Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predstavitev prostorskih razvojnih scenarijev za mesto Nova Gorica

DATUM OBJAVE 06. marec 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V obdobju po osamosvojitvi je v novogoriški občini na področju urejanja prostora občine, še posebej pa njenega središča, nastalo premalo razvojnih dokumentov, kar se nam v večji meri negativno obrestuje prav sedaj, ko bi glede na druge razvojne potenciale lahko hitreje in uspešneje posegli tudi v prostorski razvoj mesta. Mesto namreč postaja področje tržnih odnosov, ki se odražajo v izkoriščanju prostora, gospodarjenju z zemljišči, izkoriščanju naravnih virov, vlaganju v infrastrukturo, ki jo je tudi ekonomsko vrednotiti in tržiti. Če pa hočemo pri vsem tem še uspešno varovati javne koristi, rabimo zato dobre in prilagodljive plane, programe in projekte.

Zato je čim hitrejša odprava zamud pri planiranju nujen imperativ za razvoj. Pri tem se na žalost srečujemo še z nedodelano zakonodajo, ki je v zadnjih nekaj letih v stalnem spreminjanju. Ta zakonska nejasnost še posebej prizadene prav tista okolja, ki niso v preteklosti pravočasno in v dovolj veliki meri vlagala v prostorske dokumente in posledično v pridobivanje zemljišč ter njihovo opremljanje, med njimi pa je tudi naša občina.

V tem trenutku se v Novi Gorici pripravljajo strokovne podlage za Strategijo prostorskega razvoja, dokumenta, ki naj zamenja dosedanje prostorske plane in ki bo služil tudi za izhodišče in okvir urbanistični zasnovi (UZ) mesta. Na strateškem nivoju se bo glede razvoja mesta treba odločiti o nekaterih pomembnih problemih, izzivih in dilemah. Med njimi je vsekakor na prvem mestu kako obravnavati skupni urbani prostor, ki ga delita državna meja ter na naši strani še občinska meja na tri dele, tri občine in tri uprave. Izdelujemo UZ, ki bo nujno morala biti vsebinsko in organizacijsko povezana z urbanim tkivom Gorice in Šempetra, vendar do dogovora (ki ga veljavna prostorska zakonodaja omogoča vsaj med slovenskimi občinami) o skupnem načrtovanju ali vsaj oblikovanju ciljev in usmeritev še ni prišlo. Menimo, da je tak dogovor nujno potreben in bo le taki podlagi mogoče pripraviti kvalitetne usmeritve za razvoj širšega mestnega območja obeh Goric.

Mestno območje Nove Gorice in Šempetra je in bo regijsko središče Goriške, skupaj z Gorico na italijanski strani meje pa lahko postane tudi pomembno središče v širšem evropskem prostoru. S tako vizijo se je treba dogovoriti za delitev nekaterih funkcij, tako tistih, ki služijo ali bodo služile širšemu prostoru Goriške na naši ali obeh straneh meje (šolstvo, zdravstvo, uprava ipd.) kot tistih ki so namenjene predvsem prebivalcem mestnega območja. UZ bo morala dati glede tega dovolj jasne usmeritve, ki pa bodo izvedljive le, - tega se moramo zavedati - če jih bo spremljala dovolj pozitivno usmerjena politična volja vseh akterjev na tem prostoru.

UZ bo morala dati tudi odgovor, kako in do kam naj se mesto širi (vsaj na ozemlju Mestne občine Nova Gorica). Če vzamemo kot vnaprej določene meje zahodno – državno mejo, pobočja na severu in občinsko mejo na jugu, ostane edina še odprta smer razvoja proti vzhodu. Ta smer ima dve dimenziji: mikro dimenzijo, ki jo pravkar odpiramo z izgradnjo prvega dela nove Vodovodne ceste, s katero bomo, ko bo zgrajena do sedanjega Mebla, bistveno razširili mestno središče, ne da bi (pri tem imamo srečo) nastala prekinitev med sedanjim centrom in novimi poslovnimi centri. Na makro nivoju pa bo UZ morala odgovoriti, kako in do kje naj se v mestno strukturo vključijo območja Ajševice, Lok in Okroglice, torej območja, ki so sedaj pretežno nepozidana in slabo kmetijsko izrabljena, ležijo pa – med drugim – ob najbolj atraktivni smeri vstopa v Novo Gorico z vzhodne smeri in z avtoceste.

Ne nazadnje bo UZ morala dati nekaj temeljnih odgovorov tudi glede nadaljnjega razvoja infrastrukture na območju mesta. Gotovo so najbolj izpostavljene prometnice, pri čemer bomo morali dobiti odgovor o nujni novi povezavi v smeri proti jugu skozi Panovec ter v smeri proti zahodu, kjer že imamo ulico – Erjavčevo oz. Ulico sv. Gabrijela, ki pa jo bomo morali na novo ovrednotiti in prilagoditi novi funkciji povezovanja mestnih jeder Nove Gorice in Gorice. UZ bo odgovorila tudi na nekatere dileme v neposrednem centru, to je na območju, kjer se mesto gradi, včasih pa z še velikimi odprtimi vprašanji. Ena od takih je prav gotovo nadaljnja usoda Magistrale. Ali jo podaljšati proti severu, ali ohraniti sedanjo infrastrukturo in njej prilagajati oblikovanje mesta na tem delu je eno od takih pomembnih vprašanj.

Zahtevna naloga je zavarovanje mesta pred zalednimi poplavnimi vodami. To je eno od temeljnih vprašanj za gradnjo mesta v bodoče. Prav tako bomo morali oblikovati izhodišča za drugo infrastrukturo opremo, ki je bila v preteklosti večkrat poddimezionirana ali zgrajena iz slabih materialov in jo bo treba v bodoče sistematično obnavljati.

Navedli smo le nekaj najpomembnejših problemov in dilem, o kateri bi radi odprli razpravo. Ta bo sicer v četrtek šele informativna in neformalna, vendar upamo, da bomo z njo spodbudili tako politično in strokovno javnost kot širšo civilno družbo k razmišljanju in aktivnemu sodelovanju tudi takrat, ko bo tekla javna razprava v formalni z zakonom prepisani obliki.