Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje županov občin ob Bohinjski železnici o pripravah na praznovanje 100-letnice Bohinjske železnice – proge treh dežel

DATUM OBJAVE 24. februar 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Župan MO Nova Gorica Mirko Brulc je povedal, da je udeležbo na prireditvi in pokroviteljstvo prevzel predsednik vlade Janez Janša. Na dan praznovanja bodo v Novo Gorico pripeljali vlaki iz smeri Jesenic in Sežane, med njimi bosta predvidoma dva vlaka pripeljala iz Avstrije in Italije, saj je Bohinjska železnica nastala kot proga treh dežel. Na enem od vlakov, ki bo odpeljal z Jesenic, se bo v Novo Gorico pripeljal premier skupaj z vlado in drugimi uglednimi gosti. Vlak se bo na poti ustavil na Bledu, v Bohinjski Bistrici, v Podbrdu, na Mostu na Soči in v Kanalu, vožnjo pa bo vlak zaključil v Novi Gorici, kjer bo sledila osrednja proslava. Tam naj bi se pridružili tudi vlaki iz tržaško – kraške in ajdovske strani. Na vsakem od postankov vlaka se bo odvila slovesnost, ki jo bodo v čast praznovanju 100-letnice pripravile posamezne občine. Tako bo zaživela celotna Bohinjska železnica.


Župan Občine Jesenice Boris Bregant je povedal, da se na Jesenicah že aktivno pripravljajo na proslavitev 100-letnice proge. Pripravljajo številne lokalne prireditve, obenem pa bo 15. julija v Novo Gorico vladni vlak odpeljal prav z Jesenic. Navezali so že stike z avstrijskimi kolegi, zlasti s krajema Šentjakob in Podklošter.

Županja Občine Bohinj Evgenija Korošec je prisotne seznanila s prav tako številnimi lokalnimi prireditvami v počastitev 100-letnice. V Bohinju se bodo 15. julija prireditve odvijale cel dan in ne samo v času postanka vlaka, ki bo peljala na osrednjo prireditev. S tem skušajo še dodatno obogatiti že sicer pestro turistično in kulturno ponudbo v kraju.

Župan Občine Tolmin Ernest Kemperle je povedal, da bo njihova osrednja proslava potekala ob postanku vlaka v Podbrdu zlasti zato, ker je bil razvoj Podbrda v preteklosti tesno povezan z železnico. Na njihovi prireditvi bo poseben poudarek namenjen narečju 'grape'. Zaradi turistično pomembnega izhodišča se bo vlak za kratek čas ustavil tudi na Mostu na Soči. Sicer pa bodo v občini tudi organizirane spremljajoče prireditve.

Župan Občine Kanal ob Soči Miran Ipavec se je izrecno zavzel za pripravo proslave ob postanku na železniški postaji Kanal ob Soči. To je župan utemeljil z izjemno povezanostjo kraja z železnico, poleg tega pa je kraj tudi velikega turističnega pomena. Predstavnikom železnic je postavil tudi vprašanje glede urejanje prehoda v Ložicah, ki že zelo dolgo čaka na ureditev. Po besedah direktorja dr. Jožeta Jurkoviča se bodo o problemih lokalnih skupnosti s posameznimi župani pogovarjali kasneje in poskušali pregledati vsa odprta vprašanja v odnosu med železnico in lokalno skupnostjo.

Župani občin Brda, Šempeter – Vrtojba, Sežana in predstavnica občine Komen pa so izrazili njihovo pripravljenost po vključitvi v progam praznovanja in sodelovanje. Zavzemajo se za promocijo proge, ki bi imela dolgoročne pozitivne posledice v turizmu posameznih občin.

Predsednik Lokalnega odbora za pripravo prireditve v Novi Gorici Ivo Hvalica je poudaril, da bo Bohinjska železnica s padcem Schengenske meje v prihodnjem letu zagotovo pridobila čisto drugačno vlogo in pomen, ki ju bo potrebno izkoristiti. Poudaril je, da bo prireditev velik praznik železničarjev in povedal, da je potrebno v tej luči pripraviti tudi osrednjo prireditev.

Predstavnik Društva za Bohinjsko - Goriško progo Matjaž Marušič pa je povedal, da si želijo z ministrom za promet mag. Janezom Božičem posebej dogovoriti o organizaciji Posveta o vlogi regionalnih železnic v Evropi s poudarkom na njihovem turističnem pomenu, ki ga je predlagalo društvo.

V samo proslavo se bo v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica vključila tudi Občina Gorica. Kot je povedala odbornica Mara Černic ves čas spremljajo priprave na prireditev, prav tako pa so že imenovali lokalni odbor za proslavitev obletnice.

Župan Mirko Brulc je poudaril, da bo v Novi Gorici promocija prireditve navezana na praznovanje 100-letnice solkanskega kamnitega mostu, ki bo potekala na predvečer osrednje proslave, torej 14. julija, in na Svetovno mladinsko prvenstvo v kajaku, ki bo potekalo v Solkanu samo nekaj dni pred osrednjo prireditvijo. Proslavo v počastitev 100-letnice solkanskega mostu organizira odbor KS Solkan, ki je v ta namen že pripravil program aktivnosti in sicer: ureditev okoliških poti, ureditev naravne ploščadi na SV strani mostu skupaj s postavitvijo klopi in miz ter postavitvijo turistično-informacijskih tabel. Slovenske železnice pa so že začele urejati in čistiti okolico solkanskega mostu. Sama prireditev v počastitev 100-letnice mostu bo imela poudarek na vizualni predstavitvi mostu s svetlobnimi efekti. Kot je tudi povedal župan Mirko Brulc, je Mestna občina Nova Gorica skupaj s Krajevno skupnostjo Solkan na generalnega direktorja Holdinga Slovenskih železnic naslovila tudi prošnjo za ureditev novega postajališča v Solkanu in sicer v bližini avtobusnega postajališča in parkirišča, kar bi bilo tudi logistično najustreznejše. Obstoječe postajališče je namreč neurejeno in neustrezno zaradi odmaknjenosti od naselja. Železnice so po izjavah njenih predstavnikov temu posegu naklonjene.Generalni direktor Holdinga slovenskih železnic dr. Jožeta Jurkovič je povedal, da se železnice z veseljem vključujejo v sodelovanje z župani v pripravah na osrednjo prireditev ob 100-letnici proge. Nad samimi aktivnostmi bodo v dogovoru z župani prevzele glavno koordinacijsko vlogo. Poleg tega pa že namenjajo znatna sredstva za ureditev proge in postajališč ob njej. Direktor je poudaril, da bo proslava pomembna za celotno slovensko javnost, promocijske aktivnosti pa bodo seveda zastavljene tudi širše, izven slovenskih meja. Skupaj s župani so se dogovorili za sestavo operativnega koordinacijskega odbora za pripravo prireditve, ki ga bo vodil Gorazd Hartner, šef Službe za notranji potniški promet Slovenskih železnic. Odbor se bo sestal v kratkem.

Za občine ob progi, Društvo za Bohinjsko-Goriško progo in s tem za vso zahodno Slovenijo je pomembna ugotovitev predstavnikov slovenskih železnic, da je velika prednost te proslave dejstvo, da vsi njeni udeleženci razmišljajo o razvojnem potencialu proge in ne o prireditvi kot taki. To povezujejo tudi z novo vlogo turizma v Holdingu slovenske železnice.

Govorili so tudi o predlogu zakona o poroštvu Agenciji za železniški promet, na podlagi katerega bo mogoče pridobiti sredstva za nadaljnje urejanje postajnih poslopij ob progi.