Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vabljeni na vodenje po Laščakovi vili in Rafutskem parku

DATUM OBJAVE 26. maj 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Nonument group v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju arhitekture in oblikovanja v soboto, 4. junija 2022, od 17.00 dalje vabi na terenski dogodek Laščakova vila (Park ob Vili Rafut, Kostanjeviška cesta 16, Nova Gorica).

 

Program dogodka:

Ruševinsko vodstvo z Milošem Koscem in gosti

ter nastop Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink

Rajski vrt in zapuščena vila v neoislamskem slogu tik ob meji z Italijo. Osebni projekt arhitekta, ki je v Kairu in Aleksandriji kot uradni kraljev arhitekt postavil železniško postajo, več palač ter stanovanjskih in trgovskih hiš, že več kot dvajset let samuje za visokim zidom, čez katerega smo skoraj vsi domačini že mnogokrat plezali. Park bo zdaj končno doživel prenovo in odprl svoja vrata. Toda kaj vila Rafut in njen park predstavljata?

 

Sprehod po parku razkrije svet na drugi strani zidu: krhek, a širokopotezen ekosistem tujosti. In če je snovanje eksotičnih parkov ob vrnitvi v rodno deželo sicer možno brati kot dediščino kolonializma, je zanemarjen prostor vile in parka tudi teren, skozi katerega lahko spregovorimo o identitetah, povezanih z migracijami Slovencev in z njihovimi vplivi, ki jih je dosedanje stanje vile doslej vpijoče zanemarjalo. V tem času so tako goriško regijo kot Aleksandrijo zaznamovale tudi aleksandrinke, delavke v oskrbi egiptovskih bogatih družin. Parka in vile Rafut tako ni možno ustrezno brati brez njihovih zgodb.

 

Dogodki na temo vile Rafut bodo potekali v dveh delih. V prvem, 2. junija ob 19h, nas bo po raznolikem stanju Laščakove arhitekture v Aleksandriji (od mnogih porušenih stavb do stavb, v katerih se razrašča neformalna gradnja, in stavbe, v kateri danes domuje Muzej kraljevskega nakita) vodilo uvodno spletno predavanje arhitekta in umetnika Mohameda Adela Dessoukija. To branje bo tudi izhodišče za razumevanje kompleksnega stanja izbrisa arhitekturne dediščine v Aleksandriji nasploh. Dessouki je namreč tudi ustanovni član iniciative Save Alex, ki od leta 2012 zagovarja varovanje bogate arhitekturne dediščine v tem mestu in opozarja na alarmantno stanje njenega izbrisa.

 

V soboto, 4. junija ob 17h, pa se bo bomo preselili v park vile Rafut, v katerem se začenja prenova. Tam bo po ruševinah vile in vrtu vodil Miloš Kosec in se v pogovoru z gosti spraševal o domačem in tujem v prostoru. Ogled bo prepleten z nastopom društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, v katerem bomo prisluhnili pesmim in odlomkov iz pisem žensk, ki so v istem obdobju kot Laščak predvsem kot delavke skrbi (vzgojiteljice, dojilje, guvernante in služkinje) potovale v Aleksandrijo zaradi zaslužka.

 

Dogodek je brezplačen.
Prevoz ni organiziran.

Zaželene so prijave na info@nonument.org.

 


 

V četrtek, 2. junija 2022 ob 19h vabimo tudi na spletno predavanje aleksandrijskega umetnika in pedagoga Mohameda Adela Dessoukija o Laščakovi arhitekturi v Aleksandriji.

Dessouki nam bo predstavil raznoliko stanje Laščakove arhitekture v Aleksandriji (od mnogih porušenih stavb do stavb, v katerih se razrašča neformalna gradnja, in stavbe, v kateri danes domuje Muzej kraljevskega nakita). To branje bo tudi izhodišče za razumevanje kompleksnega stanja izbrisa arhitekturne dediščine v Aleksandriji nasploh. Dessouki je namreč tudi ustanovni član iniciative Save Alex, ki od leta 2012 zagovarja varovanje bogate arhitekturne dediščine v tem mestu in opozarja na alarmantno stanje njenega izbrisa.

Mohamed Adel Dessouki je pedagog in vizualni umetnik. Diplomiral je iz arhitekture na Aleksandrijski univerzi leta 2000 in magistriral na Arabski akademiji za znanost in tehnologijo leta 2003 ter doktoriral iz arhitekture na Univerzi v Kairu leta 2012. Trenutno je docent na oddelku za arhitekturo na Arabski akademiji za znanost in tehnologijo. V svoji umetniški praksi se Dessouki v osredotoča na spomin, arhitekturo in vsakdanjost. O mestu Aleksandrija, njeni ogroženi dediščini in zgodovini piše blog za Gudran Medina Mot'aba (Zidovi izčrpanega mesta). Živi in dela v Aleksandriji v Egiptu.

 

FB dogodek

Zaželene so prijave na info@nonument.org.

 

---------------------------------------------------------

 

Produkcija: Nonument Group / MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti
Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, MOL – Oddelek za kulturo in Ministrstvo za okolje in prostor.
Oblikovanje: Damjan Ilić