Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pismo župana MO Nova Gorica Mirka Brulca ministru za okolje in prostor - Natura 2000

DATUM OBJAVE 24. december 2007
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Nova Gorica, 21.12.2007


Ministrstvo za okolje in prostor
Minister g. Janez Podobnik
Dunajska cesta 48

1000 LjubljanaSpoštovani gospod minister Janez Podobnik!

Na decembrski seji Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica je bila podana zahteva, naj Mestni svet na prihodnji, januarski seji, razpravlja o hudih razvojnih težavah mesta Nova Gorica, ki se nakazujejo zaradi nameravane širitve območja Natura 2000 na njegovem vzhodnem robu. Mestni svet je sklenil, da bo razpravo o tej problematiki uvrstil na dnevni red prihodnje seje, na sejo pa povabil tudi vas, kot predlagatelja območij Natura 2000.

Nova Gorica je v strategiji prostorskega razvoja Slovenije opredeljena kot središče nacionalnega pomena. Iz strokovnega predloga posebnih varstvenih območij (območij Natura 2000), s katerim smo se seznanili v okviru prejetih naravovarstvenih smernic za pripravo občinskega prostorskega načrta, pa izhaja, da bi razširitev območja "Trnovski gozd in Nanos – južni rob" proti jugu ter vzpostavitev območja "Dolina Vipave" popolnoma zaprli vzhodni prostor mestnega roba, ki je edini možni prostor širitve in razvoja mesta. Obe strateški odločitvi države sta tako v koliziji. Brez omogočenega prostorskega razvoja se Nova Gorica ne more razviti v središče nacionalnega pomena in je obsojena na stagnacijo. Taka razvojna perspektiva ni v interesu mesta in regije, zagotovo pa ne more biti niti v interesu države.

Občinske strokovne službe sem sicer zadolžil za pripravo temeljitega in izčrpnega gradiva za točko januarske seje Mestnega sveta, vendar pa razprava zagotovo ne bo mogla biti celovita in temeljita brez udeležbe Ministrstva. Velja namreč načelo, da območja Natura 2000 za celotno Slovenijo določi Vlada po predhodnem mnenju lokalnih skupnosti, obenem pa tudi neprijetna resnica, da lokalna skupnost doslej še ni imela priložnosti, da bi mnenje o nameravanih ukrepih Vlade izrekla.

Vljudno in zavzeto vas prosim, da se na vabilo za udeležbo na seji mestnega sveta odzovete, če pa vam važnejše obveznosti, ki jih zagotovo ni malo, ne bodo dopuščale osebne udeležbe, zagotovite, da bo na seji prisoten dovolj odgovoren in kompetenten predstavnik vašega ministrstva, ki bo lahko soočil poglede in stališča ministrstva s pogledi in stališči svetnikov.

Zahvaljujem se vam za razumevanje in vas do snidenja v januarju lepo pozdravljam.Mirko Brulc
Župan