Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Goriška gospodarska delegacija pod vodstvom župana Mestne občine Nova Gorica Mirka Brulca v Zenici

DATUM OBJAVE 19. januar 2007
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Osrednji del obiska se je odvijal včeraj, v četrtek, 18. januarja. V dopoldanskem času je Razvojna agencija za Osrednjo Bosno iz Zenice pripravila posvet, ki se ga je udeležilo 80 bosanskih gospodarstvenikov, predstavnikov razvojnih in izobraževalnih institucij in lokalnih oblasti, od tega je bilo na posvetu prisotnih 40 bosanskih podjetij. Velika udeležba je pokazala, da med bosanskimi podjetji in ostalimi institucijami v Zeniško – Dobojskem kantonu vlada veliko zanimanje za sodelovanje in navezavo stikov. To območje še vedno čuti posledice vojne, nezaposlenih pa je kar 50 % aktivnega prebivalstva. Za Zeniško – Dobojski kanton je Slovenija eden najpomembnejših gospodarskih partnerjev in v tem okviru si v omenjenem kantonu želijo, da bi bistveno izboljšali razmerje med uvozom v in izvozom iz Slovenije, ki je zdaj močno v prid Slovenije.


Goriška delegacija je na posvetu predstavila zlasti možnosti gospodarskega sodelovanja, ki jih ponujajo naša podjetja. Veliko zanimanje pa je med Bosanci vladalo tudi ob predstavitvi Univerze v Novi Gorici, s katero si zelo želijo sodelovanja. Župan Mirko Brulc je gostiteljem predstavil mestno občino in širšo Goriško. Veliko poudarka je namenil zlasti vlogi Regijske razvojne agencije severne Primorske, Primorskemu tehnološkemu parku, vlogi Območne gospodarske zbornice za severno Primorsko in razvoju visokega šolstva na Goriškem.

V popoldanskem delu so sledila dvostranska srečanja in razgovori ter ogled Obrtne cone v Zenici, ki je nastala na območju zeniške železarne. Zadnja slovenska investicija, ki je v teku na tem območju, je izgradnja proizvodne hale družbe Cimos.

Župan Mirko Brulc je o srečanju med podjetniki in predstavitvi gospodarstva na območju Zenice povedal: "Zelo sem zadovoljen, ker je bilo sklenjenih že nekaj gospodarskih poslov. Nekaj razgovorov pa se temu približuje, tako da sem prepričan, da je obisk zelo uspešen za obe strani."

Zelo konstruktivni so bili pogovori tudi na področju izobraževanja, zlasti z Univerzo v Zenici, ki je najmlajša bosanska univerza. Obe univerzi, zeniška in novogoriška, sta izrazili interes, da bi podpisali protokol o sodelovanju in sicer tako na področju raziskovanja kot tudi na področju izmenjave študentov.

Danes se dvostranski pogovori nadaljujejo, zvečer pa goriška delegacija zaključuje obisk v Zenici.