Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Slabša odzivnost občanov novogoriške občine na presejalni test Programa Svit

DATUM OBJAVE 14. februar 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, deluje na način, da pri navidezno zdravih odraslih s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu, so nato pregledane, da se ugotovi vzrok krvavitve.

Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti.

Od 1. januarja do 31. decembra 2022 je bilo v zdravstveni regiji Nova Gorica k sodelovanju povabljenih 16.352 oseb, od tega 8.042 moških in 8.310 žensk. Odzivnost v zdravstveni regiji Nova Gorica je bila 66,31 %, v novogoriški mestni občini je bila odzivnost celo nekoliko nižja, 64,67 %.

Vabimo vas, da poskrbite za svoje zdravje. Ko prejmete vabilo, se le odzovite nanj in tako preprečite morebitne hude posledice in dolgotrajno zdravljenje.