Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana Mirka Brulca na otvoritvi Evropskega regionalnega gospodarskega foruma EREF 2006 v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 14. junij 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

"Spoštovani udeleženci foruma, cenjeni gostje,
Dober dan in dobrodošli v Novi Gorici!

Z velikim zadovoljstvom in občutkom ponosa pozdravljam in otvarjam 3. mednarodno srečanje imenovano Evropski regionalni gospodarski forum.

Pozdravljam in nagovarjam vas kot župan mesta, ki se je pred nekaj desetletji odločilo, da bo svojo obmejno lego izkoristilo kot komparativno prednost. Na široko je odprlo vrata vsestranskemu, na vseh možnih področjih, sodelovanju in povezovanju, ki je vseskozi slonelo na zavesti, da sta spoštovanje razlik in komunikacija pogoja za hitrejši napredek in bogatejše življenje. Mesto je v tej svoji nameri v večji meri tudi uspelo. V vseh letih obstoja in rasti je razvilo bogato čezmejno, mednarodno delovanje in pri tem dobilo svojevrstne izkušnje. In prav te danes koristimo in nadgrajujemo kot mesto Evropske unije, kot mesto, ki je lahko most do držav kandidatk za članstvo.

Kot župan pa sem seveda tudi predstavnik pobudnika in enega od organizatorjev tega pomembnega dogodka. In tu se postavlja morda vprašanje: "Zakaj Mestna občina Nova Gorica, lokalna skupnost oz. njena uprava organizira gospodarski forum?"
Odgovor: "Mednarodni evropski gospodarski forum je za nas oblika podpore gospodarstvu, eden izmed gospodarskih ukrepov občine."

V Sloveniji lokalna skupnost praktično nima nobenih zakonskih pristojnosti na področju razvoja gospodarstva. Je pa res, da ji tovrstna aktivnost oziroma vloga ni prepovedana, da ji je v okviru njenih zmožnosti dopuščena. In tako politika Mestne občine Nova Gorica vključuje politiko gospodarskih ukrepov, politiko podpore gospodarstvu. Še več, aktivnosti na tem področju v zadnjih treh letih povečujemo, intenziviramo. Stalno iščemo nove možnosti in oblike podpore; oblike, ki so, po naši oceni, najbolj potrebne in ki so bodisi dopolnilo državnim oblikam bodisi jih gospodarstvo ne more dobiti na drugih ravneh.

Ali to pomeni, da je gospodarstvo v naši občini v krizi, pa karkoli ta izraz že pomeni?
Ne, nasprotno!
Iz zadnje bilance novogoriškega gospodarstva izhaja veliko vzpodbudnih in dolgoročno pozitivnih podatkov. Naj navedem samo nekatere:
• ustvarjena neto dodana vrednost se je povečala
• kapital gospodarskih družb prav tako
• na področju investiranja se delež stalnih sredstev povečuje
• kratkoročne poslovne terjatve so večje od obveznosti, zato je gospodarstvo občine in regije v položaju neto upnika
• pokritost uvoza z izvozom se je prav tako izboljšala
• Nova Gorica beleži podpovprečno stopnjo brezposelnosti
• gospodarstvo v občini je raznoliko, saj so zastopane skoraj vse gospodarske dejavnosti.
Aktivnost občine in moja osebna prizadevanja slonijo na spoznanju in prepričanju:
• da je razvoj občine in regije v veliki meri odvisen prav od uspešnega poslovanja gospodarskih družb in ustvarjanja ugodnih pogojev za pritok novih investitorjev in rast gospodarskih družb
• da je razvoj občine pogojen s stalnim in sinhroniziranim sodelovanjem in medsebojno podporo med znanostjo, gospodarstvom in politiko
• da ima samo na znanju temelječa družba in z njo gospodarstvo možnost preživetja in uspeha v neizprosni konkurenčni bitki na zahtevnem tržišču, ki je vedno bolj globalno in vedno manj lokalno.

In prav na tej točki, spoštovani, se pokažeta vloga in pomen današnjega gospodarskega foruma. Uspešno uveljavljanje Lizbonske strategije zagotovo pomeni večje možnosti gospodarskega razvoja.

V prepričanju, da je ta gospodarski forum eden od potrebnih in pomembnih korakov na poti do cilja, vam želim uspešno delo ter prijetno bivanje v Novi Gorici!"