Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Gledališka predstava "Gorizia e' di scena" (Gorica nastopa) v izvedbi oseb s posebnimi potrebami; sreda, 18. maj, ob 20. uri v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica

DATUM OBJAVE 12. maj 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju s 'Consorzio Isontino servizi integrati' iz Gorice in Inštitutom 'Villa S. Maria della pace di Medea' organizira v sredo, 18. maja 2005, ob 20. uri v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica predstavo "Gorizia e' di scena" (Gorica nastopa) v izvedbi gledališke skupine Attori Per Caso (Naključni igralci) in v režiji Vita Dalo.

Igralska skupina Attori per caso (Naključni igralci) deluje v okviru Inštituta Ville S. Maria della pace di Medea, kjer skrbijo za osebe s posebnimi potrebami. Igralska skupina se je odločila, da bo v spomin na pomemben zgodovinski dogodek, padca meje med Gorico in Novo Gorico, nastopila s svojo gledališko predstavo.

Skupina je začasno opustila komični značaj, ki je zaznamoval njihove prejšnje predstave, da bi predstavila like in dogodke na goriškem od 17. stoletja do danes.

Pisateljica Annamarija Fabbroni in igralci so po prebranih mislih in zapisih pomembnih pisateljev, kot so Marussig, Cossar, Macor in Rupel, napisali besedilo, razdeljeno na 4 dejanja.

Prvo dejanje opisuje dogodek iz sredine 17. stoletja, ko je bil v jeremitišču pri Štandrežu pri Gorici umorjen frančiškanski duhovnik. Igralci prikažejo fantazijsko interpretacijo, ki se naslanja na to zgodovinsko dejanje.

Drugo dejanje se nanaša na srečen dogodek poroke iz 17. stoletja. Igralci postavijo na oder trenutek pred cerkvenim obredom, ko so se družine dogovorile o doti, ki naj bi jo prejela mladoporočenca.

Tretje dejanje prikazuje ustanovitev "prvih trgovin s kavo" ter njihove stalne goste iz konca 17. in 20. stoletja.

Zadnje dejanje prikazuje razmišljanje o stoletju, ko so na tem ozemlju divjale vojne in so se oblikovale meje, z njimi pa tudi sovraštvo in žalovanja. 20. stoletje je stoletje tragedij, ki z oblikovanjem nove Evrope postopoma tonejo v pozabo.

Vstop prost!