni cilj programa Evropa  Glavni cilj programa Evropa  Glavni cilj programa Evropa  Glavni cilj programa Evropa  Glavni cilj programa Evropa - predavatelj  Glavni cilj programa Evropa - predavalnica