Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Javno povabilo za vključitev v program "Brezmejno leto 2024"

DATUM OBJAVE 20. december 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Nova Gorica in Gorica sta 30. aprila 2004 skupaj pozdravili vstop Slovenije v Evropsko unijo. Simbolični vrhunec praznovanja pod sloganom "Skupaj v Evropi" in ob prisotnosti takratnega predsednika Evropske komisije Romana Prodija je bilo odprtje mozaika tržaškega umetnika slovenskega rodu Franca Vecchieta na prenovljenem trgu, ki je povezal obe mesti.

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo smo se na Mestni občini Nova Gorica odločili, da leto 2024 posvetimo vsebinam čezmejnega sodelovanja in evropskega povezovanja ter pobudam, ki bodo še dodatno osvetlile naše sožitje v Evropi tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025. Leta, ki jih posvetimo določeni temi ali osebnosti, so namreč vedno priložnost za aktualizacijo vsebin in načrte za prihodnost.

Nova Gorica in Gorica sta s čezmejnim povezovanjem in ustanovitvijo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO postali zgled čezmejnega sodelovanja v Evropi. Osvojitev naslova Evropske prestolnice kulture pa je pravzaprav kronala naša dolgoletna prizadevanja po preseganju meje in ustvarjanju skupne prihodnosti, v kateri nas različnost kultur ter medsebojno sprejemanje in razumevanje bogatijo, kar je še posebej sporočilno v današnjih časih mednarodnih konfliktov.

V letu brezmejnosti želimo širši javnosti predstaviti različne vsebine čezmejnega in mednarodnega sodelovanja, ki spodbujajo in utrjujejo medkulturno sobivanje v našem prostoru ter ponujajo priložnosti tako za uspešen razvoj kot za razmah ustvarjalnosti. Prav to želimo sporočiti tudi skozi številne dogodke, ki bodo oblikovali program Brezmejnega leta 2024.

Prijazno vabimo vse, ki bi se želeli s čezmejnimi ali mednarodnimi dogodki vključiti v program leta, da izpolnite spletni obrazec, ki bo do 21. januarja dostopen na naslednji povezavi.

Program se bo tekom leta še dopolnjeval in bo objavljen na spletnih straneh: www.nova-gorica.si in https://dogodki.turizem-novagorica-vipavskadolina.si/.