Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Osrednja slovesnost ob 100-letnici Bohinjske železnice; sobota, 15. julij 2006, ob 18. uri pri novogoriški železniški postaji

DATUM OBJAVE 12. julij 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Vrhunec praznovanj v počastitev 100-letnice Bohinjske železnice, proge treh dežel, predstavlja osrednja proslava ob 100-letnici Bohinjske železnice, ki se bo začela na prostoru ob novogoriški železniški postaji v soboto, 15. julija 2006, ob 18. uri.

Režiral jo bo priznani režiser Marjan Bevk. Njeno osnovno vodilo bo pesem Marjane Držaj 'Vozi me vlak v daljave', nanjo pa se bodo navezale številne točke, obarvane z železničarsko tradicijo in izročilom.

Pozdravne nagovore na slovesnosti bodo prispevali:

- župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc, - župan Občine Gorica (Italija) Vittorio Brancati ter
-generalni direktor Slovenskih železnic dr. Jože Jurkovič. Slavnostni govornik na proslavi pa bo predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki je tudi prevzel pokroviteljstvo nad celotno proslavo. Skupaj s predsednikom vlade se bodo slovesnosti udeležili tudi minister za promet mag. Janez Božič, minister za obrambo Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel in minister za pravosodje dr. Lovro Šturm.V kulturnem programu proslave bodo nastopili:- Godba na pihala Slovenskih železnic
- Folklorna skupina Tine Rožanc
- Moški pevski zbor Grion iz Tržiča
- pevke iz Ruta
- igralci Gledališča Toneta Čufarja Jesenice
- pevka Tatjana Mihelj
Program bosta povezovala Alida Bevk in Miha Nemec. Po proslavi bosta nastopili glasbeni skupini Slapovi in Victory. Na dan praznovanja bodo v Novo Gorico pripeljali vlaki iz različnih smeri. Na vlaku, ki bo pripeljal z Jesenic po celotni progi, bodo najvišji predstavniki države in drugi ugledni gostje. Vlak se bo na poti ustavil na Bledu, v Bohinjski Bistrici, v Podbrdu, v Kanalu, vožnjo pa bo vlak zaključil v Novi Gorici, kjer bo sledila osrednja proslava. Na vsakem od navedenih postankov vlaka se bo odvila krajša slovesnost, ki jo bodo pripravile posamezne občine. Tako bo na ta dan zaživela celotna Bohinjska železnica.

Več o slovesnosti pri solkanskem mostu in ostalih prireditvah si lahko preberete na naši spletni strani in sicer tako, da na vstopni strani kliknete na znak 100 let Bohinjske železnice.

Vljudno vabljeni!