Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana Mirka Brulca na otvoritvi novega športnega centra v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 08. december 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Spoštovani!

Pa jo končno imamo – novo, moderno športno dvorano, pravo lepotico. Nova Gorica, ki je po 2. svetovni vojni prevzela nalogo gospodarskega, upravnega in kulturnega središča severne Primorske, to nalogo z vso resnostjo tudi uresničuje. S pomembnimi ustanovami in objekti, ki jih umešča v prostor, pa ta položaj vedno znova dokazuje. Vsi, ki prihajajo v naše mlado mesto, občudujejo prekrasno stavbo Slovenskega narodnega gledališča, izjemno knjižnico Franceta Bevka, danes se jima pridružuje še stavba ŠPORTNEGA CENTRA.


Dolga je bila pot, ki jo je bilo potrebno prehoditi do današnjega dne, vendar trud ni bil zaman. Vsekakor gre zahvala takratnemu županu Črtomirju Špacapanu, ki je sprejel odločitev o rušenju stare, dotrajane telovadnice pri Osnovni šoli Milojke Štrukelj, zgrajene leta 1973 in prepričal mestne svetnike že davnega leta 1995, da so sprejeli odločitev o novogradnji večnamenske športne dvorane.

V tem začetnem obdobju je veliko dela opravil takratni podžupan in ravnatelj ekonomske srednje šole gospod Viljem De Brea, ki je pravzaprav zaoral v paleto takšnih in drugačnih interesov, koordiniral naloge med Ministrstvom za šolstvo in šport, Mestno občino, Društvom primorskih arhitektov in bodočimi uporabniki.

Natanko pred 10. leti je bil objavljen javni anonimni natečaj za arhitekturno rešitev. Za vse, ki smo takrat delali na Osnovni šoli Milojke Štrukelj, pa tudi za kolege v NŠC in TŠC, so ta leta tekla zelo, zelo počasi. Velikokrat se je pojavil dvom ali bo res prišlo do rušenja stare telovadnice in do obljubljene novogradnje. Še posebej takrat, ko je občina začela z večjimi vzdrževalnimi deli, čeprav je bilo rečeno, da bo dvorana porušena.
Veliko poti v Ljubljano, nešteto ur načrtovanja, dogovarjanja in nenazadnje tudi prepričevanja je bilo potrebno. Odgovornost, ki sem jo takrat prevzel kot ravnatelj Osnovne šole Milojke Štrukelj je bil velika, toda ob pomoči odličnih športnih pedagoginj in pedagogov na šoli, smo vse opravili z velikim veseljem in entuziazmom. Posebej pa moram omeniti angažiranost prof. Bojana Bratine, ki je edini zaslužen za to, da so v tej stavbi tudi prepotrebni prostori za Umetniško gimnazijo.
Toda s ponosom lahko povem, da nam je po pogajanjih z Ministrstvom za šolstvo in šport le uspelo sprejeti dogovor, da bomo športni center gradili.

Aprila lani sem z veseljem podpisal dogovor med Mestno občino Nova Gorica in Ministrstvom za šolstvo in šport in s tem nekako zaokrožil 14-letno pričakovanje mnogih otrok, pedagogov in športnikov. Brez soglasja mestnih svetnikov te pogodbe ne bi mogel podpisati, zato se vsem, ki so glasovali za predlagano finančno konstrukcijo, ob tej priliki posebej zahvaljujem. Delež MO v tej pogodbi znaša 47% oziroma 3.433 m2 za potrebe OŠ, delež ministrstva pa je 53% ali 3.919 m2 za potrebe srednjih šol.

Novogoriški Projekt je v tem času pripravil vso projektno dokumentacijo in ves čas gradnje izvajal nadzor, za kar se jim posebej zahvaljujem. Junija 2004 so delavci Primorja pričeli z rušenjem stare telovadnice, kar je bilo za Novogoričane prava senzacija. Takrat si pravzaprav nihče, ki se ne ukvarja z gradbeništvom, ni znal predstavljati, kako bo na tem utesnjenem prostoru lahko zrasla zgradba, ki sta jo načrtovala dva izkušena arhitekta, gospod Mladen Marinčič in gospod Boštjan Kolenc, ki ju tudi posebej pozdravljam.

Kot je bilo že povedano je bila gradnja izjemno zahtevna – utesnjen mestni prostor, dvorana nad dvorano, kot dve ogromni škatli ena nad drugo, je zahtevala posebne konstrukcijske in statične pogoje. Zahteven je bil prevoz ogromnih elementov in še marsikaj je gradnjo otežilo. Toda gradbena operativa Primorja je to izvedla strokovno.

V času gradnje smo bili nekateri deležni neupravičenih očitkov, še največ pa podžupan g. Andrej Miška. Danes pozabljamo na vse težke besede izrečene na sejah Mestnega sveta in v medijih. S posebno odgovornostjo in zadovoljstvom pa se tu javno zahvaljujem podžupanu Andreju Miški , ki je svojo nalogo opravil odlično.

Ob tej priliki se želim zahvaliti tudi prav vsem delavcem Primorja, mnogim njihovim kooperantom, ki so objekt zgradili v dobrem letu. Prav zaradi zahtevnosti gradnje, utesnjenosti prostora in drugih težkih pogojev, je prišlo do zamika treh mesecev. Toda vsem mora biti tudi danes jasno, da smo za naš skupni – davkoplačevalski denar, upravičeno zahtevali najboljše. Danes to tudi imamo. Veliko je k temu prispeval tudi super nadzor, ki ga je izvajala firma EDIL INGENERING pod vodstvom gospoda Valterja Figarja. Zato velja tudi g. Figarju moja posebna zahvala.

Seveda brez najema s postopnim odkupom ali kot pravimo z leasingom, ne mestna občina, ne Ministrstvo za šolstvo in šport ne bi zmogli stroška v višini 3 milijarde 572 milijonov SIT, kolikor stane ta stavba. Zato se zahvaljujem Hypo leasingu za kooperativnost in sodelovanje. Ob tej priliki naj povem, da smo naš delež že zmanjšali za 410 M v letošnjem letu in še za 127 M v letu 2006, kar imamo planirano v proračunu – skupno je torej 537 M tako rekoč odplačano.

In katere možnosti nam ponuja ta izjemen objekt?
Imamo dve veliki dvorani z vso opremo, tudi možnost za TV snemanja, zvočno tako urejeno, da sta primerni tudi za glasbene prireditve in tu je tudi plezalna stena. Imamo vrsto vadbenih enot za najmlajše uporabnike, prostor za namizni tenis, dvorano za borilne veščine, dvorano za ogrevanje športnikov pred tekmo, dvorano za fitnes, tu so kabineti za športne pedagoge, da ne govorim o garderobah, sanitarijah, prostorih za orodje, čistila in še kaj.

Posebnost te stavbe je vsekakor del, ki je namenjen umetniški gimnaziji, na katero smo v Novi Gorici še posebej ponosni. Tako je omenjena gimnazija dobila večnamensko dvorano namenjeno gledališki vzgoji, ki je lahko tudi predavalnica s 130 sedeži, nadalje je tu razstavni prostor, video soba, zaodrje in še lepa plesna dvorana. Dvorana s 130 sedeži bo služila tudi za prireditve osnovnošolcev, sestanke in predavanja. Športne in druge prostore si deli NŠC s TŠC, v popoldanskem in večernem času pa bo celoten objekt namenjen športnim klubom in društvom. Pa da ne bo dileme, dimenzije igrišč v tej dvorani so take, da omogočajo mednarodne tekme na evropskem nivoju in sicer v košarki, odbojki in rokometu.
V dvorani, kjer se sedaj nahajamo, je 928 sedežev, v dvorani nad nami pa je še 504 sedežev. Z dodatnimi sedeži se da to število še povečati – odvisno seveda od dogodka v dvorani. Dvorane sta opremila Elan Inventa in Arel oprema. Tu bo tudi mlečna restavracija namenjena zdravi prehrani srednješolske mladine. Prepričan sem, da bo Ministrstvo za šolstvo in šport, ki je lastnik teh prostorov, čimprej omogočil njeno realizacijo, saj je prav prehrana tisočih srednješolcev v Novi Gorici izjemno problematična.

Ponovno se zahvaljujem vsem, ki ste načrtovali, zgradili in opremili to prelepo stavbo. Vsem prebivalcem Goriške naj bo ta center bogato darilo Mestne občine in Ministrstva za šolstvo in šport ob prihajajočem novem letu.
Vsem športnim pedagogom, trenerjem in vaditeljem želim veliko užitka in uspeha pri njihovem poslanstvu – navajanju mladih na zdravo in športno življenje. Vemo, da bo tudi ta stavba prevzela del preventivnih dejavnosti v boju proti različnim vrstam zasvojenosti, saj vemo, da prav šport in druge pozitivne dejavnosti mnogo pripomorejo k stilu zdravega življenja in pravilne izrabe mladostne energije.Vsem vam naj bo v zadovoljstvo in veselje. Prav vse pa prosim, pazite na ta dragoceni objekt, da nam bo dolgo, dolgo v ponos.

Nastopajočim, njihovim mentoricam in mentorjem se zahvaljujem za prisrčen program, moja zahvala pa velja tudi novogoriški godbi na pihala in fanfaram naše vojske.
Hvala.