Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana Mirka Brulca na otvoritvi razstave Državne meje na Goriškem, 20.5.2004

DATUM OBJAVE 20. maj 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Odprtje razstave "Državne meje na Goriškem v 19. in 20. stoletju"
Grad Kromberk, 20.5.2004Spoštovani gospe in gospodje,
Spoštovani gospod župan Brancati,

prisrčen pozdrav vsem tudi v mojem imenu in seveda zahvala Goriškemu muzeju za povabilo na odprtje današnje razstave, posvečene mejam, ki so v različnih zgodovinskih obdobjih imele različen pomen. Zagotovo je bližnja državna meja močno vplivala na razvoj našega mladega mesta Nove Gorice in obenem tudi celotne občine. Po zaslugi ljudi in pobud, kot so npr. pohodi in kolesarjenje prijateljstva in druge športne in kulturne prireditve, pa se je meja postopoma odpirala in tako zgubljala njen osnovni pomen ločevanja dveh držav, različnih narodov. V zadnjih letih smo poskušali uvajati nov koncept, po katerem meja ne bi predstavljala negativnega dejavnika, temveč vir rasti, tudi kulture obmejnega območja. S sosednjimi italijanskimi občinami smo vzpostavili bogato čezmejno sodelovanje na vseh področjih družbenega življenja: od kulture, mladinske politike, športa, zdravstva, informatike – do najobsežnejših: okolja, komunalne infrastrukture in gospodarstva. Obe Gorici sta se tako v Evropi uveljavili kot zgled konkretnega sodelovanja, kot pravi čezmejni laboratorij, ki ga je s svojimi obiski v Novi Gorici in Gorici podprl tudi predsednik Evropske komisije Romano Prodi. V okviru omenjenega sodelovanja smo v letošnjem letu uspeli na obmejnem območju pri železniški postaji tokrat dokončno odstraniti mejno ograjo, ki je delila obe mesti. Skupaj z Občino Gorica smo zgradili nov trg, ki ga krasi talni mozaik in obenem predstavlja simbol našega skupnega dela. Otvoritev novega trga je bila nadvse slovesna, saj je potekala v okviru osrednje prireditve ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Priprave na ta dogodek, ki so se začele že v minulem letu in vsi ostali dogodki, povezani s slovesnostjo, so pritegnili izjemno veliko število tujih medijskih hiš, ki so v svet ponesle glas o Goriški in prizadevanjih, ki obstajajo na tem območju. Osnova promocije so bili: vzorčen model sodelovanja, ki lahko pomeni študijski model za druga območja po Evropi, preseganje predsodkov in miselnih ovir ter kulturno in naravno bogastvo Goriške. Na območju trga pa se bodo tudi v bodoče vrstile številne skupne pobude. Prizadevali si bomo namreč, da bo nov trg zaživel v pravem pomenu besede. Sprva s kulturnimi in drugimi prireditvami in z okrepljeno turistično promocijo, med katero spada posebna brošura o trgu, ki smo jo začeli pripravljati. V bodoče s skupnim urbanističnim planiranjem s sosednjo občino Gorica pričakujemo, da bo trg tudi dejansko zaživel. Trenutno še vedno ostaja odprto poimenovanje trga, vendar sem z županom Brancatijem v dogovoru, da se bomo odločili tudi o tem vprašanju, tudi z možnostjo, da trg poimenujemo z dvema imenoma.
Eno simboličnih dejanj v času, ko se trudimo za to, da bi ljudje ob meji zaživeli v sožitju, pa se bo zgodilo v ponedeljek, 24. maja, ob 12. uri na italijanskem delu Sabotinske ceste. Z županom Brancatijem bova namreč odstranila prvi kos bodeče žice, ki je postavljena vrh mreže na italijanskem delu sabotinske ceste. Žica zagotovo ne sodi v prostor, ki je že ob zgraditvi Sabotinske ceste leta 1985, pomenil rodil enega od rezultatov čezmejnega sodelovanja.
Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo je bila na meji že odpravljena carinska kontrola, prehajanje meje preko številnih maloobmejnih prehodov se je tako omejilo na preverjanje osebnih dokumentov. Prihodnost pa nam tudi v Novi Gorici prinaša popolno odpravo fizično meje, ob kateri smo od vedno navajeni živeti in jo presegati. Potrudimo se, da bi z njo odpravili tudi vse ostale meje, ki jih dnevno gradimo v nas samih.

Ob koncu bi se rad še osebno zahvalil prijatelju Vittoriu Brancatiju. Brez njegove izjemne želje in truda, da bi ljudje različnih narodnosti na Goriškem živeli v sožitju in enakopravno, tudi naše čezmejno sodelovanje ne bi bilo tako bogato in uspešno. Zato mu izrekam vso podporo in seveda željo po nadaljnjem tako uspešnem sodelovanju. Hvala.