Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Evropski regionalni gospodarski forum v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 18. maj 2007
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Osrednja tema letošnjega Foruma je "Z boljšim javnim financiranjem raziskovalne dejavnosti do družbe znanja", obravnaval pa bo tudi vlogo strukturnih skladov v razvoju raziskovalne infrastrukture. Potekal bo dan dlje kot lani, saj si bodo udeleženci zadnji dan v Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi in v Kobilarni Lipica ogledali primer dobrih praks, izvedenih projektov na podlagi sofinanciranja iz EU sredstev. Glede na dosedanje zanimanje je pričakovati, da bo na letošnjem EREF-u še večje število udeležencev kot lani (182). Obenem je zanimivo tudi to, da se vedno več mednarodnih institucij, ki se ukvarjajo z regionalnim razvojem, zanima za sodelovanje pri organizaciji tega foruma v Novi Gorici.

Letošnji EREF naj bi prispeval k osveščanju o pomenu povečevanja deleža sredstev za raziskave in razvoj v vladnem proračunu in BDP. Kot je znano, je ta delež v Sloveniji nižji od povprečja v EU (1,52% v primerjavi z 1.92% in je zadnja leta nazadoval. Tako imenovani barcelonski cilj pa je, da naj bi ta delež do leta 2010 približali 3% BDP. Splošno je priznano, da krepitve na znanju temelječe konkurenčnosti ni mogoče doseči brez višjih vlaganj v RR dejavnost.

Forum na evropski ravni ponuja enkratno priložnost za srečanja in izmenjavo izkušenj med nacionalnimi in regionalnimi oblastmi, raziskovalnimi inštitucijami, tehnološkimi parki, grozdi in centri odličnosti, podjetji in bankami o konkretnih izkušnjah z javnim financiranjem ter možnostih za sodelovanje.

Zahvaljujoč projektu BIS-RTD - "Building and Improving Support for RTD Policy and public Spending", ki ga financira Evropska komisija, bodo na Forumu svoje izkušnje z javnim financiranjem RR dejavnosti podali predstavniki naslednjih držav in regij: Avstrijske Štajerske, Emilije Romagne, Estonije, Flandrije, Furlanije, Lombardije, Olomuca, Slovenije, Škotske, Stockholma, Turčije, Valencije in Zahodne Panonije.

Prvi dan popoldan je na programu okrogla miza o razvojnih prioritetah, pripravah na novi program pomoči in javnem financiranju RR dejavnosti v državah Zahodnega Balkana. Okroglo mizo bo vodil akademik Božidar Matić, predsednik Akademije znanosti in umetnosti, BIH, panelista pa bosta še Tania Friederichs iz Evropske komisije in prof. dr. Stane Pejovnik iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani.

Drugi dan je posvečen razpravi o povezovanju izobraževalne, raziskovalne in inovacijske dejavnosti v ustvarjanju temeljev za družbo znanja. Ob tem bo govora tudi o koriščenju strukturnih skladov za razvoj infrastrukture in potrebne opreme.

Predstavljeni bodo uspešni primeri sodelujočih evropskih regij, dobre prakse in posnemanja vredni instrumenti podpornega okolja, kakor tudi politike in programi EU, ki jih lahko v ta namen koristijo evropske regije in države, prav tako pa posamezne organizacije.

V popoldanskem programu so predvidene tri vzporedne delavnice, namenjene udeležencem, ki se nameravajo podrobneje informirati o izbrani tematiki, ali pa širše predstaviti relevantne izkušnje svoje organizacije. Delavnice bodo obravnavale naslednjo tematiko:

A - Modeli uspešnega komuniciranja o RR dejavnosti
B - Kako pripraviti projekt za strukturne sklade
C - Vrednotenje in merjenje uspešnosti RR dejavnosti

Udeleženci Foruma bodo dobili zbornik predstavitev in dva zanimiva dokumenta, ki sta izdelana namensko za letošnji Forum:

1. Prioritete za predpristopno pomoč (2007 – 2013) za kandidatke in države potencialne kandidatke
2. Državne prioritete EU – 27 za kohezijsko in strukturno financiranje

Dan pred EREF – 2007, v sredo 30. maja 2007 bo SGRZ – kot sekretariat RIBN (Research, Innovation and Bussiness Network for Central and South-Eastern Europe) – organiziral 3. RIBN poslovni forum, ki bo predstavil storitve SEE – ERA Net, Kanadske podpore za mednarodno raziskovalno sodelovanje, ter EU Finančne svetovalne storitve.

Ob koncu poslovnega foruma RIBN in med tridnevnim EREF Forumom bodo organizirani bilateralni sestanki, kjer bodo slovenska podjetja imela možnost spoznati podjetja iz EU – 27 in držav JV Evrope. Gospodarske družbe, ki želijo sodelovati na bilateralnih sestankih izpolnijo obrazec "project fiche", za udeležbo na EREF-u pa obrazec prijavnice – oboje je dosegljivo na spletni strani EREF-a (www.eref.si).

Delovni jeziki foruma bodo slovenščina, angleščina, italijanščina, srbščina in hrvaščina.

Zahvaljujoč sofinanciranju s strani soorganizatorja, Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, sta letošnji EREF ter udeležba na RIBN poslovnem forumu brez kotizacije.