Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

2. dnevi zaščite in reševanja - Nova Gorica 18. - 20.10 2007

DATUM OBJAVE 12. oktober 2007
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Mestna občina Nova Gorica bosta od 18. do 20. oktobra letos v Novi Gorici organizirali 2. dneve zaščite in reševanja. Organizatorja želita z njimi pri občanih krepiti zavest, da v primeru večje naravne ali civilizacijske nesreče ne bodo ostali prepuščeni sami sebi, ampak jim bodo v vsakem primeru priskočile na pomoč različne organizacije, enote in službe, ki delujejo v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, tako na lokalni, regijski in državni ravni. Pomembno sporočilo obiskovalcem bo tudi, da lahko sami veliko prispevajo, k svoji varnosti ter varnosti svojega imetja in okolja v katerem živimo.

Središče dogajanja bo okolica občinske zgradbe in Kidričeva ulica.
Kljub temu, da so do začetka dnevov zaščite in reševanja še trije meseci, so priprave v polnem teku. Organizacijski odbor, ki ga vodi poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Miran Bogataj, je že določil prednostne naloge in nosilce posameznih nalog, zdaj pa delo poteka v posameznih podskupinah, v katerih so predstavniki organizacij in organov, ki sodelujejo v sistemu varstva pred naravnimi ter drugimi nesrečami, v priprave pa so aktivno vključeni tudi predstavniki Mestne občine Nova Gorica.
Osrednji prireditveni prostor, kjer bo večina prikazov in demonstracij, bo v okolici občinske zgradbe in na Kidričevi ulici, posveti bodo potekali v Perli, lutkovne predstave pa v novogoriškem gledališču, vaja pa pri zadrževalniku Vogršček in na območju Trstelja.
Na prireditvenem prostoru bo možen ogled dela opreme za sile za zaščito in reševanje, katero lahko pri nas kupijo štabi, službe in enote v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Določena je vsebina posameznega dneva
Organizacijski odbor je že določil vsebino posameznih dnevov. Tako bo prvi dan prireditve, to je v četrtek, 18. oktobra, namenjen strokovni javnosti in promociji sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Prireditev se bo začela s posveti, različnimi demonstracijami in tekmovanji. Svečana otvoritev letošnjih dnevov zaščite in reševanja bo ob 16. uri na prostoru med Goriško knjižnico in Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica.
V času dnevov zaščite in reševanja bodo svoje dejavnosti na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami predstavili Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, gorski reševalci, jamarji, kinologi in druge poklicne ter prostovoljne reševalne službe, vključno s Civilno zaščito iz Furlanije Julijske Krajine. Svoje zmogljivosti na tem področju bosta predstavili tudi Policija in Slovenska vojska.
Med posveti naj omenimo mednarodni strokovni posvetom o varstvu pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki bo posvečen 90. obletnici "čudežu pri Kobaridu" oziroma preboju soške fronte v 1. svetovni vojni. Spremljala ga bo tudi priložnostna razstava. Drug posvet bo namenjen problematiki požarov v naravnem okolju. Obiskovalcem se bo z različnimi dejavnostmi predstavil Rdeči križ Slovenije. Med drugim bo potekala tudi krvodajalska akcija. Izpeljali bodo tudi državno preverjanje pripravljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Uradna otvoritev preverjanja pa bo ob 16. uri, s priložnostnim programom.

Petek, 19. oktobra, bo predvsem namenjen predšolskim otrokom s širšega območja Nove Gorice in šolski mladini z območja Vipavske doline, Krasa in celotne Soške doline. Hkrati s tem bo potekala predstavitev Slovenske vojske in možnosti za delo v njenih enotah, prostovoljnega služenje vojaškega roka in pogojev za vključitev v pogodbeno rezervo. Drugi dan bo Gasilska zveza Slovenije pripravila tudi srečanje gasilske mladine, tekmovanje gasilskih desetin v suhih disciplinah, ki bo po vsej verjetnosti mednarodno in koncert gasilskih godb. Svet za preventivo v cestnem prometu Republike Slovenije bo pripravil posvet svojih predstavnikov iz vse države in dve demonstraciji šole varne vožnje. Tretji dan, v soboto, 20. oktobra, bodo potekale različne predstavitve in demonstracije, od prikaza reševanja z višin in gašenja požara s helikopterjem, kar bodo izvajali piloti Slovenske vojske in slovenske Policije. Pri prikazu reševanja iz visokih zgradb bodo poleg slovenskih gasilcev sodelovali tudi njihovi kolegi iz sosednje Italije. Slovenska Policija pa bo demonstrirala uporabo službenih psov pri iskanju mamil in eksploziva.

Vaja bo v soboto
V soboto bo potekala tudi osrednja prireditev 2. dnevov zaščite in reševanja, to je vaja Trk 2007, ki bo razdeljena v dva dela. Prvi bo prometna nesreča pri zadrževalniku Vogršček, drugi pa požar na območju Trstelja. V drugem delu bodo sodelovali helikopterji Slovenske vojske, slovenske Policije in zrakoplovi italijanske Civilne zaščite. Glede na to, da si bo zaradi prostora vajo ogledala le strokovna javnost, bodo organizatorji prenašali sliko na velike televizijske zaslone, ki bodo na prireditvenem prostoru v Novi Gorici.

Obiskovalci si bodo torej lahko na prizoriščih v Novi Gorici in njeni okolici vse tri dni ogledali številne dejavnosti s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Če sodimo po prvih napovedih, se vsem obiskovalcem iz tega dela Slovenije obetajo zanimivi dnevi, še posebej zato, ker bodo 2. dnevi zaščite in reševanja potekali na obmejnem območju, za katerega so še posebej značilne nekatere vrste ogroženosti, kot so požari v naravnem okolju, najdbe nevarnih ostankov nekdanjih vojn in podobno. Pomembno pa je tudi čezmejno sodelovanje na področju obveščanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, ki je od lanskega leta urejena tudi s Protokolom med Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Civilno zaščito dežele Furlanije Julijske Krajine.