Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Županovo odprto pismo ministrici za kmetijstvo glede težav pridelovalcev breskev na območju Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 22. julij 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Številka: 090-5/2005
Datum: 21. 7. 2005


Spoštovana gospa ministrica
Marija Lukačič
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Dunajska 58

1000 LJUBLJANA



ZADEVA: Odprto pismo ministrici glede težav pridelovalcev breskev na območju Mestne občine Nova Gorica



Spoštovana gospa ministrica,


Pišem vam zaradi velikih težav in stisk, s katerimi se soočajo pridelovalci breskev na območju naše občine. Čeprav občina kot institucija lokalne samouprave nima dejanske vloge na svobodnem trgu med odkupovalci in pridelovalci breskev, pa zaradi množičnega pojava te težave ne more ostati neprizadeta. Glavni problemi so nizka odkupna cena breskev, posebne zahteve pri sortiranju, posledice toče in dejstvo, da so bili v preteklosti naši pridelovalci breskev, kot sami navajajo, izigrani s strani enega od odkupovalcev, ki jih je usmerjal v pridelavo zgolj ene vrste breskev, zdaj pa te breskve odkupuje po izjemno nizki ceni. Pridelovalce breskev podpiramo v njihovih zahtevah in smo prepričani, da si zaslužijo drugačen, konstruktiven pristop, ki jih edini lahko zaščiti pred samovoljo odkupovalcev in vse ostrejšim zakonom trga. Naj pojasnim:

Obseg sadovnjakov:Po statističnih podatkih popisa kmečkih gospodarstev je v Mestni občini Nova Gorica 273 ha intenzivnih sadovnjakov, ki jih obdeluje 369 družinskih kmetij. Vsaka družinska kmetija obdeluje povprečno 0,75 ha sadovnjakov ali približno 700 dreves. Vsaj 2/3 vseh intenzivnih sadovnjakov so breskve (od zgodnjih do poznih sort, največ za predelavo).

Težave:
- nizke odkupne cene in posebna določila o sortiranju

Odkupne cene so tako nizke, da je vprašljivo preživetje kmetov. Veliko pridelovalcev breskev se zato na naše strokovne službe obrača po pomoč, veliko jih tudi razmišlja o krčenju nasadov breskev. Zaradi zahtev trga morajo biti breskve “kalibrirane” ( razvrščene po debelini), izenačene po barvi in vse primerne konsistence (trdo meso) ter brez poškodb. Cena prebiranja in razvrščanja breskev pri enem od odkupovalcev znaša približno 40 SIT/kg, kar vključuje strojno sortiranje in skladanje v platoje. Pridelovalci sami niso sposobni ročno prebirati breskev po teh zahtevah. Nekateri odkupovalci so sicer zainteresirani za odkup vipavskih breskev, vendar pod navedenimi pogoji in po tržni ceni, ki je letos resnično nizka zaradi velike količine breskev v Evropski skupnosti. V Ljubljani je odkupna cena neprimerno višja kot v Vipavski dolini, zato se pojavljajo tudi velike razlike. Nekateri domači pridelovalci tudi tožijo nad dejstvom, da jih je eden od velikih odkupovalcev prosil, naj gojijo točno določeno vrsto breskev za njegove potrebe, zdaj pa jih ne odkupuje.
- toča
Poleg prizadetosti zaradi nizkih odkupnih cen kmete pestijo tudi posledice toče. V letu 2005 je namreč nekatera območja naše občine prizadela toča, ki je povzročila od 30-80% škode. Najbolj so prizadeti nasadi zgodnjih breskev, pri katerih poškodbe po toči povzročajo smolikavost in gnitje, zaradi česar jih kmetje ne morejo prodati za svežo porabo niti za predelavo.

PREDLOG:
Prosimo vas, da pri odkupovalcih dosežete vsaj ustrezno enotno ceno odkupa in da jih prepričate o dejstvu, da pri naših pridelovalcih ne odkupujejo enako kvaliteto breskev kot drugod, ampak bistveno višjo, ki jo oblikujejo:
- manjša uporaba zaščitnih sredstev pri pridelavi in zato manj ostankov le – teh na plodovih
- boljša obarvanost
- boljši okus

Glede na te lastnosti bi si naše breskve zaslužile celo višjo odkupno ceno kot drugod. Gre za prednosti bio predelave, ki jo v nekaterih predelih Evrope že uspešno tržijo in kjer bi lahko znanje vaših služb bilo v veliko pomoč.

Spoštovana gospa ministrica, prosim vas, da vaše ministrstvo po najboljših močeh pomaga pri izboljšanju položaja na tem področju, saj so naši kmetje resno ogroženi!

V pričakovanju vašega cenjenega odgovora in pomoči pridelovalcem breskev, vas prav lepo pozdravljam.




Mirko Brulc,
ŽUPAN





V vednost:
- Kmetijska zadruga Vipava, Goriška cesta 13, 5271 Vipava
- Agrogorica, Vrtojbenska cesta 48, 5290 Šempeter
- Fructal d.d., Tovarniška cesta 7, 5270 Ajdovščina
- Mercator d.d., Dunajska cesta 107, 1000 Ljubljana
- medijem