Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sprejem goriškega prefekta

DATUM OBJAVE 29. junij 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica

V torek, 29. junija 2004, dopoldne se je na prvem vljudnostnem obisku pri županu Mestne občine Nova Gorica, gospodu Mirku Brulcu, mudil goriški prefekt, gospod Pasquale Vergone.
Župan se mu je na začetku zahvalil za njegov prispevek pri pripravah osrednje prireditve ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, predvsem za njegovo posredovanje in razrešitev vprašanj, povezanih z mejo in gradnjo novega trga. V nadaljevanju pa mu je na kratko predstavil dobro sodelovanje v okviru treh uprav in širšega Protokola o sodelovanju ter poudaril veliko zanimanje, ki vlada v mednarodni javnosti za goriški obmejni prostor, kar se kaže v porastu števila obiskov različnih tujih delegacij v obeh mestih pred in tudi po vstopu Slovenije v Evropsko unijo. "Nova Gorica", je še dodal župan, "si prizadeva postati neke vrste povezovalni člen med članicami Evropske unije in ostalimi državami jugovzhodne Evrope".
Gospod prefekt je sodelovanje obeh Goric opredelil kot pravi evropski laboratorij, po katerem se lahko zgledujejo tudi ostala obmejna mesta v Evropi. Poudaril je velik pomen učenja tujih jezikov že v okviru osnovne šole, kar bo, po njegovih besedah, v prihodnosti novim evropskim prebivalcem olajšalo komunikacijo in prispevalo v boljšim odnosom, tudi gospodarskim med različnimi državami. Predstavil je njegova dosedanja prizadevanja za zaščito slovenske manjšine v Italiji, v vlogi svetovalca Vlade je namreč sodeloval pri pripravi enotnega besedila državnega zakona na tem področju.
Župan je gospoda prefekta seznanil tudi s strogo kontrolo na mejnih prehodih in z željo po večji prepustnosti meje, opozoril pa je tudi na namero italijanske Pošte, da se ukinejo posebne tarife telefonskih storitev, ki sedaj veljajo na obmejnem območju, torej med obmejnimi mesti.
Prefekt Vergone se je obvezal, da bo pri pristojnih preveril posredovane informacije in poudaril pripravljenost na sodelovanje z vsemi institucijami na slovenski strani meje tudi v bodoče.