Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Na Kostanjevici predstavili knjigo Inkunabule v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 07. februar 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Knjiga Inkunabule v Novi Gorici je delo štirih italijanskih strokovnjakov (Anna Scala, Claudia Rosalia Giordano, Marco Menato in Marco Palma), ki se ukvarjajo s popisi srednjeveških rokopisov in prvotiskov oz. inkunabul. To so prve tiskane knjige in sodijo v obdobje od iznajdbe tiskarskega stroja v sredini 15. stoletja do konca leta 1500. Odločitev za popis inkunabul na Goriškem je nastala v želji, da popišejo inkunabule v knjižnici, kjer še niso bile popisane in da tokrat ena iz serije knjig Incunaboli, ki izhaja v Italiji, ne bi bila iz italijanskega prostora.

Ta ideja na nek način odlično uresničuje cilje kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025. Znanje prispevajo italijanski strokovnjaki, material za delo pa so našli na slovenskih tleh. Zato je bila tudi odločitev za pristop k temu projektu samoumevna, saj na ta način popisane knjige dobijo še dodatno varnostno varovalo, ker se registrirajo v mednarodnem katalogu ISTC (Incunabula Short Title Catalogue), kjer so popisi inkunabul iz vsega sveta.

V Novi Gorici se inkunabule nahajajo na treh mestih: največ jih je v Škrabčevi knjižnici v samostanu na Kostanjevici, pet v zasebni zbirki Davida in Marinke Brezigar v Solkanu in ena v Goriški knjižnici Franceta Bevka. Delo popisa inkunabul je trajajo skoraj tri leta, knjige pa so popisane po standardih, ki veljajo v katalogizaciji. Pri tem delu je izjemno pomembno sodelovanje različnih vrst bibliotekarske stroke. Novost predstavlja dejstvo, da je bilo za popis vsake inkunabule uporabljenih več bibliografskih znanj. Gre namreč za kolektivno delo katalogizacije, pri katerem je vsak sodelavec prispeval svoje strokovno znanje z namenom popolnejšega popisa. Celotno delo sta revidirali dr. Sonja Svoljšak in Blanka Avguštin Florjanovič. Na nek način knjiga Inkunabule v Novi Gorici predstavlja prototip popisa inkunabul, saj do sedaj tako popolnega kataloga v Sloveniji še nismo imeli. Delo je bilo prav zaradi tega izjemno zahtevno tudi za prevajanje. Potrebnega je bilo veliko usklajevanja, iskanja kompromisov, predvsem pa sodelovanja.

Predstavitev knjige Inkunabule v Novi Gorici je potekala v torek, 6. februarja 2024, v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici. Vodja projekta Marco Palma in Cristina Dondi z Univerze v Oxfordu sta osvetlila pomen in proces dela na inkunabulah. To delo ne predstavlja le pomembnega prispevka k ohranjanju kulturne dediščine, ampak tudi simbolizira moč sodelovanja in mednarodne izmenjave znanja. Dogodek je poleg strokovnih predstavitev vključeval tudi kulturni program s Kvartetom flavt 4F.

Župan Samo Turel je na dogodku poudaril: »Prepričan sem, da bo leta 2025 Škrabčeva knjižnica Frančiškanskega samostana na Kostanjevici slovenski, čezmejni in širši mednarodni javnosti ponosno predstavila vse knjižne zaklade, ki jih hrani, ter njen pomen za kulturno in umetniško življenje širšega območja. Med temi knjižnimi zakladi so tudi inkunabule, ki so popisane v pričujoči knjigi. Poleg slednjih so v knjigi opisane tudi knjige iz zasebne zbirka Davida Brezigarja iz Solkana in ena inkunabula  iz Goriške knjižnice Franceta Bevka. S tem bo ponovno poudarjeno, da se na tem področju lahko umeščamo v sam svetovni vrh.  Ne zgolj zaradi Evropske prestolnice kulture 2025, ki za naše območje pomeni veliko priložnost, vselej izjemno spoštujemo in cenimo kulturno dediščino naših krajev in Škrabčeve knjižnice ter se vedno zavedamo njenega neprecenljivega pomena za naš prostor. »

Foto: Ana Rojc

Razstavljene inkunabule

Nastop štirih flavtistov na predstavitvi knjige "Inkunabule v Novi Gorici"Novogoriški župan Smao Turel, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Marko Rusjan in pater NikoObiskovalci dogodka si ogledujejo razstavljene inkunabule