Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Županov govor na odprtju čistilne naprave v Stari Gori

DATUM OBJAVE 07. september 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Iniciativni odbor za Staro Goro je leta 1995 v uvodu programa za Staro Goro zapisal misel pisateljice Pearl S. Buck, ki se glasi:"Jaz pa dobro vem, da so otroci čakali. Čakali so, da bi se jim primerilo kaj prijetnega. Mogoče se niso zavedali, da čakajo, pa vendar so čakali naprej. Zdaj vem, da ni nobena pamet tako zamračena, da ne bi razločevala med bolečino in užitkom."

Tudi mi vsi skupaj smo dočakali današnji dan, ko lahko na tem tako pomembnem območju predamo v uporabo nov objekt, to je čistilno napravo za potrebe bolnišnice Stara Gora.

V Stari Gori je bila že leta 1952 ustanovljena Bolnišnica za invalidno mladino, namenjena zdravljenju otrok z motnjami v telesnem in tudi duševnem razvoju. V začetku je bilo tu na zdravljenju tudi veliko otrok z ortopedskimi obolenji.

Od leta 1974 dalje deluje v štirih paviljonih, imenovanih Dergančevo, oddelek za rehabilitacijo otrok z možganskimi okvarami, anomalijami hrbtenjače ter otrok po poškodbi glave. Oddelek je center republiškega pomena, namenjen predšolskim otrokom, organizacijsko pa sodi v okvir Splošne bolnišnice Šempeter.

Poleg paviljonov stoji osrednja zidana stavba, ki je od leta 1995 dalje prazna. Sprejeta pa je bila odločitev, da v tej stavbi zaživi poseben socialno varstveni zavod, ki bo omogočil, da bodo imeli Primorski invalidni otroci zadostno oskrbo in bodo tako čim bližje svojemu domu. Poudariti je potrebno, da celotno širše primorsko območje trenutno nima ustreznih domskih kapacitet za težje invalidne otroke kot tudi ne za odrasle.

V tem skoraj desetletnem obdobju je bilo v Stari Gori veliko narejenega. Obnovljeni so bili trije paviljoni, povsem novo podobo je dobil IV. paviljon. Mestna občina Nova Gorica pa se je zavezala, da bo financirala komunalno opremljenost območja bolnišnice Stara Gora. Pred dvema letoma je bila obnovljena cesta do bolnišnice Stara Gora, danes pa predajamo v uporabo še čistilno napravo za funkcioniranje objektov bolnišnice Stara Gora.

Čistilna naprava nadomešča obstoječo greznico, ki pa ne zadostuje več kriterijem po veljavni zakonodaji. Gradbeno dovoljenje čistilne naprave je bilo pridobljeno konec leta 2002. Z izgradnjo čistilne naprave se je pričelo v letu 2003, nadaljevalo in zaključilo pa se je v letošnjem letu. Čistilna naprava je dimenzionirana na 300 PE (enot). Celotna vrednost investicije je 55 mio. SIT.

V tem času poteka tudi javni razpis za izbiro izvajalca za adaptacijo zidanega objekta. Čeprav je to že tretji razpis za izbiro izvajalca za izvedbo del, upamo, da bo končno le zaključen in da bomo tako prej kot v enem letu tu pridobili tako pomembno ustanovo za invalidne osebe, katere sicer znajo čakati, vendar je naša naloga, da poskrbimo, da to čakanje ne bo večno in da jim zagotovimo ustrezne življenjske pogoje.