Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Kako zmanjšati ali celo preprečiti število vlomov in vlomnih tatvin v stanovanjske objekte

DATUM OBJAVE 01. februar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Policisti PU Nova Gorica so v obdobju zadnjih dveh mesecev obravnavali več vlomov v stanovanjske hiše na severnem Primorskem, predvsem na območju Vipavske doline (občini Ajdovščina in Vipava) in na obrobnih območjih na Goriškem. Do vlomov v stanovanjske hiše in druge objekte prihaja večinoma v popoldanskem času, takoj ko se stemni.

V  primeru  vloma je za nadaljnjo uspešno preiskavo in predvsem uspešno najdbo storilcev zelo pomembno, da oškodovanci notranjosti vlomljenega objekta do prihoda policistov ne  spreminjajo (kraj  pustijo  tak,  kot  je) in po možnosti v prostore objekta ne vstopajo oz. ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega  poškodovanja  ali  uničenja  sledi,  ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Samo preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj neposredno po izvršenem dejanju  je  odvisno  tudi od prvih informacij, ki jih policija pridobi od oškodovancev in posameznikov, ki so bili morebiti priča kaznivega dejanja. Zato policija poziva, da svoja opažanja in druge koristne informacije  nemudoma sporočijo na znano interventno številko policije 113 ali obvestijo najbližjo policijsko postajo. Pokličejo lahko tudi na brezplačno anonimno telefonsko številko 080 1200,  ki posamezniku zagotavlja popolno anonimnost. 

Policija prav tako poziva občane, naj namenijo več pozornosti morebitnemu zaznavanju  sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah oz. po vaseh.

Obenem pa lahko občani največ naredijo, če namenijo več pozornosti samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te ukrepe gotovo sodijo naslednji:

* poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov …);

* tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;

* doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne;

* ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti;

* ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše;

* z vidnih mest umaknite vrednejše predmet.

 

Več preventivnih nasvetov na spletu policije:

https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/kriminaliteta/8865-vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije