Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odgovor župana Mirka Brulca na javno vprašanje predsednika gibanja Mavrica Aljoše Humarja glede nakupa nepremičnin nekdanje Meblo Iverka d.d.

DATUM OBJAVE 26. januar 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

"Občina je v stečajnem postopku Mebla Iverke d.o.o. uveljavljala predkupno pravico. Okrožno sodišče v Novi Gorici je mestno občino s sklepom dne 10.11.2003 obvestilo o prodaji premičnega in nepremičnega premoženja stečajnega dolžnika na javni dražbi. Po tem sklepu se je sodišče odločilo o prodaji premoženja v celoti.
Mestna občina se je na izdani sklep pritožila, ker je način, ki ga je za izvedbo javne dražbe izbralo sodišče, mestni občini onemogočil sodelovanje na njej, ne da bi pri tem kršila določila Zakona o lokalni samoupravi. Z izdajo takšnega sklepa občini ni bila dana možnost, da bi v okviru rokov iz Zakona o urejanju prostora in ob upoštevanju določil Zakona o lokalni samoupravi lahko izpeljala zakonit postopek, po katerem odloča o pridobitvi oziroma odtujitvi nepremičnin občinski svet.
Nadalje se je mestna občina pritožila tudi iz razloga, ker je stečajni senat določil, da se prodaja premoženje stečajnega dolžnika v celoti (zemljišča, poslovne stavbe, proizvodne linije, osnovna sredstva in zaloge repromateriala). Mestna občina je bila zainteresirana le za nakup zemljišča. Za ostalo ni bil podan niti interes niti ni zakonskih možnosti.
Ob tem se nam je ves čas odpiralo vprašanje, kako naj občinski proračun zagotovi tako visoka sredstva za odkup. Že po izklicni ceni je bil znesek 830 milijonov, kar je predstavljalo ¼ celoletnih sredstev za investicije v proračunu MONG za leto 2003. Če bi se odločili za odkup, bi morali v ta namen spremeniti proračun za leto 2003, kar pa je bilo nemogoče, saj se nam je možnost za odkup ponudila v novembru 2003, ko je večina investicij bila že v teku oziroma so se zaključevale. Tudi zadolževanje v ta namen ni bilo več mogoče, ker bi moralo biti to po Zakonu o javnih financah planirano že ob pripravi proračuna za leto 2003.
Naj omenim še, da zemljišče stečajnega dolžnika ni bilo komunalno urejeno, kar bi za mestno občino pomenilo še dodatne finančne vložke.
Dne 24. novembra 2003 smo prejeli tudi prošnjo bivših zaposlenih v Meblu Iverka d.d., naj umaknemo pritožbo, saj bi z njo samo ovirali stečajni postopek in s tem onemogočali delavcem poplačilo iz stečajne mase.
Glede na vse navedeno izhaja, da je MONG predkupno pravico sicer uveljavljala, da bi zavarovala zakonite roke za morebitni odkup nepremičnin, vendar je bilo kasneje ugotovljeno, da nakupa realno ni bilo mogoče izpeljati, zato smo tudi umaknili pritožbo zoper zgoraj omenjeni sklep Okrožnega sodišča v Novi Gorici.
Če bo zdaj prišlo do prodaje teh nepremičnin, se bo na tem prostoru nekaj gradilo, kar je za mesto zagotovo pozitivno. Mestna občina Nova Gorica pa ima možnost s prostorskimi ureditvenimi akti določiti, kaj se na tem prostoru sploh lahko gradi."