Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje šestih županov v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 03. april 2007
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Direktor Tehniškega šolskega centra Nova Gorica (TŠC) Egon Pipan je župane uvodoma seznanil s pobudo o ustanovitvi Medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC-a) v okviru TŠC- ja v Novi Gorici. Gre za center, ki bo nudil možnosti izobraževanja tako dijakom kot vsem gospodarskim partnerjem v projektu, obenem pa se bodo v njem izvajali tudi programi za izobraževanje odraslih. Za center je pomembno, da ga podpira okolje, v katerem deluje, zato je direktor Pipan zaprosil tudi za podporo lokalnih skupnosti. Prednost tega centra bo tudi v tem, da bo izobraževal predvsem za tehnične poklice, ki spadajo med tiste poklice, ki jih v Goriški regiji izrazito primanjkuje. Tako bi tudi na nivoju srednješolskega izobraževanja prišlo do partnerstva z gospodarstvom, je pojasnil direktor. Omenil je tudi, da bo Tehniški šolski center Nova Gorica s 1. septembrom letos dobil nov ustanovitveni akt in sicer bodo v okviru TŠC-ja delovali še Srednja zdravstvena šola, Srednja gostinska in Srednja kmetijska šola, obenem pa kot enota tudi Medpodjetniški izobraževalni center. Župani so predlog o ustanovitvi tega centra enotno podprli.
V nadaljevanju je direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Območne službe Nova Gorica Erna Kufersin županom predstavila stanje na področju trga dela v Goriški regiji. Stopnja registrirane brezposelnosti trenutno znaša 6,2 % in spada med najnižje v državi. Direktorica je županom povedala, da nizka brezposelnost v regiji kaže na ugodne gospodarske trende. Predstavila je tudi problematiko tistih poklicev, ki so zelo težko zaposljivi. Prevladujejo družboslovne smeri, ob tem pa izrazito primanjkuje kadrov v določenih tehničnih poklicih. Župani so podprli tudi predlog ravnateljice Srednje poklicne in tehniško kmetijsko živilske šole Mojce Novak Simonič, da bo potrebno o poklicih, po katerih vlada na trgu največje povpraševanje, seznanjati tudi starše otrok, tako da bi le ti lahko lažje pomagali otrokom pri izbiri ustreznega poklica.
Župani so spregovorili tudi o razmerah v vodstvu šempetrske bolnišnice. Zavzemajo se za čimprejšnjo razrešitev sporov v vodstvu bolnišnice v korist zaposlenih in bolnikov v tej pomembni regijski bolnišnici.
Obenem so spregovorili tudi o aktualni temi ustanovitve pokrajin. Vsi so si bili enotni, da območje severne Primorske potrebuje samostojno pokrajino in zato podpirajo vladni predlog o ustanovitvi pokrajine na tem območju s sedežem v Novi Gorici.